Започва записването на бъдещите първокласници

Автор:
Снимка: Архив

Точно в 10 ч. във вторник, 28-и май, ще бъде отворена електронната система за прием в първи клас в общинските училища на територията на Варна, съобщават от общинската администрация.

През учебната 2019/2020 година са осигурени 3050 места в 37 училища. Всички първолаци ще са с целодневна организация на обучение, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“. Системата ще бъде отворена до 23,59 ч. на 01.06.2019г. Родители, които нямат осигурен достъп до интернет, могат да подадат документи на място в желаното училище.

Изключително важно е да не бъдат допускани неточности при попълване на заявленията, особено в частта за допълнителни критерии, които се доказват при записване със съответните документи. Не по-малко важно е родителите да използват дадената възможност за посочване на 10 желани училища при стартиране на приема. Ако системата не идентифицира детето или актуалната му адресна регистрация, родителите е необходимо да се явят в Община Варна, стая 1104, като носят документ за самоличност и копие на  документа, удостоверяващ актуалната адресна регистрация на детето.

Резултатите от класирането ще бъде обявени до 17 ч. на 5-ти юни. Записването на приетите деца ще става на място в съответното училище в дните 6-ти и 7-ми юни. Ако малчуганът не бъде записан в срок, той губи мястото си, припомнят от дирекция „Образование и младежки дейности“.

Правилата и графикът на дейностите по приема са публикувани в електронната платформа за прием в първи клас, поместен на сайта на Община Варна https://school.is-vn.bg/

 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Военноморските сили увеличават числения си състав със 100 човека от 1 юли

Военноморските сили ще увеличат своя числен състав със 100 човека от 1 юли. Това се случва за пръв път от 32 години, заявява вицеадмирал Митко Петев, военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейският съюз. " За първи път няма да съкращаваме, а ще поканим българите под флага на ВМС...

публикувано на 24.06.19 в 15:42

Няма нов строеж на ул. "Роза". Засега

Няма открита процедура за изработване на подробен устройствен план на терена между блоковете 21 и 23  на улица "Роза" в Цветния квартал във Варна. Това коментира арх. Виктор Бузев - главен архитект  на общината. Припомняме, че жителите на блоковете излязоха на протест заради намерението на собствениците на терена да строят там жилищна..

публикувано на 24.06.19 в 15:40

Община Добрич тегли два кредита за ремонт на улици

Подписването на договори за тегленето на два краткосрочни кредита ще решава утре на своето редовно заседание Общинският съвет в Добрич. Заемите от фонд ФЛАГ са за близо 9 милиона лева, които са необходими за разплащането на изпълнителите на строително-монтажните дейности по два европейски проекта. Първият кредит е във връзка с изпълнението..

публикувано на 24.06.19 в 15:28

Брандът „Черноморска кухня“ официално ще бъде регистриран от ЕС

В началото на 2020 г. се очаква брандът „Черноморска кухня“ официално да бъде регистриран от ЕС като търговска марка. Идеята е до 2025-а година "Черноморската кухня" да влезе в топ 20 на световните класации за регионални кухни. Селекцията от блюда, продукти и сосове, характерни за Черноморския регион, вече е завършена. Репортажа на Даниела..

публикувано на 24.06.19 в 15:22
Коминът на сероочистващата инсталация в ТЕЦ

След пожар рухна 135-метровият комин на ТЕЦ "Марица-изток 2"

Големият пожар в държавната ТЕЦ  "Марица-изток 2"  е овладян, а тлеещи огнища се обливат с вода. Няма пострадали и ранени хора, заявиха от централата. Паднал е частично 135-метровият комин на сероочистващата инсталация, откъдето се смята, че реално е тръгнал огънят. Предполага се, че огънят е тръгнал след ремонт. Властите..

публикувано на 24.06.19 в 15:21
защитено жилище

Настаняването в социално жилище - максимум за 3 години

Социалните жилища, които предстоят да бъдат изградени във Варна с пари по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., ще могат да се ползват само до 3 години. Това решиха днес общинските съветници от постоянната комисия „Социални дейности и жилищна политика“,  Право на ползване на апартаментите ще имат: бездомни и/или такива, които живеят..

публикувано на 24.06.19 в 15:04

След 124 години: Дом "Княгиня Надежда" затваря врати

124 години след създаването си Дом „Княгиня Надежда“, в който се отглеждат деца, лижени от родителска грижа,  ще бъде закрит. Съветниците от постоянната комисия „Социални дейности и жилищна политика“ към Общински съвет дадоха съгласието си това да се случи в изпълнение на националната политика за поетапно закриване на специализираните институции за..

публикувано на 24.06.19 в 14:47