Мария и Павло: "Ще останем в България!"

| обновено на 24.05.19 в 09:39
Мария и Павло
За грамотността, за средното образование и приятелите, които се създават по време на годините в училище. За пътя напред и до къде стига той. За мечтите и желанията –  разговаряме с Мария Георгиева и Павло Славов, които завършват училище. Мария е възпитаник на Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин", а Павло - на Първа езикова гимназия. И двамата ще учат висше образование в родината. Тя - в Софийския университет, той - в Медицинския университет във Варна. Мария иска да стане журналист, а Павло - лекар.

Как се чувствате в края на средното си образование?

Павло: Вълнуващо е като всеки един край. Вчера ни беше последната матура и сега ни остават само баловете.

Мария: И аз се чувствам много добре, но има нещо, което ще ми липсва от гимназията.

Кое?

М.: Приятелите и учителите.

С какво ще запомните тези 12 години в училище?

П.: С много неща. Много неща научих, мога да кажа почти всичко - това, което не дава семейството го научих там.

М.: Ще запомня тези години с изключително много забавни моменти, много приятелства. Има много неща, които можеш да научиш в гимназията, които са по-скоро като житейски уроци. Училището учи на дисциплина - да си мобилизиран, да знаеш, да подредиш деня си и да следваш определен план.

Какво липсва на средното образование?

М.: Да имаш повече опции за извънкласни занимания и да се акцентира повече на личните интереси на учениците.

Грамотен ли е българинът според вас?

М. и П.: Не.

Защо?

П.: Може би защото през тези 12 години изключително много се обръща внимание на това да се обогати културата на човека и неговите знания, а не толкова на неговата грамотност. Факт е, че самият предмет български език след 8 клас отпада, остава само литература, което може би за една част от обществото не е достатъчно.

М.: Докато всички пишат на шльокавица в социалните мрежи няма как да постигнем това ниво на грамотност за което говорим според мен.

За какво мечтаете?

М.: Аз мечтая за реализация и да черпя все повече хубави неща от живота.

П.: Има една такава приказка: "Един човек мечтаел за часовник. Имал след време часовник, обаче останал без мечти.". Аз мечтая да не спирам да мечтая.

Кого ще поздравите за празника днес?

М.: Поздравявам всички първокласници и им желая много успехи през идните 12 години.

П.: Аз поздравявам всички учители, които са били до мен, защото те са ми помогнали да мога да разперя крилете на знанието и да полетя в живота.ВИЖТЕ ОЩЕ

На цигулката - с любов

Своята 85-а годишнина чества през 2019-а Радио Варна. Сред събитията, с които ще бъде отбелязан празникът, е концертът на открито, на входа на Морската градина, в неделя, 16 юни. Събитието започва в 19 часа, а входът е свободен. Диригент на „Концерт в лятна вечер“ е Страцимир Павлов, а на сцената ще се качат музикантите от Симфоничния..

публикувано на 14.06.19 в 09:56

Тома Белев: Законът за Черноморското крайбрежие не решава проблема със собствеността на дюните

С промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се предвижда глоба до 1000 лева за поставянето на шатра, палатка, навес или заслон върху дюни.  За паркирането или преминаването върху защитените пясъчни образувания санкцията е до 3 000 лева. Тома Белев от коалицията „За да остане природа в България” коментира: По закон се гарантира..

публикувано на 13.06.19 в 10:39
Румен Драганов

Румен Драганов: Имаме министър, който нищо не разбира от туризъм

„Нашият трагизъм е това, че имаме министър и министерство, които нищо не разбират от туризъм“. Това е мнението на председателя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той отчете спад на немския пазар от около 3%. По-малко са и руските туристи у нас, отбеляза Драганов и посочи какво може да се направи: „Можем да се..

публикувано на 12.06.19 в 10:06

Проф. Стефан Вачков: Икономист не може да стане необразованият, некултурният човек

На 11 юни българските икономисти отбелязват своя професионален празник. Проф. д-р Стефан Вачков е ръководител катедра „Финанси“ в Икономическия университет във Варна. Завършил е Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов, специалност „Финанси и кредит“. Доктор е по икономика от 1989 г. Получил специализации „Банково дело (Банков..

публикувано на 11.06.19 в 07:35

Разговори на тротоара: Ангалот Енминас

Наричат го писателят с име на елф. Ангалот в превод означава „желязно цвете“. Той представи своята нова книга „Оскар – истории за един котарак“ неотдавна във Варна. Изданието съдържа четири кратки новели, които разказват за един дебеличък котарак и неговите приятели. С Ангалот и неговото прекрасно чувство за хумор ви срещаме в рубриката „Разговори на..

публикувано на 08.06.19 в 16:00

Психологът - за политическия флирт в изборната година

"По-доброто поведение е дистанцията, ръкуването е ритуален жест, но да потупваш по рамото, да хващаш деца,  да ги вдигаш и да ги целуваш - това е флирт, защото всичко това го правим към най-близките си хора. Трябва да има някаква дистанция, понеже дистанцията прави уважението. Не може за първи път да отидеш някъде и да се държиш толкова приятелски,..

публикувано на 04.06.19 в 18:20

Разговори на тротоара: Силвия Такворян

"Разговори на тротоара" е рубрика на предаването Улица "Събота" , в която Оля и Добо си говорят с интересните хора във Варна. Певицата Силвия Такворян безспорно е един от тях. Позната от работата си с група Funkaround, преди няколко години тя пое по свой самостоятелен творчески път. А преди дни излезе третият ѝ сингъл , което е и поводът..

публикувано на 04.06.19 в 17:01