Битка с преференциите в листите на ГЕРБ и БСП

Битката с преференциалния вот се е водила основно в листите на големите партии, показват данните от протоколите на секционните избирателни комисии във Варненска област.

От възможността да посочат своето предпочитание за евродепутат са се възползвали предимно симпатизантите на БСП и ГЕРБ. Сравнително по-рядко са преференциите, регистрирани в бюлетините, пуснати за ВМРО и "Демократична България".

Според протоколите на 10 произволно избрани секции в град Варна (голяма част от протоколите още не са качени на сайта на ЦИК) резултатът с преференциите изглежда така:

ГЕРБ

Мария Габриел 134 гласа
Лиляна Павлова 83
Емил Радев 42
Александър Йорданов 26


БСП

Елена Йончева 140
Деница Златева 47
Сергей Станишев 43
Велизар Енчев 30
Иво Христов 21


Любопитен е и резултатът в единствената секция в село Аврен:
57 преференции за Емил Радев, 8 за Мария Габриел, 4 за Лиляна Павлова, 2 за Александър Йорданов.

При БСП 6 за гласовете за Елена Йончева, 5 за Сергей Станишев.


В една от секциите в град Игнатиево пък най-много преференции - 5, има за Делян Пеевски в листата на ДПС. Там за Мария Габриел и Емил Радев с преференция са гласували по 1, а за Лиляна Павлова - 2.

При БСП гласовете са по 2 за Елена Йончева и Велизар Енчев и 4 за шестия в листата Иван Кръстев.

За да последва разместване в листата е нужно някой от кандидатите да събере над 5% от гласовете за партията, която представлява. Засега това е възможно да се случи единствено в листата на ГЕРБ, където Лиляна Павлова и Емил Радев имат шанс да изместят Александър Йорданов, който беше 6-и.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича крайният срок за компенсация за природни бедствия

Днес е крайният срок, в който стопаните могат да подадат заявления, за да бъдат компенсирани за щети от природни бедствия. Държавна помощ за тази година е близо 2 млн. и 150 хил. лв, като с тези пари ще бъдат компенсирани само земеделци, които имат протоколи за 100% пропаднали площи. Земеделски производители, които не са застраховали..

публикувано на 15.10.19 в 08:14

Днес е Международният ден на белия бастун

Отбелязва се от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане на вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение. През 1921 г. Джеймс Бигс - фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. Ето защо той боядисал..

публикувано на 15.10.19 в 06:58

Улица "Хан Севар" ще бъде затворена заради ремонт

Във връзка с полагане на асфалтова настилка от днес - 15-ти октомври за срок около седмица, ще бъде затваряна поетапно ул. „Хан Севар“ в следните участъци: между ул. „Вяра“ и детска градина „Моряче“, между детската градина и ледената пързалка, пред училище „Гео Милев“, между училището и бул. „Република“, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и..

обновено на 15.10.19 в 06:50

"Една от най-отвратителните вечери във футбола" - реакции на расизма в София

Смущаващият и отровен спектакъл в София ще живее дълго в историята на спортния позор, пише кореспондентът на британския "Гардиън" след футболната среща между България и Англия на националния стадион "Васил Левски". "Трите лъва" спечелиха с 6:0, което е най-голямата българска загуба на собствен терен. Не това е фокусът на международните медии, след като..

обновено на 15.10.19 в 06:46

Топло и слънчево

Времето остава без промяна. И днес сутринта ще има ниска слоеста облачност, на отделни места ще е мъгливо, следобед облачността ще се разкъса и намалее, във вътрешността на района до слънчево. Ще е почти тихо, по Черноморието със слаб вятър от източна четвърт. Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса, по крайбрежието 20-23, за Варна..

публикувано на 15.10.19 в 06:37

Къде няма да има ток на 15 октомври

Неотложни ремонти оставят без ток няколко района във Варна днес. Така, от 9 до 13 ч. , без ток днес ще са в района на ул. "Антим" І, ул. "Братя Шкорпил", ул. "Драгоман", бул. "Съборни" и бул. "Мария Луиза". Временни смущения в електрозахранването са възможни между 9 и 10 ч. и между 13 и 14 ч. в районите на карето, заключено между бул. "Мария..

публикувано на 15.10.19 в 06:34

Как се пише рекламно послание, което работи

Дрейтън Бърд е една от най-значимите фигури в областта на директния маркетинг и реклама за последния четвърт век. Има 52 години практически опит в онлайн и офлайн маркетингa. През 2003-та година „Chartered Institute of Marketing” определя Дрейтън Бърд като един от 50-те специалисти в света, оформили развитието на съвременния маркетинг, затова..

обновено на 14.10.19 в 17:56