Звукови гледки от село Садово, община Аврен, област Варна

20
Село Садово, община Аврен

В България има четири населени места, които носят името Садово. Едното е град. Останалите са села - в област Благоеврград. Второто в Бургаско, а третото е в община Аврен, Варненско. Там и ще Ви заведем днес.

Между Варна и село Садово са около 30 километра. По един не толкова добър път и по един сравнително добър път. И двата са живописни. Ние избрахме първия, по който се пътува с повишено внимание, но в крайна сметка е важна крайната цел.

Заради природните си особености селото става известно с грънчарите си. Песъчливите и червеникаво - клисави почви са благоприятствали развитието на грънчарския занаят. Изработваните стомни, делви и кюпове са се продавали във Варненска област.

В Садово живеят около 280 души като между тях са и британските граждани Джейн и Бари Уол.

Там имат една от най-добре заредените библиотеки в селата и постоянно попълват книжния фонд. В Садово е съхранен интересен занаят „Плетене нарогозки от царевична шума (беленка) и камъш“. Жените от пенсионерския клуб са постоянно заедно. Ходят на екскурзии и се събират не само по празници.

Ако минавате през варненското село Садово, спрете за момент, за да усетите селската идиля. И се отбийте до църквата, която се казва "Свети Димитър Солунски", построена е през 1869 година, наой-старата е в община аврен и една от най-старите във Варненския регион.

Повече за варненското село Садово чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

СЗО настоява за забрана на захарта в детските храни

Готовите бебешки храни често съдържат прекалено много захар, а информацията на етикетите им е объркваща, съобщи АФП, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО). СЗО предлага да бъдат обновени критериите, за да бъде подобрено качеството на храната за най-малките, предаде БТА. „В около половината изследвани продукти . . . повече..

публикувано на 15.07.19 в 13:13
чай германия

Японският чай Матча помага срещу стрес

Дългите работни часове и кратките срокове често водят до силен физически и психически стрес. Ако всекидневието ви е напрегнато, е важно да откриете начин да се справяте с него - чрез тренировъчен режим или правилно хранене. Според японски специалисти, цитирани от Ен Ди Ти Ви, пиенето на чай Матча има редица ползи за здравето, сред които намаляване..

публикувано на 15.07.19 в 11:16

Гладките китове шепнат на малките си, за да не ги чуят косатките

Гладките китове може да са два пъти по-големи от косатките, но когато става въпрос за живота на малките им, не поемат никакви рискове. Те предпочитат да плуват в неспокойни води, за да се крият, а сега учени установиха, че дори снижават гласа си, за да не ги усетят върховните морски хищници, съобщи в. "Дейли мейл". Специалисти от университета в..

публикувано на 15.07.19 в 11:08

Археолози откриха 22 древни амфори край бреговете на Албания

Съвместен албанско-американски проект за подводна археология е довел до откриването на амфори в албанското крайбрежие на Йонийско море, които са поне на 2500 години. Предполага се, че съдовете са се озовали там вследствие на корабокрушение. От Фондацията за морски изследвания съобщиха, че изследователският кораб „Херкулес“ е открил 22..

публикувано на 14.07.19 в 15:08

Оморячването: морско кръщене от древни времена до днес за малки и големи

Морското кръщене е ритуал, който съществува и до днес. Радват се най-вече децата, които стават част от тази морска приказна традиция. Близо 50 деца получиха морско кръщене на ветрохода Калиакра наскоро. Явно ще го помнят и като пораснат, а може би някои от тях ще свържат живота си с морето и като големи. Ето атмосфера от оморячването на..

публикувано на 14.07.19 в 11:05
Актьорът Георги Парцалев с група от щафетата Ком Емине, 1971г.

Седемстотин километра и 18 дни пеша, за да видиш следобедната синева от нос Емине

И тази година близо сто български туристи ще проверят дали е бил прав Владимир Висоцки, когато казваше, че по-хубаво нещо от планините могат да бъдат само планините, на които още не си бил. За шестдесет и шести път походът Ком-Емине, организиран от Българска федерация по туризъм, събира хора от различни възрасти и професии, които тръгват на..

публикувано на 13.07.19 в 08:28

Два пъти повече туристи се отправят към Антарктида

Туристическият поток към Антарктида ще се увеличи от 40 хиляди през миналия сезон до 80 хиляди души през сезона 2019-2020 година, прогнозира Елена Жаркова, представител на Русия в Коалицията за опазване на южния океан и Антарктика. Не само организирани групи, но и неорганизирани "туристи отиват на континента,..

публикувано на 12.07.19 в 14:26