Чесънът - природният антибиотик

Чесънът е неизменна част от трапезата и от много готварски рецепти в българската кухня. Мнозина обаче го избягват заради неприятната миризма въпреки полезните съставки. Според д-р Людмила Емилова пресният чесън е много по-полезен и неговата антиоксидантна сила е в пъти по-голяма от тази на стария. За предпочитане е той да бъде доставен от градина без химия, но ако не сме сигурни в произхода, можем да оставим стръковете във вода с прибавена хлебна сода поне за 10-15 минути преди консумация. Друго полезно нещо, което трябва да знаем е, че активните молекули на чесъна се усвояват по-лесно, ако са разтворени в малко растителна мазнина. Още съвети за начина, по който да използваме чесъна на трапезата, д-р Емилова дава пред Габриела Гаврилова.

Различните видове лук винаги са присъствали традиционно на трапезата на българина. Заслужава ли си да плащаме цената на общественото мнение и да отбягваме чесъна в храненето си заради неприятната миризма?

Вече 26 години казвам на моите пациенти, че лук, праз и чесън са трите естествени антибиотика, които трябва да използваме в храненето си. През пролетта пресните лук и чесън, а през есента, когато сме най-уязвими трябва вечер на трапезата ни да присъства поне една от тези три изключително ценни за здравето ни храни.

Въпреки че има повече от 150 ценни съставки в съдържанието си, чесънът съдържа още една много важна съставка - алицин. И тя се намира в цитоплазмата на клетката. Във вакуолите се намира ензим, който превръща по-сложните съединения в алицин. И за това най-полезен за здравето ни е чесънът, когато го смачкаме. И както старите глави чесън, така и пресния можем първо да го смачкаме и така да го хапнем, защото по този начин ще донесе много повече ползи за здравето, отколкото ако просто го ядем. Като го дъвчем ние също разрушаваме част клетките със зъби и така също би могъл да се образува алицин. Важно е да се знае обаче, че алицинът е термоустойчив. Ако го сложим в яденето той ще се запази и ще свърши полезната работа за нашия организъм, но също само ако предварително бъде смачкан.

А не цялата склидка

Да, защото тогава ензимът, който превръща другите съединения в алицин като белтъчна молекула при термична обработка се деактивира и не може да превърне в алицин това, което е в чесъна. Миризмата е нещо, което наистина е неприятно за околните и за това трябва вечер да хапваме чесъна, за да не миришем на околните.

Чесънът сваля и кръвното налягане

Да, това е много характерно. Хората сега най-често ги морят раковите заболявания. И се оказва, че чесънът е най-добрата от всички храни, които поемаме. Направени са едни много сериозни изследвания от проф. Белвю, при които в различни епруветки се поставят различни видове ракови клетки. След това те биват третирани с различни видове храни. Този експеримент показва, че чесънът възпрепятства развитието на раковите клетки. И това на практика показва, че алицинът възпрепятства образуването на метастази, като стимулира апоптозата /самоубийството/ на раковите клетки, от една страна и от друга ускорява отстраняването на канцерогенните вещества.

Може ли консумацията на чесън  да бъде полезна и при други заболявания?

Алицинът образува и серни съединения, които убиват всички вируси, гъбички, паразити, патогенни микророганизми и по този начин унищожават резистентните на антибиотици микроорганизми. За разлика от антибиотиците обаче серните съединения на чесъна  оставят живи полезните чревни бактерии като лактобацилус булгарикус.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Емилова: Гладуването се дели на черешово и всички останали

На Еньовден честит празник, д-р Емилова! Вие особено цените билките и всичко, което се съдържа в природата около нас.   В сезона на черешите сме – какво е важно да знаем за тях и защо е важно да не ги пропускаме? Винаги гладуванията при пациентите и при себе си ги деля на два вида – черешово гладуване и всички останали. Започваме с..

публикувано на 24.06.19 в 06:30

Д-р Емилова: "Най-често всички, които идват за първи път, не го правят за последен"

Лятото е сезонът, в който повечето хора обръщат внимание на това как изглеждат Винаги e подходящо човек да направи нещо за себе си. Има периоди в годината обаче,  които са особено подходящи  - от днес започва Петровият пост. Д-р Емилова, какво е хубаво да направим- сега има и много пресни сезонни зеленчуци Прекрасно време..

публикувано на 17.06.19 в 15:41

Трябва да сте горди, че д-р Емилова е от Варна

Марияна Пантелеева e от Пазарджик. Тя вярва в програмата на д-р  Емилова защото я е изпитала.  Пациентка е от 2001 година. Тук успявам да разтоваря стреса си, негативните преживявания от нормалния живот. Гладът помага и при автоимунните ми заболявания. Почти 20 години спазвате тази програма? За съжаление у дома не успявам да..

публикувано на 09.06.19 в 19:05

Миглена Йорданова посвещава 15 години от живота си на здравословния начин на живот

15 години Миглена Йорданова се опитва да живее и се храни здравословно по съветите на д-р Емилова. Тя е родом от Генерал Тошево, но от години живее в Южна Испания. В търсене на щастие и по-добър живот Миглена намира своя втори дом в туристическия град Торемолинос. Ценител на топлото време, активния спорт и хубавата храна в свободното време,..

публикувано на 03.06.19 в 05:25

Лападът - полезен, но какво още трябва да знаем

След големите пролетни празници на трапезата ни все по-често са големите салати. Сега им е времето. Лападът е един от продуктите, които мнозина предпочитат и има защо, обясни д-р Людмила Емилова: Защо, д-р Емилова, с какво е полезен лападът? Изключително полезен за хората зеленчук е лападът.  Той е побратим с киселеца и помним..

публикувано на 19.05.19 в 18:50

В клиниката на д-р Емилова получаваш всичко – и за душата, и за здравето

Изключително доволна си тръгва от клиниката на д-р Емилова една дама от Добрич, която за първи път се е доверила на плодолечението. Казвам се Стоянка Ганчева Циброва. Строителен инженер по професия. Действително идвам за първи път. Имам доста стари заболявания -  висок холестерол,  омазнен черен дроб, сърдечни проблеми... И всичко това в..

публикувано на 13.05.19 в 18:29

Кръвно налягане в норма след програмата на плодове

Грижа за здравето – това е основната причина, която довежда в клиниката на д-р Людмила Емилова 42-годишната Тоба Димитрио от Кипър. Идвам в клиниката, за да се погрижа за своето здраве. Имах висок холестерол, високо кръвно налягане и се тревожех, че може да имам и проблем със сърцето. Кръвното ми бе много високо – над 200. Бях..

публикувано на 05.05.19 в 18:50