24 май в Добрич и Балчик

С богата културна програма Добрич отбелязва днес Празника на българската просвета и култура. По традиция шествието на учениците по централния булевард беше поведено от 109-годишната икона на Светите братя Кирил и Методий, носена от възпитаниците на Хуманитарната гимназия. То продължи до паметника на Йордан Йовков, където бяха положени цветя.

3 191 ученици от І до ХІІ клас посрещат празника с лента „Отличник”, за 714 абитуриенти тазгодишният 24 май е последният ученически празник. Абитуриентката Стефани Маринова споделя, че Денят на българската просвета и култура е един от най-светлите български празници.

Празничната програма в Добрич ще продължи с концерт на Духовия оркестър и Вечер на българската песен.24 май 2019 година - Балчик официално има своя девети почетен гражданин  - за приноса му към читалищната дейност и културния живот. Това е Петко Петков, който тази година навърши 90 години.

През цялата си трудова кариера и дълги години след излизането си в пенсия той е отдаден на читалищната дейност и културния живот в Балчик. Неуморен и всеотдаен, с желание и преданост работи за духовността. Привлича и помага за задържането на млади хора в различните културни форми и дейности. Кръглата годишнина е поводът, за който кметът Николай Ангелов предлага на Общинския съвет днес, на тържествената сесия, той да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Балчик", с по­чет­на огър­ли­ца и гра­мо­та. Наградата прие неговата внучка Петя, кръстена на дядо си. „За мен това е най-прекрасният човек на света“, благодари тя.

25 преподаватели от учебните заведения бяха отличени със званието „Учител на 2019г . в община Балчик“ и парична награда от по 200 лева. Иванка Атанасова разчувства публиката в залата: „Горда съм, че съм учителка, макар и на 80 години. Няма човек, който да не е запомнил поне един учител, който му е хванал ръката за първите букви, който го е повел по пътя на знанието, по трънливия път към науката. А когато някой ден ме срещне някой и ми каже: „Добър ден, учителю мой!", това е най-голямата награда за мен.“

Осем ученици получиха тит­ла­та  "Уче­ник на 2019 го­ди­на" за ви­со­ки пос­ти­же­ния в уче­ние­то и из­вън­клас­ни­те дей­нос­ти, в из­кус­тва­та и в спор­та.

С празнична премяна централният площад приюти традиционното ученическо шествие, което дъждът поразреди, но времето прояви толерантност в пиковите моменти от празника, а най-обичащата публика – на родители и прародители, аплодира упорито младите таланти.Ве­чер­та е спек­та­къ­лът "Ли­ца­та на Бал­чик". Но­ви­те пе­ти­ма но­си­те­ли на при­за ще приветстват пуб­ли­ка­та във ве­чер­ния кон­церт, кой­то ще се ог­ла­си от Ор­лин Пав­лов и звез­дна­та ком­па­ния на 4Magic.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Япония ще се присъедини към американската лунна програма

Правителството на Япония взе решение страната да се присъедини към програмата на НАСА за усвояване на Луната, която предвижда кацане на лунната повърхност през 2024 година, съобщи агенция Киодо, цитирана от БТА. Решението ще бъде официално обявено до края на тази година. НАСА съобщи, че новата програма по усвояването на Луната е получила..

публикувано на 17.10.19 в 11:02

Общини дариха апаратура на болницата в Добрич

Многопрофилната болница в Добрич получи като дарение от част от общините в областта апаратура на стойност от близо 104 000 лева. Техниката е за нуждите на Вътрешното отделение, Физикалната и рехабилитационната медицина, очаква се нова апаратура и за Отделението по ортопедия. Във Второ вътрешно отделение е инсталирана нова ехографска система на..

публикувано на 17.10.19 в 10:39

„Архитектурното наследство на Таляна“ вече и в Младежкия дом

Изложба, посветена на ценните сгради на Стара Варна, вече ще може да бъде разгледана в Младежкия дом.  Експозицията, открита в навечерието на Световния ден на архитектурата в Морското казино, представя произведенията на ученици с профил "Изобразително изкуство" от СУ за хуманитарни науки и изкуства "К. Преславски" – Варна. Младите художници..

публикувано на 17.10.19 в 09:59

Адвокат Бисерка Маринова: Ексклузивните срочни договори при покупко-продажба на имот са международна практика

Т.нар. ексклузивни договори (договори за изключителни права) са договори, при които клиентът се задължава да работи само с определена агенция за недвижими имоти за определен период от време. Става въпрос за уговорени неустойки в случай на нарушение на този договор, но най-силната клауза при тях е, че ако клиентът сключи например договор за..

обновено на 17.10.19 в 09:45

Адреси без вода

Във Варна без вода ще са абонатите по ул."Генерал Столетов", около хотел "Мусала" и подлез Шипка от 9 до 16 часа. Без вода са и в района на 10-ти Пощенски клон от 9 до 16 часа. В Добрич без вода са на ул. "Суха река" 22а и бул. "Добричка епопея" 2б.

публикувано на 17.10.19 в 08:50
Служители на БНР, подкрепящи Светослав Костов, се срещнаха с членове на СЕМ

Днес СЕМ решава съдбата на директора на БНР

Очаква се днес Съветът за електронни медии /СЕМ/ да вземе окончателното си решение за предсрочното освобождаване на генералния директор на БНР Светослав Костов. С три гласа "за" и два "въздържал се" СЕМ стартира миналата седмица процедура за предсрочното прекратяване на мандата на шефа на радиото. До тук се стигна след безпрецедентното..

публикувано на 17.10.19 в 08:38

Шестима изтъкнати българи ще бъдат удостоени с висши държавни отличия

В  Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще награди с отличия шестима изтъкнати българи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. За изключителните му заслуги в областта на културата и изкуството държавният глава ще удостои писателя Владимир Зарев с орден „Стара планина“..

публикувано на 17.10.19 в 06:47