Битка с преференциите в листите на ГЕРБ и БСП

Битката с преференциалния вот се е водила основно в листите на големите партии, показват данните от протоколите на секционните избирателни комисии във Варненска област.

От възможността да посочат своето предпочитание за евродепутат са се възползвали предимно симпатизантите на БСП и ГЕРБ. Сравнително по-рядко са преференциите, регистрирани в бюлетините, пуснати за ВМРО и "Демократична България".

Според протоколите на 10 произволно избрани секции в град Варна (голяма част от протоколите още не са качени на сайта на ЦИК) резултатът с преференциите изглежда така:

ГЕРБ

Мария Габриел 134 гласа
Лиляна Павлова 83
Емил Радев 42
Александър Йорданов 26


БСП

Елена Йончева 140
Деница Златева 47
Сергей Станишев 43
Велизар Енчев 30
Иво Христов 21


Любопитен е и резултатът в единствената секция в село Аврен:
57 преференции за Емил Радев, 8 за Мария Габриел, 4 за Лиляна Павлова, 2 за Александър Йорданов.

При БСП 6 за гласовете за Елена Йончева, 5 за Сергей Станишев.


В една от секциите в град Игнатиево пък най-много преференции - 5, има за Делян Пеевски в листата на ДПС. Там за Мария Габриел и Емил Радев с преференция са гласували по 1, а за Лиляна Павлова - 2.

При БСП гласовете са по 2 за Елена Йончева и Велизар Енчев и 4 за шестия в листата Иван Кръстев.

За да последва разместване в листата е нужно някой от кандидатите да събере над 5% от гласовете за партията, която представлява. Засега това е възможно да се случи единствено в листата на ГЕРБ, където Лиляна Павлова и Емил Радев имат шанс да изместят Александър Йорданов, който беше 6-и.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нели Петрова: Безразсъдното шофиране през лятото е заплаха за пешеходци и туристи

"Трафикът във Варна е изключително натоварен. Безразъдното шофиране от страна на мотористи и млади шофьори е заплаха за много пешеходци в нашия черноморски град, предвид това че има и много туристи. Както се вижда - почти всеки ден четем за загинали и катастрофи по пътищата". Това каза днес варненският депутат Нели Петрова, майка на прегазената на..

публикувано на 17.06.19 в 16:55
Автомагистрала

В сряда през нощта част от магистрала "Хемус" ще е затворена

На 19 юни от 23 ч. до 24 ч. ще бъде спряно движението в двете посоки по АМ „Хемус“, в участъка от п. в. „Белокопитово“ до кръстовището при с. Панайот Волово. Ще се монтира рамка за тол системата Ограничението е за участъка между 337-ми и 342-ри километър. Това е отсечката между пътен възел „Белокопитово“ и кръстовището с път I-7 Силистра –..

публикувано на 17.06.19 в 16:34
Лодката с около 40 мигранти потънала край бреговете на окръг Бодрум, провинция Мугла, Югозападна Турция.

12 загинали, 31 спасени след преобръщане на лодка с мигранти край Турция

Дванадесет души загинаха, след като лодка с мигранти се преобърна край югозападното крайбрежие на Турция, спасени са 31 от намиращите се на борда, съобщи турската брегова охрана, която първоначално съобщи, че са открити 8 тела. Плавателният съд потънал във водите на Егейско море край окръг Бодрум в провинция Мугла. Продължава издирвателната..

публикувано на 17.06.19 в 15:31

14 истински истории за войната на пътя в България разказа в книга плевенски журналист

Книгата "Останете живи" написа младият плевенски журналист Георги Стоянов, провокиран от работата си, която ежедневно го сблъсква с тази тежка тема. Той описва 14 истински истории за войната на пътя в България и правила за действие при катастрофи . Има тенденция свидетелите на инциденти да започнат да снимат с телефоните си, а първата..

публикувано на 17.06.19 в 15:26
ТЕЦ Варна

200 хил. контейнера годишно планира да обработва "Пристанище ТЕЦ Езерово"

"Пристанище ТЕЦ Езерово" е новата дъщерна компания на ТЕЦ "Варна", която ще управлява новото търговско пристанище. Негов директор е Данаил Папазов. Разделянето на централата и пристанището е заради предвижданата стратегия за разширяването на дейността на порта. Папазов коментира, че не се страхува от конкуренцията на Пристанище Варна, тъй..

публикувано на 17.06.19 в 15:19

Ангелкова: При нарушения на плажа, ще сме безкомпромисни!

До момента няма констатирани сериозни нарушения на договорите за стопанисване на плажове по българското Черноморие, както и за недопускане на туристи на свободните зони , коментира в интервю за предаването  "Туарегент" министърът на туризма  Николина Ангелкова .  Предстои началото на геодезичен мониторинг на плажната ивица, чрез който в..

публикувано на 17.06.19 в 14:09
Европейски статистически институт

Рязко ускоряване на растежа на заплатите в България в началото на годината

През първото тримесечие на 2019-а темпото на растеж на заплатите в еврозоната се подобри слабо спрямо края на миналата година при забавяне в рамките на целия ЕС и при рязко ускоряване на растежа в нашата страна, показват данни на Евростат. Заплащането на труда в еврозоната се увеличава на годишна база през първото тримесечие на годината с..

публикувано на 17.06.19 в 13:38