Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

VIVA ITALIA!

3
Снимка: Радио Варна

На 13 юни, четвъртък, от 21.00 часа  започва десетото издание на Опера в Летния театър – Варна 2019.

Концертът „Viva Italia” на четиримата италиански тенори Алесандро Д’Акриса, Федерико Сера, Федерико Паризи и Роберто Креска с любими арии и канцонети, под диригентството на Дерек Глийсън, е поклон пред четиримата велики италиански тенори Енрико Карузо, Марио Ланца, Лучано Павароти и Андреа Бочели. Оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстор Анна Фурнаджиева.

ДИРИГЕНТЪТ ДЕРЕК ГЛИЙСЪН

Дерек Глийсън е ирландскo-американски музикант, роден в Дъблин, Ирландия, музикален директор и диригент на Дъблинската филхармония (от 1997 г.) и диригент на Международния оперен фестивал в Анна Ливия, Дъблин. От 2012 г. Глийсън е музикален директор и диригент на Фестивалния оркестър на Рахманинов. От януари 2016 г. е главен гостуващ диригент и на Симфоничния оркестър на Харбин, Китай. Той също така композира музикални партитури за филмови и телевизионни продукции, както и симфонична музика.

На 12-годишна възраст Глийсън е тимпанист на Ирландския младежки оркестър. На 15 години се присъединява към Младежкия оркестър на Европейския съюз /EUYO/ като перкусионист и тимпанист, където има възможност да работи под палката на великите диригентски майстори на деня, включително Херберт фон Караян, Клаудио Абадо, Ленард Бърнстейн, сър Джордж Солти и Даниел Баренбойм. Успоредно с това той е бил и член на "EuroJazz", Младежки джаз оркестър на Европейската общност и NYJO, Националния младежки джаз оркестър на Великобритания, работи с концертния и симфоничния оркестър на RTÉ. През 1984 г. е удостоен с награда и стипендия Shell/London Symphony Orchestra Music Scholarship. Глийсън учи перкусии в Кралската музикална академия в Лондон, както и композиция и филмово оркестриране в Калифорнийския университет в Лос Анжелис. След това завършва дирижиране в Университета за музикални и сценични изкуства във Виена. От 1989 г. живее в САЩ, където завършва обучението си по композиция и филмово оркестриране в Университета UCLA в Лос Анжелис.

Глийсън дирижира Дъблинската и Лондонската филхармонии, концертния оркестър на RTÉ, Националния симфоничен оркестър на Ирландия, оркестър Da Camera Fiorentina в Италия, филхармония Бохуслав Мартин, Симфоничния оркестър на Карлови Вари, RTL Orchestra, NOS Nederlandse Оркестър Омроп Стихтинг и др. През 2009 г. с Дъблинската филхармония Глийсън прави най-голямата оркестрова обиколка на САЩ за годината - в над 49 града, под егидата на Columbia Artists Management. През 2010 г. Глийсън и DPO обикалят Китай, като участват в Световната Експо програма на Великия театър в Шанхай, както и в два концерта, откриващи Пекинския летен фестивал "Бродят за класиката" от Националния център за сценични изкуства (NCPA) в Операта, предавани по телевизията в Китай на над 400 милиона души.

  Програма

I част

Фр. Чилеа – il Lamento от „Арлезианката”

Дж. Пучини – Che gelida manina от „Бохеми”

Г. Доницети – Una Furtiva Lagrima от „Любовен елексир”

Р. Леонкавало – Recitar. Ridi Pagliaccio от „Палячи”

Л. Далла – Caruso

Винченцо ди Чиара – La Spagnola

Ч. А. Биксио – Mamma

Дж. Верди – Questa o quella от „Риголето”

Д. Модуньо – Volare

Де Куртис – Non ti Scordar di me

Дж. Росини – La Danza

II част

Кортез – Cielito Lindo

Дж. Верди – La Donna e Mobile от „Риголето”

Де Куртис – Torna a Surriento

Фр. Шуберт – Ave Maria

Луиджи Денца – Funiculi, Funicula

Р. Леонкавало - Mattinata

С. Кардило – Core Ngrato

Ч. А. Биксио – Parlami d’amore Mariu

A. Лара - Granada

Ди Капуа – O Sole Mio

Дж. Пучини – Nessun Dorma от „Турандот”


Още за младите италиански тенори може да прочетете тук: http://www.operavarna.com/index.php/bg/home-bg/61-news/aktualni-novini/2483-chetirima-italianski-teneri-v-bulgaria




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54