Руснак монтира ликовете на Св. св. Кирил и Методий на камбанарията в село Осеново

| обновено на 24.05.19 в 07:09
Автор:

Ликовете на светите братя Кирил и Методий вече украсяват камбанарията в едноименния храм в село Осеново. Инициативата е на руснака Армен Шаумян. През 2007 г. той закупува имот в селото, категоричен, че това е неговото място. Иначе идва от Москва, дизайнер е и казва, че не обича да стои със скръстени ръце. Преди да реши да изобрази Кирил и Методий върху камбанарията, тя е била боядисана в бяло. „Тук стоеше празно и казах на кмета, че трябва да се направи нещо. Не може едно село да живее без красота”, спомня си зараждането на идеята Армен. Фигурите на Кирил и Методий са съобразени с канона, изработени са от специално фолио. Московчанинът е работил върху графичния дизайн, монтажа и проекта за тях. Той е и човекът, който прави инвестицията, за да посрещне Осеново своя събор с образите на светите братя върху камбанарията на храма.

Осеново празнува днес 140-годишнината от своето създаване с програма с участието на танцов ансамбъл „Аксаково”, фолклорен оркестър с ръководител Алексей Енчев и Шкумбата. Празникът започва от 16 часа и ще бъде на открито. По-рано през деня ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника в парка на селото. На хорото ще се хванат всички – и българи, и руснаци, и англичани... Няма да изреждам повече, защото 11 са националностите, които живеят под небосклона на село Осеново в днешни дни. От чужденците най-многобройни са руснаците и англичаните. Десет руски и седем английски семейства са избрали Осеново за свой дом, каза кметът Данко Бакалов.

От Москва да живее в Осеново идва и Олга Бонева. Тя е секретар на читалището и е дясната ръка на Данко Бакалов.

Осеново е и селото, в което живее 92-годишната баба Иринка Бакалова. Тя е родена в Осеново и с голяма любов разказва за живота в него. „Живеем задружно – това е най-важното”, с усмивка разказват жителите на селото.

Цялото предаване „На село”, посветено на Осеново, слушайте след новините на Радио Варна в 9 часа тази събота.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия и Денислав

С гайда и гъдулка в Морската градина

Двама младежи от няколко дни радват варненци в Морската градина. Илия и Денислав са ученици в Хуманитарната гимназия "Константин Преславски" във Варна. Илия е от Пловдив, а Денислав - от Варна. Обединява ги любовта към народната музика. Тази любов те искат да споделят и с други хора, за това са решили в свободното си време да свирят с гъдулката и..

публикувано на 18.06.19 в 18:10
Д-р Петко Загорчев

Ако ни ухапе змия

В сезона на отпуските при разходка сред природата   е много вероятно да срещнете змии. От близо 20-те вида змии, срещани на територията на България, само ухапването от пепелянка и усойница може да бъде заплаха. Те са най-опасни за малки деца и по-възрастни хора, при здрав човек ухапването причинява сериозен дискомфорт, но няма пряка опасност за..

публикувано на 18.06.19 в 15:27

Макетът, който се превръща в гьол

Помните ли времето, когато триизмерният макет на Черно море пред Аквариума в Морската градина събираше деца и възрастни, които в топлите дни обсъждаха къде е Варна, колко е дълбоко в най-дълбоката му част, къде е Трабзон, Одеса или докъде пътуват фериботите? Макетът на морето беше син, дълбочините бяха отбелязани с различни цветове, а металът на..

публикувано на 18.06.19 в 13:48

Картини оживяват в музика

Научно откритие в областта на хармонията между хроматичния цвят и звук е направил млад фотограф от Добрич. Той е разработил приложение за конвертиране на визуални ефекти в музикални тонове. Приложението е активно за всички потребители на Андроид устройства и е напълно безплатно. Името му е Vivid Harmony, а негов създател е Димитър Христов...

публикувано на 18.06.19 в 12:13

Кучешките очи еволюирали с цел комуникация с хората

Ако ви изглежда, че очите на куче казват нещо или искат вашето внимание, това може да е начин на еволюцията да манипулира вашите чувства, предаде Би Би Си. Изследователи разкриха, че кучетата са развили мускули около очите си, които им позволяват да правят изражения, които отчасти имат за цел да привличат внимание от хората. Малки лицеви..

публикувано на 18.06.19 в 11:59

Все повече чужди туристи оставят плажовете, за да обикалят България

Независимо че на Българското Черноморие сезонът не се очертава да бъде от добрите и туристическият бизнес има големи опасения за неговия успех, във вътрешността на страната се наблюдава увеличение на интереса към туристическия продукт. Това отбелязват от Българската асоциация на туристическите оператори и туристическите агенти. Те..

публикувано на 17.06.19 в 17:47

Какво преразказваха днес седмокласниците?

Точно в девет часа започна националното външно оценяване по български език и литература за  седми клас. Учениците имаха два часа и половина да се справят с въпросите и преразказа. Произведението, което им се падна тази година е приказката „Богатствата на момъка” от Георги Русафов, която е включена в книгата "13 вълшебни приказки", публикувана през..

обновено на 17.06.19 в 14:51