24 май в Добрич и Балчик

С богата културна програма Добрич отбелязва днес Празника на българската просвета и култура. По традиция шествието на учениците по централния булевард беше поведено от 109-годишната икона на Светите братя Кирил и Методий, носена от възпитаниците на Хуманитарната гимназия. То продължи до паметника на Йордан Йовков, където бяха положени цветя.

3 191 ученици от І до ХІІ клас посрещат празника с лента „Отличник”, за 714 абитуриенти тазгодишният 24 май е последният ученически празник. Абитуриентката Стефани Маринова споделя, че Денят на българската просвета и култура е един от най-светлите български празници.

Празничната програма в Добрич ще продължи с концерт на Духовия оркестър и Вечер на българската песен.24 май 2019 година - Балчик официално има своя девети почетен гражданин  - за приноса му към читалищната дейност и културния живот. Това е Петко Петков, който тази година навърши 90 години.

През цялата си трудова кариера и дълги години след излизането си в пенсия той е отдаден на читалищната дейност и културния живот в Балчик. Неуморен и всеотдаен, с желание и преданост работи за духовността. Привлича и помага за задържането на млади хора в различните културни форми и дейности. Кръглата годишнина е поводът, за който кметът Николай Ангелов предлага на Общинския съвет днес, на тържествената сесия, той да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Балчик", с по­чет­на огър­ли­ца и гра­мо­та. Наградата прие неговата внучка Петя, кръстена на дядо си. „За мен това е най-прекрасният човек на света“, благодари тя.

25 преподаватели от учебните заведения бяха отличени със званието „Учител на 2019г . в община Балчик“ и парична награда от по 200 лева. Иванка Атанасова разчувства публиката в залата: „Горда съм, че съм учителка, макар и на 80 години. Няма човек, който да не е запомнил поне един учител, който му е хванал ръката за първите букви, който го е повел по пътя на знанието, по трънливия път към науката. А когато някой ден ме срещне някой и ми каже: „Добър ден, учителю мой!", това е най-голямата награда за мен.“

Осем ученици получиха тит­ла­та  "Уче­ник на 2019 го­ди­на" за ви­со­ки пос­ти­же­ния в уче­ние­то и из­вън­клас­ни­те дей­нос­ти, в из­кус­тва­та и в спор­та.

С празнична премяна централният площад приюти традиционното ученическо шествие, което дъждът поразреди, но времето прояви толерантност в пиковите моменти от празника, а най-обичащата публика – на родители и прародители, аплодира упорито младите таланти.Ве­чер­та е спек­та­къ­лът "Ли­ца­та на Бал­чик". Но­ви­те пе­ти­ма но­си­те­ли на при­за ще приветстват пуб­ли­ка­та във ве­чер­ния кон­церт, кой­то ще се ог­ла­си от Ор­лин Пав­лов и звез­дна­та ком­па­ния на 4Magic.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зелено училище започва в зоопарка в Добрич от 1 юли

Зелено училище започва от 1 юли в Центъра за защита на природата и животните в Добрич, съобщават от Общината. 30 деца от I до IV клас ще се забавляват в зоопарка до 31 август. Записването е приключило. Малчуганите ще се занимават с теми, свързани с природата, опазване на околната среда, с животните. Те ще могат на място, нагледно да правят..

публикувано на 16.06.19 в 15:53

17 и 19 юни ще са неучебни дни заради матурите

Понеделник и сряда - 17 и 19 юни, ще бъдат неучебни дни за всички училища заради провеждането на матурите за седмокласниците, съобщиха от Министерството на образованието и науката. 61 223 са учениците, които се очаква да се явят на Националното външно оценяване. На 17 юни ще се проведе изпитът по български език, на 19 по математика, а на 21 юни..

публикувано на 16.06.19 в 14:47
Кольо Колев

Кольо Колев: Предложението за намаляване на партийната субсидия е нагло популистко

Предложението за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев, социологът Кольо Колев определи като „нагло популистко“. В интервю за Радио Варна той коментира, че ако това предложение бъде прието, то ще ощети основно опозицията и по-малките партии, дори и тези, които сега са част от управлението. Колев заяви: Гледаш интелигентни хора, които..

публикувано на 16.06.19 в 14:34

Корнелия Нинова оттегли оставката си като лидер на БСП /ОБНОВЕНА/

Корнелия Нинова оттегли официално оставката си като лидер на БСП по време на 49 конгрес на партията. Гласуването на оставката беше основната тема на днешния форум. До нейното подаване се стигна след като БСП загуби изборите за Европейски парламент на 26 май. Делегати предложиха да се приеме точка за оттегляне на оставката на Корнелия Нинова,..

обновено на 16.06.19 в 13:46
Мартин Заимов

Мартин Заимов: Варна е град, в който има неочаквано големи възможности

Варна е град, в който има неочаквано големи възможности. Развитието на морската столица зависи не само от администрацията, но най-вече от жителите на града. Това коментира в интервю за Радио Варна изпълнителният директор на Регионалния фонд за градско развитие Мартин Заимов. Той напомни, че фонда е финансирал десетки проекти, като последният,..

публикувано на 16.06.19 в 13:30

Можело, значи!

Преди седмица Камарата на архитектите в България изпрати писмото до Община Варна с въпрос: "Кое е длъжностното лице, разпоредило унищожаването на озеленените ивици на бул. "Васил Левски" в града чрез асфалтирането им?". До вчера са получени три "уклончиви отговора", информират от КАБ - от Общинския съвет, от Кмета и от фирмата изпълнител. В тях..

публикувано на 16.06.19 в 07:01

И днес изпити в СУ

С изпити по математика II, испански език, руски език и със събеседване за специалност „Графичен дизайн“ продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г. Кандидат-студентският изпит по математика II е писмен и се състои в решаване на осем задачи, съобщиха от университета. При решаването на задачите..

публикувано на 16.06.19 в 06:44