Руснак монтира ликовете на Св. св. Кирил и Методий на камбанарията в село Осеново

| обновено на 24.05.19 в 07:09
Автор:

Ликовете на светите братя Кирил и Методий вече украсяват камбанарията в едноименния храм в село Осеново. Инициативата е на руснака Армен Шаумян. През 2007 г. той закупува имот в селото, категоричен, че това е неговото място. Иначе идва от Москва, дизайнер е и казва, че не обича да стои със скръстени ръце. Преди да реши да изобрази Кирил и Методий върху камбанарията, тя е била боядисана в бяло. „Тук стоеше празно и казах на кмета, че трябва да се направи нещо. Не може едно село да живее без красота”, спомня си зараждането на идеята Армен. Фигурите на Кирил и Методий са съобразени с канона, изработени са от специално фолио. Московчанинът е работил върху графичния дизайн, монтажа и проекта за тях. Той е и човекът, който прави инвестицията, за да посрещне Осеново своя събор с образите на светите братя върху камбанарията на храма.

Осеново празнува днес 140-годишнината от своето създаване с програма с участието на танцов ансамбъл „Аксаково”, фолклорен оркестър с ръководител Алексей Енчев и Шкумбата. Празникът започва от 16 часа и ще бъде на открито. По-рано през деня ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника в парка на селото. На хорото ще се хванат всички – и българи, и руснаци, и англичани... Няма да изреждам повече, защото 11 са националностите, които живеят под небосклона на село Осеново в днешни дни. От чужденците най-многобройни са руснаците и англичаните. Десет руски и седем английски семейства са избрали Осеново за свой дом, каза кметът Данко Бакалов.

От Москва да живее в Осеново идва и Олга Бонева. Тя е секретар на читалището и е дясната ръка на Данко Бакалов.

Осеново е и селото, в което живее 92-годишната баба Иринка Бакалова. Тя е родена в Осеново и с голяма любов разказва за живота в него. „Живеем задружно – това е най-важното”, с усмивка разказват жителите на селото.

Цялото предаване „На село”, посветено на Осеново, слушайте след новините на Радио Варна в 9 часа тази събота.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експедиция: Намаляват китоподобните в наши води

Експедиция за проучване на китоподобните в български териториални води се проведе от 6 до 13 октомври. Първоначалните резултати показват изключително ниски числености, съобщава координаторът на проекта Димитър Попов от сдружението Зелени Балкани. С финансовата подкрепа на швейцарската организация OceanCare  този месец се проведе пета експедиция за..

публикувано на 17.10.19 в 10:33

„Архитектурното наследство на Таляна“ вече и в Младежкия дом

Изложба, посветена на ценните сгради на Стара Варна, вече ще може да бъде разгледана в Младежкия дом.  Експозицията, открита в навечерието на Световния ден на архитектурата в Морското казино, представя произведенията на ученици с профил "Изобразително изкуство" от СУ за хуманитарни науки и изкуства "К. Преславски" – Варна. Младите художници..

публикувано на 17.10.19 в 09:59

Международен конкурс за котешка красота ще се проведе в Истанбул

Организиран за седми път от Котешката федерация и асоциация „Щастлива котка“ на Турция, Международният конкурс за котешка красота ще бъде домакин на общо 200 котки от различни породи, пристигнали от цял свят. Състезанието ще се проведе в Истанбулския панаирен център. Котките порода Турски ван, на име Су и Башак, в момента се подготвят за големия..

публикувано на 16.10.19 в 15:47

Що е то ментална аритметика и как сработва при децата?

Менталното смятане стои в основата на менталната аритметика. Менталната аритметика е древен метод на смятане, който използва сметалото “абакус”. Първоначално децата се учат да смятат със сметалото, а впоследствие – чрез образа на абакуса. Т.е. менталното смятане е действие наум, при което децата си представят абакуса като холограма и..

публикувано на 16.10.19 в 11:22

Пикът на грипната епидемия се очаква през януари

Пик на грипната епидемия отново се очаква в края на януари или началото на февруари. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев . В момента нито у нас, нито в Европа има грип, в края на ноември ще има отделни случаи, допълни той. За поставяне на противогрипна ваксина не е късно. Подходящ е целият период от последното тримесечие на..

публикувано на 15.10.19 в 11:40
Силвия Василева и Димитър Ортаков по време на работния процес.

Робот помага на хора с гръбначни наранявания да проходят

Всяка година в света има между 250 и 500 хил. инциденти, които водят до обездвижване на долните крайници на различни хора. Средната им възраст е 39 години и половина. Повечето от тях са физически активни и в работоспособна възраст. Една от тях е Силвия Василева, което преди около 7 години пада от дърво, наранява гърба си и това довежда до параплегия -..

публикувано на 15.10.19 в 08:35

Днес е Международният ден на белия бастун

Отбелязва се от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане на вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение. През 1921 г. Джеймс Бигс - фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. Ето защо той боядисал..

публикувано на 15.10.19 в 06:58