Звукови гледки от село Садово, община Аврен, област Варна

20
Село Садово, община Аврен

В България има четири населени места, които носят името Садово. Едното е град. Останалите са села - в област Благоеврград. Второто в Бургаско, а третото е в община Аврен, Варненско. Там и ще Ви заведем днес.

Между Варна и село Садово са около 30 километра. По един не толкова добър път и по един сравнително добър път. И двата са живописни. Ние избрахме първия, по който се пътува с повишено внимание, но в крайна сметка е важна крайната цел.

Заради природните си особености селото става известно с грънчарите си. Песъчливите и червеникаво - клисави почви са благоприятствали развитието на грънчарския занаят. Изработваните стомни, делви и кюпове са се продавали във Варненска област.

В Садово живеят около 280 души като между тях са и британските граждани Джейн и Бари Уол.

Там имат една от най-добре заредените библиотеки в селата и постоянно попълват книжния фонд. В Садово е съхранен интересен занаят „Плетене нарогозки от царевична шума (беленка) и камъш“. Жените от пенсионерския клуб са постоянно заедно. Ходят на екскурзии и се събират не само по празници.

Ако минавате през варненското село Садово, спрете за момент, за да усетите селската идиля. И се отбийте до църквата, която се казва "Свети Димитър Солунски", построена е през 1869 година, наой-старата е в община аврен и една от най-старите във Варненския регион.

Повече за варненското село Садово чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновиха библиотеката в руското училище

Обновената училищна библиотека на варненското Средно училище с езиково обучение (СУЕО)"Александър С.Пушкин" ще бъде открита утре, на 22 октомври . Обновяването се случи за една календарна година и е съвместен проект на родители, преподаватели и училищното ръководство. То е на обща стойност 15 хил.лв. и резултат на доброволен труд за..

публикувано на 21.10.19 в 14:48

Младежите от БЧК-Варна: Щастливци сме, че сме способни да помагаме на много хора

Нурхан Фехим и Тодор Тачев са двама младежи, отдадени на доброволчеството. Нурхан е щатен специалист “Младежка дейност” в Областния съвет на Българския червен кръст във Варна, а Тодор - доброволец и член на младежкия авариен екип към структурата. Единият е студент в Медицинския университет, а другият - десетокласник във Варненското средно училище с..

публикувано на 20.10.19 в 12:11

Честата употреба на малки количества алкохол е по-опасна от рядката злоупотреба с него

Учени от Медицинския институт към Корейския университет са установили, че честата употреба на малки количества алкохол може да е по-опасна от рядката злоупотреба с него, съобщава сайтът MedicalXpress. За целите на изследването са анализирани данни за 9 776 956 души, у които по-рано не е било диагностицирано предсърдно мъждене (атриална..

публикувано на 19.10.19 в 13:14

"На село" в Бързица

Тази сутрин гостуваме на жителите на село Бързица. Тръгнахме навреме, за да не бързаме, през най-студения ден от седмицата. Но попаднахме в сутрешния трафик по улица „Девня“, заради   ремонта на кръговото до Максуда. 30 минути в задръстване, после пътят се отвори и небето просветна, макар, че беше студено и нямаше слънце. Пътувам за Бързица. С..

публикувано на 19.10.19 в 07:00
Физическата активност, както и добрата почивка, са много важни фактори за добър имунитет

Имунната система помни и стреса, и радостта

Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава от последствията на неблагоприятните фактори, които са причина за всевъзможни заболявания. Той ни защитава не само от бактериите и вирусите, но от измененията на клетъчно ниво, водещи до преждевременно остаряване и ракови заболявания. Лекарите различават два вида имунитет...

публикувано на 18.10.19 в 17:20

Учени: Рязкото отслабване крие сериозни рискове

Ако хора над средна възраст рязко се отърват от излишни килограми, това може да съкрати живота им. До този извод са стигнали китайски учени, чието изследване е публикувано от „Бритиш медикъл джърнъл“, предаде ТАСС. Изследователите изучили медицински данни на над 36 000 американци, които участвали в национално проучване за здравословното им..

публикувано на 18.10.19 в 10:51
На 4200 м над земята

Да скочиш с парашут

18 октомври е Денят на българския парашутист. На тази дата през 1944 г. легендарната Парашутна дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в бойни действия в битката при Стражин. При жестоките боеве с нацистите само в този ден загиват 36 български парашутисти. Укрепената линия на войските на Третия райх, обаче, е пробита и..

публикувано на 18.10.19 в 07:17