МОН може да преразгледа матурата по английски език

Снимка: БГНЕС

МОН има готовност да направи проверка след появилата се снощи петиция с искане за ревизиране на матурата по Английски език, каза за БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Подписката е подкрепена от хиляди абитуриенти, според които изпитът трябва да се промени, защото съдържа „неточности, двусмислици, граматични и правописни грешки“.

Михайлова обаче подчерта, че трябва да има посочени конкретни примери:

„Петицията, която в късните часове излезе, ми даде основание да се свържа с колегите, които отговарят за съдържанието на този изпит и отново да се провери, въпреки че технологията за съставяне на един държавен зрелостен изпит и изпитните материали е доста сложна и отговорна задача. Ако постъпи конкретен въпрос, примерно на втори въпрос, отговорът е посочен съответно да бъде С, а пък примерно трябва да бъде А, в този смисъл, естествено, че тогава ще бъде разгледан, но трябва да има конкретика“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

15 кг. живак събра за часове пункт за опасни отпадъци

15 кг. живак, живачни термометри и луминисцентни лампи бяха предадени днес предиобед във Варна. В мобилния събирателен пункт, който бе на Пазар „Чаталджа“, бяха предадени още 18 кг. бои, мастила и смоли, 15 кг. лекарства с изтекъл срок на годност, 8 кг. перилни и почистващи смеси, 5 кг. пестициди и други токсични боклуци – общо 62 кг...

публикувано на 26.06.19 в 15:59

Роботи ще заменят до 20 млн. работни места в производството в световен мащаб към 2030 г.

До 20 млн. работни места в сферата на производството в целия свят може да бъдат заменени от роботи към 2030 г., сочи но анализ на компанията „Оксфорд Економикс“, предаде Би Би Си. Хората, изместени от тези работи, вероятно ще осъзнаят, че сходни роли в сектора на услугите, също са подложени на автоматизация. Засилената автоматизация обаче..

публикувано на 26.06.19 в 14:09

Клон от болен кестен падна върху кола в Добрич

Огромен клон е паднал върху автомобил на оживен булевард в Добрич днес. В колата е имало и малко дете. Собственикът на пострадалия автомобил е потърсил помощ на спешния телефон 112, но е бил прехвърлен към застрахователите. Прекършеният кестен е растял на бул. „3 март“. Собственикът на пострадалия автомобил разказа, че от полицията не са..

публикувано на 26.06.19 в 14:02
Петър Здравков

Още година към присъдата на шофьора, убил Мартин Чикалов

Варненският апелативен съд увеличи от 9 на 10 години лишаване от свобода присъдата на подсъдимия Петър Здравков, признат за виновен за смъртта на балетиста от Варненската опера Мартин Чикалов. На 10 септември 2018 година на бул. "Приморски"  във Варна при управление на лек автомобил, младежът нарушил правилата за движение по пътищата, превишил..

публикувано на 26.06.19 в 13:47

Неписани правила поддържат басейна с минералната вода чист

Всяка неделя група варненци редовно почистват басейна с топлата вода между втора и трета буна. Въвели са дори правила за ползването му – преди да се влезе в него, да се ползват душовете, а като се излезе от морето, да се почиства пясъка, който е полепнал по тялото. Всъщност в поддържането на чистотата участват не само варненци. А самият басейн се ползва..

публикувано на 26.06.19 в 13:44

Ремонтират кръстовището между „Сливница“ и „Съборни“ във Варна

Ремонтират кръстовището между булевардите „Сливница“ и „Съборни“ във Варна, в района на спирката зад Археологическия музей. Работници от "Хидристрой" фрезоват асфалта.  Предстои пресафалтиране, както и подмяна на бордюри и изграждане на тротоари. Ремонтните дейности сериозно затрудняват движението на автомобилите и на пешеходците в района...

публикувано на 26.06.19 в 12:19

Специализираният наказателен съд заседава по молба за освобождаване на Николай Банев

Разследваният за данъчни престъпления и пране на пари бизнесмен Николай Банев иска да излезе на свобода. Специализираният наказателен съд ще заседава по молбата му по-късно днес. Мотивите на Банев са продължителното му задържане, което Банев и съпругата му - Евгения - също с най-тежката мярка за неотклонение, което той смята от ареста им в..

публикувано на 26.06.19 в 12:17