Ловната история на Варна - в изложба и книга

Документална изложба, посветена на 130 години от основаването на Ловно-рибарско дружество – Варна ще бъде открита днес в 17.30 ч.във фоайето на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна. Изложбата представя в 10 постера историята и знакови събития от живота на дружеството– снимки, ръкописи, писма, награди. Специално внимание е отделено и на новото издание, посветено на годишнината. От 12.06. до 30.06. 2019 година могат да бъдат видени изложбените пана и подбрани, добавени от фонда на библиотеката интересни заглавия – устав и правилник на дружеството книги, периодични издания и снимки свързани с личности и прояви изградили традициите на варненското ловно-рибарско дружество, истории на дружества от цялата страна.

Днес ще бъде представена книгата „130 години Ловно-рибарско дружество – Варна“. Автор е Борислав Дряновски, издателство „Славена“.

Кулминация на честванията ще бъде Тържественият марш на ловци от Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ – Варна. В блок от 400 души, ловните дружинки  ще тръгнат на 15 юни от Градския часовник по маршрут бул. „Княз Борис 1“ – вход на Морската градина – Алея на Възрожденците.  Те ще бъдат облечени в еднакви фланелки и шапки. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Васил Левски и Христо Ботев, традиция още от основаването на дружеството. Съборът на ловците е насрочен за събота в 13 часа в СЛРК „Звездица“.

Ловно-рибарско дружество „Варненски сокол“, основано през май 1889 г., е първото гражданско сдружение във Варна и единственото, което не е прекъсвало своето съществуване в продължение на 130 години. Основано е в близост до градския часовник  от група ентусиазирани варненци, начело с Александър Дякович – председател на Варненския окръжен съд. В дружеството тогава членуват търговци, предприемачи, кметове... Поколения наред „Варненски сокол” събира представители на варненската интелигенция - Христо Славейков, Янко Славчев,  Антон Новак, Карел Шкорпил, д-р Ангел Пискюлиев, Александър Манолов, Иван Сокачев...

 „Днес наследници на традициите на дружеството са над 2000 ловци и риболовци, разпределени в 38 дружинки. Мисията им е да продължават делото на своите предци като създават ловни стопанства, грижат се за опазване и размножаване на дивеча и участват в стопанския живот на варненския район”, каза за Радио Варна председателят Колю Панайотов. Днес дивата свиня е основният вид дивеч, който се отстрелва във варненския район. „Това е мъжки ловпонеже се изисква известна смелост”, категоричен е Панайотов. В дружеството членуват и 30 жени с точен мерник.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци от ГПЧЕ "Йоан Екзарх"-Варна раздават материали против употребата на дрога

26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички страни-членки да засилят..

публикувано на 26.06.19 в 15:29

Втори живот за отпадъците - мисия възможна

3 кутии за различни видове отпадъци са разположени в Младежкия дом на Варна, които на 27-ми юли в работилница на открито ще бъдат превърнати в сувенири. Всеки, който желае може да влезе и да остави по нещо, казват организаторите от Recycle Art Academy от Варна. Във време, в което "произвеждаме" все повече и повече боклуци и отпадъци, да дадеш втори..

публикувано на 26.06.19 в 09:17

Обсъждат във Варна как се пише комерсиално

Най-добрите български специалисти в дигиталния маркетинг пристигат във Варна за участие в първото издание на конференцията Digital4Varna. Фокусът на събирането е оптимизирането на текстове и видеo в дигиталния свят, както и практически похвати, които са свързани със създаването на съдържание. Поредица от презентации, дискусионни панели и срещи с имена..

публикувано на 26.06.19 в 08:35

Експерт: Екстремните диети и хранителните добавки могат да бъдат опасни

Крайните диети - белтъчни или въглехидратни, могат да бъдат опасни и да доведат до влошаване на здравословното състояние, каза в интервю за БТА проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. Експертът участва в националната конференция по хранене с международно участие, която се проведе край Варна...

публикувано на 25.06.19 в 13:17

Изгаряме и под чадъра

„Безопасното време за плаж е до 10 и след 16 часа” , това каза за Радио Варна дерматологът д-р Красимира Тинова . Децата до тригодишна възраст не бива да се излагат на слънце. Дори и под чадър има опасност от изгаряне заради т.нар. отразена светлина. Когато излизат навън, децата трябва да бъдат намазани с крем със защитен фактор 50+, който има..

публикувано на 25.06.19 в 06:57

"Училище за билки" по повод Еньовден организира варненският Музей на медицината

Професионалисти от факултета по фармация ще предадат знанието за билките по Северното Черноморие – разпознаване, бране, съхранение, безопасна употреба и въздействие върху здравето. Училището за билки  отвори врати точно в 10 часа на 24 юни - понеделник, а входът е свободен. Този празник е един от най-значимите празници в българския..

публикувано на 24.06.19 в 14:44

Училище за билки в музея на медицината на Еньовден

"Училище за билки" по повод Еньовден организира варненският Музей на медицината. Професионалисти от факултета по фармация ще предадат знанието за билките по Северното Черноморие – разпознаване, бране, съхранение, безопасна употреба и въздействие върху здравето. Училището за билки ще отвори врати точно в 10 часа на 24 юни - понеделник, а входът е..

публикувано на 23.06.19 в 09:21