"Концерт в лятна вечер" за годишнината на Радио Варна в неделя

Автор:

„Концерт в лятна вечер“ ще зарадва приятелите и слушателите на Радио Варна на входа на Морската градина в неделя, 16 юни. Класическа и филмова музика ще изпълни Младежкият симфоничен оркестър при Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, заедно с музиканти от Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Диригент на концерта е Страцимир Павлов, а арт директор на оркестъра е  Румяна Петрова.

Емоционален е творческият процес за подготовката на концерта, а дисциплината е желязна. Музикантите трудно могат да бъдат разконцетрирани. "Репетиция означава "повторение". Ние повтаряме нещата толкова пъти, за да звучат те добре за публиката", обяснява 9-годишният Сава Попов, който свири на виола. Музикантите са категорични, че е "важно да внасяш емоция и да я предаваш на хората".

"Бихме искали да приласкаем всички хора, които имат ухо за красивата музика", допълни Румяна Петрова.

Репортаж от днешната репетиция чуйте в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Училище за билки" по повод Еньовден организира варненският Музей на медицината

Професионалисти от факултета по фармация ще предадат знанието за билките по Северното Черноморие – разпознаване, бране, съхранение, безопасна употреба и въздействие върху здравето. Училището за билки  отвори врати точно в 10 часа на 24 юни - понеделник, а входът е свободен. Този празник е един от най-значимите празници в българския..

публикувано на 24.06.19 в 14:44

Училище за билки в музея на медицината на Еньовден

"Училище за билки" по повод Еньовден организира варненският Музей на медицината. Професионалисти от факултета по фармация ще предадат знанието за билките по Северното Черноморие – разпознаване, бране, съхранение, безопасна употреба и въздействие върху здравето. Училището за билки ще отвори врати точно в 10 часа на 24 юни - понеделник, а входът е..

публикувано на 23.06.19 в 09:21

Жана Пенчева и Искра Иванова - за фестивала "Moving Body" и отношението към танца

“Героите на седмицата” в предаването днес бяха съоснователят на фестивала “Moving Body” Искра Иванова и хореографът Жана Пенчева. Те разказаха за събитието, което е в разгара си, за любовта към танца и начините на изразяване чрез движение. "Moving Body" е платформа за развитие в областта на съвременния танц и изпълнителските изкуства, ориентирана към..

публикувано на 22.06.19 в 18:05

Смъртоносни пластмасови отпадъци са открити в китове и делфини, изхвърлени на бреговете на Гърция

Изследване на китове и делфини, намерени мъртви по бреговете на Гърция за период от 20 години, показа тревожно високи равнища на пластмасови отпадъци - предимно найлонови торбички, в стомасите на животните, които могат да ги обрекат на бавна и мъчителна смърт, информира Асошиейтед прес. В най-тежкия случай - 5,3-метров кашалот, намерен на..

публикувано на 22.06.19 в 16:47

ДГ "Приказка" е единственото eTwinning училище във Варна

Еквивалента на Еразъм плюс програмата за детски градини носи името eTwinning. С помощта на тази европейска програма детските учители не само обогатяват опита си, но и предлагат на децата иновативни и интересни начини за учене. Единствената детска градина във Варна, която носи приза eTwinning училище е детска градина „Приказка”. От 2009та..

публикувано на 24.06.19 в 11:00

Да покориш планина в инвалидна количка

Днес за първи път човек с увреждане ще направи опит за самостоятелно изкачване на Черни връх. Покоряването на най-високата точка на Витоша (2290 м) ще стане с иновативна инвалидна количка, разработена от български изобретатели, съобщиха организаторите на опита. Маршрутът е Хижа Алеко – станция Голи връх – Зелена писта – База РВД – Черни връх...

публикувано на 22.06.19 в 08:53

Женски кашалот и бебето му бяха намерени мъртви в рибарски мрежи в Тиренско море

Женски кашалот и малкото му умряха в Тиренско море, край западния италиански бряг, след като се омотаха в рибарска мрежа, съобщи "Асошиейтед прес". Италианската брегова охрана е отишла на мястото на инцидента. Според нея 6-метровата майка е умряла, опитвайки се да освободи бебето си. Животните са намерени на 13 км от брега на о-в..

публикувано на 21.06.19 в 14:13