Мария и Павло: "Ще останем в България!"

| обновено на 24.05.19 в 09:39
Мария и Павло
За грамотността, за средното образование и приятелите, които се създават по време на годините в училище. За пътя напред и до къде стига той. За мечтите и желанията –  разговаряме с Мария Георгиева и Павло Славов, които завършват училище. Мария е възпитаник на Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин", а Павло - на Първа езикова гимназия. И двамата ще учат висше образование в родината. Тя - в Софийския университет, той - в Медицинския университет във Варна. Мария иска да стане журналист, а Павло - лекар.

Как се чувствате в края на средното си образование?

Павло: Вълнуващо е като всеки един край. Вчера ни беше последната матура и сега ни остават само баловете.

Мария: И аз се чувствам много добре, но има нещо, което ще ми липсва от гимназията.

Кое?

М.: Приятелите и учителите.

С какво ще запомните тези 12 години в училище?

П.: С много неща. Много неща научих, мога да кажа почти всичко - това, което не дава семейството го научих там.

М.: Ще запомня тези години с изключително много забавни моменти, много приятелства. Има много неща, които можеш да научиш в гимназията, които са по-скоро като житейски уроци. Училището учи на дисциплина - да си мобилизиран, да знаеш, да подредиш деня си и да следваш определен план.

Какво липсва на средното образование?

М.: Да имаш повече опции за извънкласни занимания и да се акцентира повече на личните интереси на учениците.

Грамотен ли е българинът според вас?

М. и П.: Не.

Защо?

П.: Може би защото през тези 12 години изключително много се обръща внимание на това да се обогати културата на човека и неговите знания, а не толкова на неговата грамотност. Факт е, че самият предмет български език след 8 клас отпада, остава само литература, което може би за една част от обществото не е достатъчно.

М.: Докато всички пишат на шльокавица в социалните мрежи няма как да постигнем това ниво на грамотност за което говорим според мен.

За какво мечтаете?

М.: Аз мечтая за реализация и да черпя все повече хубави неща от живота.

П.: Има една такава приказка: "Един човек мечтаел за часовник. Имал след време часовник, обаче останал без мечти.". Аз мечтая да не спирам да мечтая.

Кого ще поздравите за празника днес?

М.: Поздравявам всички първокласници и им желая много успехи през идните 12 години.

П.: Аз поздравявам всички учители, които са били до мен, защото те са ми помогнали да мога да разперя крилете на знанието и да полетя в живота.ВИЖТЕ ОЩЕ

Богдан: Къде е Вашето ТАМ?

След 23 години в Америка Богдан получава зелена карта и се завръща в България за първи път. При първото си стъпване в родината заснема пълнометражния документален филм "Там", с който обикаля страната тази година. "ТАМ" показва България през моите очи, както я виждам за първи път след 23-ри години. Нарочно няма трейлър с кадри от България,..

публикувано на 14.10.19 в 17:43
Стела Кенфийлд

Стела Кенфийлд - между Бързица и Сиатъл

Между провадийското село Бързица и американския град   Сиатъл – така преминава животът на Стела Кенфийлд. Родом е от варненско, но става гражданин на света още през 1980 година. Срещнахме се в провадийското село Бързица, покани ни в къщата, в която живее – с голям двор, овощни дървета и зеленчукова градина. След близо 35 години в чужбина..

публикувано на 14.10.19 в 08:35

Улицата на готвачите (на колела) във Варна

Поредното издание на фестивала на храната, но с нова и по-голяма локация, ще зарадва варненци и гости на града от петък до неделя включително. Мястото е по-голямо от досегашните – в градинката на пл. "Севастопол" във Варна. Три дни вкусна храна и крафт бира, атрактивни каравани, сред които трансформирана пожарна кола и автобус. Повече в аванс разказва..

публикувано на 12.10.19 в 09:00

Петко Ковачев: Въвеждането на зелена енергия не беше направено за малките производители

Възможностите за участие на гражданите в управлението на средствата от еврофондовете 2021 – 2027 г. са тема на международния форум „Граждански пространства“ във Варна. Граждански активисти от България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Чехия ще разкажат за предизвикателствата пред участието на граждански организации в оперативните програми в..

публикувано на 09.10.19 в 11:28
health

Да избереш България за своя втора родина - историята на семейство Екин

На фона на протестите на медицинските сестри, които искат достойно заплащане за труда си, български лекар е номиниран за Оскар в медицината. Един гениален и уникален български лекар извършва невероятни операции и спасява човешки живот всеки ден. Той стигна до мозъка на 10-годишно дете през вена на крака му. Това не е единичен случай за висок..

публикувано на 09.10.19 в 10:10
Надя Петрова

Тракийската певица Надя Петрова - от сватбарската сцена до Първо студио на БНР

Народната певица Надя Петрова записа три тракийски песни с Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Песните "Провикнала се Ирина", "Стоил Русанки продума" и "Дарина мома хубава" са аранжирани от Ангел Димитиров и за първи път ще прозвучат пред публика на 10 октомври в Първо студио на БНР в столицата. Надя Петрова е..

обновено на 07.10.19 в 15:29

Разговори на тротоара: Стоян Радев

Той не работи в театъра - той живее там. Заразителният му смях се чува отдалеч. Синият поглед и позитивизмът привличат и променят и най-сивия ден. Смята, че театърът се прави от отбор единомишленици и винаги говори за това изкуство в множествено число. Стоян Радев е актьор и режисьор, а как отговори от първо лице на въпросите от рубриката “Разговори на..

публикувано на 06.10.19 в 11:35