17 процента от морските животни са застрашени от изчезване

Около 17 процента от морските животни могат да изчезнат до 2100 г., ако емисиите въглероден диоксид запазят сегашното си ниво, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от Франс прес. То взема предвид единствено въздействието на климата, без да обръща внимание на свръхриболова и замърсяването. Учените предупреждават, че намаляването на морските животни ще има значим ефект не само върху биоразнообразието, но и върху хранителната сигурност.

В случай че светът съумее да вземе мерки, за да може повишаването на температурите да е под 2 градуса Целзий, въпросното намаляване може да се ограничи до 5 процента,се посочва в изследването.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка от фотоизложба, посветена на 25-годишнината на

Събират ли се "Приятели" за специален епизод?

Казват, че на този свят малко неща са невъзможни и реюниън на "Приятели" е едно от тях. Казват, че подобна стъпка би била толкова рискова, че да помрачи магията на оригинала. Същевременно се твърди, че вече се работи по нова среща на звездите от ситкома, който се превърна в глобален попкултурен феномен, съумя да преживее 90-те и днес е нещо като..

публикувано на 16.11.19 в 12:30
От 15 ноември започват 40-дневните Коледни пости, предхождащи празника Рождество Христово

Започва Рождественският пост

За православните християни започва Рождественският пост. Периодът на въздържание продължава до Бъдни вечер. За православния човек постът е съвкупност от добри дела и искрена молитва: „Да се смирим, да намерим правилния път в живота“ „Човек се учи да живее по-чисто, по-християнски, по-милосърден става, калява и волята си“, споделиха миряни..

публикувано на 15.11.19 в 08:08

Пожарникари от Варна запознаха ученици с особеностите на професията си

ОУ „ Христо Ботев“ се включи в Националната кампания "Да бъдеш баща", която е част от международната кампания MenCare. Седмицата се отбелязва до 17 ноември и е под наслов "ИСТИНСКИЯТ МЪЖ НЕ ОБИЧА ДА ГОВОРИ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!." Финалът на празничната седмица поставиха пожарникарите от Втора районна служба Пожарна безопасност в Аспарухово. С пуснати..

публикувано на 14.11.19 в 14:54

Кога морякът "хваща желязото"?

Моряците често казват: „Този хвана желязото“. Какво означава това разбираме от специалиста по морска психология професор Илия Пеев, който коментира и скитническия синдром при моряците, ролята на семействата им и това как се променя психиката на моряка. Илия Пеев подчерта, че: Морската психология изучава преди всичко душевността на всички..

публикувано на 14.11.19 в 11:23
Хендрик Ситиг

Хендрик Ситиг: Обществените медии не бива да бъдат инструмент в ръцете на политиката

„Стълб на демокрацията върху разклатен терен“ – така се нарича книга на Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер“, която прави обзор на състоянието на обществените медии в Югоизточна Европа.       „Опитът ми в продължение на една година в региона (нашата програма работи с десет държави – от Хърватия до Молдова), ми показва, че положението..

публикувано на 13.11.19 в 13:45

Феодалните вражди и великите географски открития отварят пътя на османците в Европа

Парк-музей на бойнатадружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей,  отбелязва 575 години от битката при Варна с международна научна конференция на тема „Походите на Владислав Варненчик (1443 –1444) в контекста на историята на Централна и Югоизточна Европа“ 10–11 ноември 2019 г. И до днес не е..

публикувано на 11.11.19 в 14:32

Недоспиването носи риск от сърдечни и мозъчни увреждания

Недоспиването може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и други сърдечни и мозъчни увреждания, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Изследването е обхванало 487 200 души на средна възраст 51 години в Китай, които не са били засегнати от инсулт или сърдечна болест. Участниците са били интервюирани дали са се сблъсквали с един от трите..

публикувано на 11.11.19 в 11:33