Владимир Чуков: Целият свят е зависим от конфликта между САЩ и Иран

Проф. Владимр Чуков в студиото на “Хоризонт за вас“
Снимка: Иван Русланов, БНР

Целият свят е зависим от конфликта между САЩ  и Иран, коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” арабистът проф. Владимир Чуков. Напрежението между двете държави се отразява изключително негативно на борсите и цените на петрола.

Според Чуков, скоро едва ли ще се стигне до преговори и успокояване на ситуацията. „Залогът е много голям и дори можем да говорим за световна война”, каза арабистът и подчерта:

Иран поставя като условие за започване на преговори отпадане на санкциите, САЩ обаче не приемат никакви условия. Така че преговори скоро едва ли ще има. Да, напрежението ескалира, но едва ли ще бъде прекрачена червената линия...

Владимир Чуков коментира позицията на Великобритания, която е много близка до тази на САЩ, и на ЕС, който до скоро е бил неутрален, но от няколко дни се доближава до Щатите.Съветът за сигурност на ООН проведе тази седмица заседание при закрити врати, посветено на вчерашното нападение над танкерите в Оманския залив.

Постоянният представител на САЩ Джонатан Коен е заявил, че всички улики сочат към Иран и е предупредил, че ако Съветът за сигурност не реагира, са възможни и други нападения.

Преди това държавният секретар на САЩ Марк Помпео обяви, че Иран стои зад нападенията. Вашингтон основава преценката си на използваните оръжия, експертните умения, необходими за изпълнение на операцията и други фактори.ВИЖТЕ ОЩЕ

Морето изхвърли диво прасе

Труп на дива свиня изхвърли морето в Балчик, на брега между втора и трета буна. Сигналът за мъртвото животно е подаден в събота следобед първо на телефон 112, съобщиха от Общинския съвет за сигурност. Това е причината жандармерия да отцепи района, докато специалисти взимат проба за болестта Африканска чума по свинете и обработката на трупа за..

публикувано на 21.10.19 в 14:02

Нови протести в Барселона тази вечер

Нови протести се организират в социалните мрежи за тази вечер в Барселона, предупреждават от МВнР. По информация на българското генерално консулство в Барселона настроението сред по-голямата част от жителите е за мирни протести. Въпреки това препоръката към българските граждани е да не предприемат без..

публикувано на 21.10.19 в 09:29

Адреси без вода

На 21.10.2019 г. от 08:00 до около 17:00 часа без вода ще бъдат с. Разделена и Фереботен комплекс, гр. Белослав; Във Варна без вода днес е долната част на кв."Галата" и около Арабско селище от 10 до около 15 часа; Без вода са и в Шабла, на ул. "Ком" до 17ч. днес.

публикувано на 21.10.19 в 08:54

Безплатни профилактични прегледи за деца в МЦ "Младост" във Варна

Медицински център "Младост“ - Варна обявява дни на отворените врати за провеждане на безплатни профилактични прегледи на опорно-двигателния апарат, Индекс телесно тегло и телесен състав на организма при деца от 7 до 18 години.  Кампанията започва днес и ще продължи до 8-ми ноември и има за цел да акцентира върху контрола на телесното тегло на..

публикувано на 21.10.19 в 07:40
Природа

МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. "Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са..

публикувано на 21.10.19 в 07:30

Без тежкотоварни автомобили по пътя Обзор-Слънчев бряг

От днес - 21 октомври, ще бъде забранено преминаването на тежкотоварни автомобили с тегло над 12 тона по пътя Обзор – Слънчев бряг. Причина са ремонтните дейности на водосток при 185-ти км., съобщават от Агенция пътна инфраструктура. Тежкотоварните автомобили ще бъдат пренасочвани по обходни маршрути през проходите „Айтоски“ и „Ришки“...

публикувано на 21.10.19 в 06:58

Адреси без ток

До края на октомври от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Цонево - абонатите, електрозахранени от ТП 3 и МТП 23, с. Царевци - абонатите, електрозахранени от ТП 4.  За същия период от 09:00 ч. до 17:00 ч. ,..

публикувано на 21.10.19 в 06:37