Чесънът - природният антибиотик

Чесънът е неизменна част от трапезата и от много готварски рецепти в българската кухня. Мнозина обаче го избягват заради неприятната миризма въпреки полезните съставки. Според д-р Людмила Емилова пресният чесън е много по-полезен и неговата антиоксидантна сила е в пъти по-голяма от тази на стария. За предпочитане е той да бъде доставен от градина без химия, но ако не сме сигурни в произхода, можем да оставим стръковете във вода с прибавена хлебна сода поне за 10-15 минути преди консумация. Друго полезно нещо, което трябва да знаем е, че активните молекули на чесъна се усвояват по-лесно, ако са разтворени в малко растителна мазнина. Още съвети за начина, по който да използваме чесъна на трапезата, д-р Емилова дава пред Габриела Гаврилова.

Различните видове лук винаги са присъствали традиционно на трапезата на българина. Заслужава ли си да плащаме цената на общественото мнение и да отбягваме чесъна в храненето си заради неприятната миризма?

Вече 26 години казвам на моите пациенти, че лук, праз и чесън са трите естествени антибиотика, които трябва да използваме в храненето си. През пролетта пресните лук и чесън, а през есента, когато сме най-уязвими трябва вечер на трапезата ни да присъства поне една от тези три изключително ценни за здравето ни храни.

Въпреки че има повече от 150 ценни съставки в съдържанието си, чесънът съдържа още една много важна съставка - алицин. И тя се намира в цитоплазмата на клетката. Във вакуолите се намира ензим, който превръща по-сложните съединения в алицин. И за това най-полезен за здравето ни е чесънът, когато го смачкаме. И както старите глави чесън, така и пресния можем първо да го смачкаме и така да го хапнем, защото по този начин ще донесе много повече ползи за здравето, отколкото ако просто го ядем. Като го дъвчем ние също разрушаваме част клетките със зъби и така също би могъл да се образува алицин. Важно е да се знае обаче, че алицинът е термоустойчив. Ако го сложим в яденето той ще се запази и ще свърши полезната работа за нашия организъм, но също само ако предварително бъде смачкан.

А не цялата склидка

Да, защото тогава ензимът, който превръща другите съединения в алицин като белтъчна молекула при термична обработка се деактивира и не може да превърне в алицин това, което е в чесъна. Миризмата е нещо, което наистина е неприятно за околните и за това трябва вечер да хапваме чесъна, за да не миришем на околните.

Чесънът сваля и кръвното налягане

Да, това е много характерно. Хората сега най-често ги морят раковите заболявания. И се оказва, че чесънът е най-добрата от всички храни, които поемаме. Направени са едни много сериозни изследвания от проф. Белвю, при които в различни епруветки се поставят различни видове ракови клетки. След това те биват третирани с различни видове храни. Този експеримент показва, че чесънът възпрепятства развитието на раковите клетки. И това на практика показва, че алицинът възпрепятства образуването на метастази, като стимулира апоптозата /самоубийството/ на раковите клетки, от една страна и от друга ускорява отстраняването на канцерогенните вещества.

Може ли консумацията на чесън  да бъде полезна и при други заболявания?

Алицинът образува и серни съединения, които убиват всички вируси, гъбички, паразити, патогенни микророганизми и по този начин унищожават резистентните на антибиотици микроорганизми. За разлика от антибиотиците обаче серните съединения на чесъна  оставят живи полезните чревни бактерии като лактобацилус булгарикус.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Чесънът възпрепятства развитието на раковите клетки

Чесънът има повече от 150 ценни съставки в съдържанието си, но най-важната сред тях е алицинът. Той се намира в цитоплазмата на клетката. Във вакуолите се намира ензим, който превръща по-сложните съединения в алицин. И за това най-полезен за здравето ни е чесънът, когато го смачкаме, разказва д-р Людмила Емилова. И както старите глави чесън,..

публикувано на 16.09.19 в 06:00

Плодолечението дава заряд, сила и енергия

13 години Татяна Стоянова посещава клиниката на д-р Людмила Емилова и споделя идеята за здравословен начин на живот в ежедневието си. През 2003-та година Татяна опитва за първи път лечебното гладуване с резервираното убеждение, че то е несъвместимо с нейното обичайно ниско кръвно. Много бързо обаче разбира, че режимът на плодове и чай я кара да..

публикувано на 09.09.19 в 06:00

Природосъобразният живот е разковничето да си здрав

Няколко сериозни диагнози и необходимостта от спазване на природосъобразен живот, но задължително под лекарски контрол. Това са причините българското семейство Манови, които от години живеят в САЩ, да потърсят  помощ от д-р Людмила Емилова. Здравейте! Каква е Вашата история накратко? Казвам се Красимир Манов, роден съм в България, но от 30 години..

публикувано на 02.09.19 в 15:45

Здрави и спокойни са децата, родени след плодолечение при д-р Емилова

Тотална промяна  се случва в живота на бившата гимнастичка Милена Георгиева от  София след срещата и с д-р Людмила Емилова. Първата ми среща с д-р Емилова беше след тежка бременност и раждане. Качих 30 килограма. Възстановяването беше трудно и тежко. Така реших да опитам в клиниката на д-р Емилова. В началото беше трудно. Чувствах се отпаднала и..

публикувано на 26.08.19 в 14:26

Три поколения жени с пълно доверие към д-р Емилова

"Плодолечението е моето лечение и за всичко се доверявам на д-р Емилова". Така Феня Динкова от Пазарджик започва разказа си защо избира  да отпразнува 63 си рожден ден с дъщерята и внучката в клиниката при д-р Людмила Емилова. Всяка година тя поне по два пъти се среща с докторката и провежда гладолечение под нейно наблюдение.  Резултатите,..

публикувано на 19.08.19 в 12:50

Плодолечението помага и при анорексия

Програмата за природосъобразен начин на живот на д-р Людмила Емилова помага не само на хора с повече килограми, но и на такива, които са под нормата. За това разказва д-р Донна Спасова, която е последното попълнение в клиниката на д-р Емилова. -   Какво се случи при Вас? -   Аз не бях с наднормено тегло, а тежах 55 килограма...

публикувано на 12.08.19 в 06:00

При д-р Емилова си поемам дъх

Необходимостта да обърне духовните очи към себе си е една от причините Маргарита Хофер да дойде отново в клиниката на д-р Емилова. Тя идва от Швейцария, където живее в продължение на десетилетия. "Посвещават те в теб самия и ти казват да се вземеш в ръце“. Така звучи случващото се в клиниката на д-р Емилова през очите на една от нейните..

публикувано на 05.08.19 в 06:00