Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален режим за детските лагери въвежда министерството на туризма

Снимка: Кети Тренчева

Министерството на туризма предлага специална наредба, в която да бъдат регламентирани условията за детските лагери у нас. Това съобщи министър Николина Ангелкова на форума на побратимените български и руски градове, чийто домакин е кметът на Варна Иван Портних.

Предлаганите промени ще позволят детските лагери да бъдат изведени "от общия знаменател, по който попадат в Закона за туризма".

Ангелкова припомни проведения в началото на март в София голям двустранен форум за туризма с участието на премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев, които акцентираха върху важността на отрасъла. „С ръководителя на руския туризъм Зарина Догузова и министъра на икономическото развитие на федерацията Максим Орешкин вече работим в посока да се насочват повече руски деца от регионите към лагерите у нас. Руските региони имат много голяма оперативна самостоятелност и е важно да бъдат запознати с условията за отдих и пътуване у нас", каза тя.

Снимка„Русия е един от най-важните пазари за входящ туризъм на България и е от голямо значение местните власти и бизнесът да обсъждат заедно какви продукти да инициират, за да привлекат интереса на туристите“, подчерта министър Ангелкова. Тя поздрави домакините и представителите на Генералното консулство на Русия във Варна за усилията да поддържат този диалог активен и всяка година да поставят акцент върху регионите.

„Винаги подчертавам изключителната важност на инициативността на бизнеса и държавата да превърнат туризма в ключов сектор за икономиката. Той осигурява сериозни приходи и заетост. За мен е изключително важно да работим в синхрон. Знаете, че секторът е хоризонтален и зависи от сътрудничеството и приноса, които всеки дава на различни нива. Ще обсъдим културно-историческите маршрути и партньорството ни в областта на детските лагери, за които имаме много добри бази, както и балнео- и СПА туризма. Смятам, че това е една изключително добра основа за дългосрочен интерес към страната“, посочи министърът.

Коментирайки прогнозите за отлив на туристи от Германия и Русия в ранните записвания за това лято, министър Ангелкова отбеляза, че основната причина руснаците да преориентират почивката си главно към Турция е икономическа, в съседната ни страна се дават сериозни субсидии. „В момента разработваме механизъм, който скоро ще представим. С него ще успеем да подпомогнем организирания туризъм. Важно е да гарантираме устойчивост на туристопотока в страната“, акцентира министър Ангелкова и даде примери с ръстове на редица пазари за входящ туризъм. За първите 4 месеца на годината над 1,75 млн. са чуждестранните посещения у нас, което е ръст от близо 2%. През март 2019 г. нощувките в места за настаняване с 10 и повече легла нарастват общо с 5%, а приходите от тях – с около 8%. Освен от английския пазар имаме двуцифрени ръстове и от Полша, Чехия, Израел, Франция, с което ще се компенсират спадове от други страни.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Димитър Главчев

Меглена Плугчиева, която бе назначена като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, е подала оставка, съобщава БГНЕС, позовавайки се на източници от Министерския съвет. Плугчиева изпълняваше ролята на външнополитически съветник на служебния министър-председател, който в понеделник стана и министър на външните работи. В последните дни Плугчиева и..

публикувано на 23.04.24 в 08:56

Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

От днес, 23 април, до 14 май на интернет страницата на Централната избирателна комисия може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната.  Българските граждани могат да направят това от 12 часа (българско време) днес до 24 часа (българско време) на 14 май.  ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

публикувано на 23.04.24 в 08:38

Здравната комисия заседава извънредно заради коклюша

Данни за разпространението на коклюш у нас ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване на извънредно заседание. Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на Националния център по заразни и паразитни болести.  От началото на годината..

публикувано на 23.04.24 в 08:12

Дъждовен вторник

Днес ще е облачно с валежи от дъжд и умерен вятър от източна четвърт. Следобед валежите от юг на север ще започнат да спират, а вечерта и вятърът ще отслабне. Максимални температури между 11° и 16°, за Варна около 13°. Вълнение на морето 2 бала, следобед 3, а в открито море и до 4. Температура на морската вода от 12° до 14°. Изгрев на Слънцето..

публикувано на 23.04.24 в 05:46

Адресите без ток

На 23.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – ул. Мелница, ул. Вълшебен извор и промишлена зона под моста, ул. Батак, ул. Бор, ул. Бреза, ул. Пирот и бул. Съединение в кв. Реката, фирма Кристера Агро ЕООД,..

публикувано на 23.04.24 в 05:00

Предлагат забраната за пушене на закрито да е и за наргилета

Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да обхване пушенето на всякакви устройства и изделия, включително наргилета, предлагат депутати с проект на промени в Закона за здравето.  Предвижда се и повишаване на глобите за обекти, в които се нарушава забраната, съобщава БНР. Законопроектът въвежда понятието "употреба на тютюневи и свързани..

публикувано на 22.04.24 в 20:01

В събота запретваме ръкави за по-чиста Варна

На 27 април, събота, по инициатива на Община Варна ще се проведе мащабна кампания за почистване на града под наслов „Мисли глобално, действай локално!“. Инициативата предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и градинки, места за отдих, детски и спортни площадки във всички райони на територията на общината. В мащабното..

публикувано на 22.04.24 в 18:13