Ловната история на Варна - в изложба и книга

Документална изложба, посветена на 130 години от основаването на Ловно-рибарско дружество – Варна ще бъде открита днес в 17.30 ч.във фоайето на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна. Изложбата представя в 10 постера историята и знакови събития от живота на дружеството– снимки, ръкописи, писма, награди. Специално внимание е отделено и на новото издание, посветено на годишнината. От 12.06. до 30.06. 2019 година могат да бъдат видени изложбените пана и подбрани, добавени от фонда на библиотеката интересни заглавия – устав и правилник на дружеството книги, периодични издания и снимки свързани с личности и прояви изградили традициите на варненското ловно-рибарско дружество, истории на дружества от цялата страна.

Днес ще бъде представена книгата „130 години Ловно-рибарско дружество – Варна“. Автор е Борислав Дряновски, издателство „Славена“.

Кулминация на честванията ще бъде Тържественият марш на ловци от Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ – Варна. В блок от 400 души, ловните дружинки  ще тръгнат на 15 юни от Градския часовник по маршрут бул. „Княз Борис 1“ – вход на Морската градина – Алея на Възрожденците.  Те ще бъдат облечени в еднакви фланелки и шапки. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Васил Левски и Христо Ботев, традиция още от основаването на дружеството. Съборът на ловците е насрочен за събота в 13 часа в СЛРК „Звездица“.

Ловно-рибарско дружество „Варненски сокол“, основано през май 1889 г., е първото гражданско сдружение във Варна и единственото, което не е прекъсвало своето съществуване в продължение на 130 години. Основано е в близост до градския часовник  от група ентусиазирани варненци, начело с Александър Дякович – председател на Варненския окръжен съд. В дружеството тогава членуват търговци, предприемачи, кметове... Поколения наред „Варненски сокол” събира представители на варненската интелигенция - Христо Славейков, Янко Славчев,  Антон Новак, Карел Шкорпил, д-р Ангел Пискюлиев, Александър Манолов, Иван Сокачев...

 „Днес наследници на традициите на дружеството са над 2000 ловци и риболовци, разпределени в 38 дружинки. Мисията им е да продължават делото на своите предци като създават ловни стопанства, грижат се за опазване и размножаване на дивеча и участват в стопанския живот на варненския район”, каза за Радио Варна председателят Колю Панайотов. Днес дивата свиня е основният вид дивеч, който се отстрелва във варненския район. „Това е мъжки ловпонеже се изисква известна смелост”, категоричен е Панайотов. В дружеството членуват и 30 жени с точен мерник.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Честата употреба на малки количества алкохол е по-опасна от рядката злоупотреба с него

Учени от Медицинския институт към Корейския университет са установили, че честата употреба на малки количества алкохол може да е по-опасна от рядката злоупотреба с него, съобщава сайтът MedicalXpress. За целите на изследването са анализирани данни за 9 776 956 души, у които по-рано не е било диагностицирано предсърдно мъждене (атриална..

публикувано на 19.10.19 в 13:14

"На село" в Бързица

Тази сутрин гостуваме на жителите на село Бързица. Тръгнахме навреме, за да не бързаме, през най-студения ден от седмицата. Но попаднахме в сутрешния трафик по улица „Девня“, заради   ремонта на кръговото до Максуда. 30 минути в задръстване, после пътят се отвори и небето просветна, макар, че беше студено и нямаше слънце. Пътувам за Бързица. С..

публикувано на 19.10.19 в 07:00
Физическата активност, както и добрата почивка, са много важни фактори за добър имунитет

Имунната система помни и стреса, и радостта

Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава от последствията на неблагоприятните фактори, които са причина за всевъзможни заболявания. Той ни защитава не само от бактериите и вирусите, но от измененията на клетъчно ниво, водещи до преждевременно остаряване и ракови заболявания. Лекарите различават два вида имунитет...

публикувано на 18.10.19 в 17:20

Учени: Рязкото отслабване крие сериозни рискове

Ако хора над средна възраст рязко се отърват от излишни килограми, това може да съкрати живота им. До този извод са стигнали китайски учени, чието изследване е публикувано от „Бритиш медикъл джърнъл“, предаде ТАСС. Изследователите изучили медицински данни на над 36 000 американци, които участвали в национално проучване за здравословното им..

публикувано на 18.10.19 в 10:51
На 4200 м над земята

Да скочиш с парашут

18 октомври е Денят на българския парашутист. На тази дата през 1944 г. легендарната Парашутна дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в бойни действия в битката при Стражин. При жестоките боеве с нацистите само в този ден загиват 36 български парашутисти. Укрепената линия на войските на Третия райх, обаче, е пробита и..

публикувано на 18.10.19 в 07:17

Експедиция: Намаляват китоподобните в наши води

Експедиция за проучване на китоподобните в български териториални води се проведе от 6 до 13 октомври. Първоначалните резултати показват изключително ниски числености, съобщава координаторът на проекта Димитър Попов от сдружението Зелени Балкани. С финансовата подкрепа на швейцарската организация OceanCare  този месец се проведе пета експедиция за..

публикувано на 17.10.19 в 10:33

„Архитектурното наследство на Таляна“ вече и в Младежкия дом

Изложба, посветена на ценните сгради на Стара Варна, вече ще може да бъде разгледана в Младежкия дом.  Експозицията, открита в навечерието на Световния ден на архитектурата в Морското казино, представя произведенията на ученици с профил "Изобразително изкуство" от СУ за хуманитарни науки и изкуства "К. Преславски" – Варна. Младите художници..

публикувано на 17.10.19 в 09:59