Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организацията „Бетономорие“ поиска от президента вето на закона за Черноморието

Екоактивисти блокираха на 14 юни движението на Орлов мост в столицата, за да протестират срещу приетите в парламента текстове от Закона за Черноморското крайбрежие.
Снимка: БТА

Представители на гражданската група „Бетономорие“ внесоха при президента искане за вето върху гласуваните от Народното събрание преди дни поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Измененията предизвикаха недоволството на еколозите.

Според тях приетите промени ограничават правото им на свободно къмпингуване, увреждат дюните и допускат презастрояване на крайбрежието.

Въпреки гражданското недоволство, изразено миналата седмица в поредица от протести, преди дни депутатите одобриха оспорваните от еколозите промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Ето защо днес представители на гражданската група „Бетономорие“ внесоха при президента искане за вето върху гласувания законопроект.

Според еколозите, промените са антиконституционни и с тях законодателят ограничава средата за развитие на къмпинг културата и туризма у нас.

„...българският законодател трайно трябва да върви в обратната посока, стимули за този вид култура, на почивка, близо до природата, и стимули и гарантирани мерки срещу презастрояването и обезобразяването, защото то почти нищо не остана…Считаме, че измененията в закона нарушават правото на собственост, доколкото реално забраняват ползването на съществуващите къмпинги и на бъдещи къмпинги, които са категоризирани по Закона за туризма, както и правото на гражданите да се придвижват свободно на територията на България, в района на Черноморското крайбрежие практически е забранено да се придвижваш с кемпер, а това в някои случаи е единствено МПС на някои семейства“, са коментарите на вносителите.

Тази вечер в 18,36 ч. пред НС ще се събира подписка в подкрепа за искането на вето, а в четвъртък демонстрациите продължават, когато еколозите ще излязат на протестен лагер пред президентството.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Протест срещу презастрояването на Черноморието блокира за кратко Орлов мост

Протест срещу презастрояването на Черноморието и заграбването на дюни блокира Орлов мост за около 30 минути тази вечер. Участниците направиха и демонстративно шествие с кемпери в центъра на София. Поводът за природозащитната демонстрация са промените..

публикувано на 13.06.19 в 20:46
Екоактивисти блокираха движението на Орлов мост в столицата, за да протестират срещу приетите в парламента текстове от Закона за Черноморското крайбрежие.

Възстановено е движението на Орлов мост, блокирано от протест на екоактивисти

Възстановено е движението по "Орлов мост", което бе блокирано за повече от час тази вечер от демонстрация на екоактивисти. Около 150 души се излязоха на протест срещу презастрояването по Черноморието и промените, приети вчера в Закона за устройство на..

обновено на 14.06.19 в 21:09

Свободното къмпингуване – между закона, бетона и културата за летуване на открито

„Беше осуетено общественото обсъждане на тази спорна наредба, което я прави незаконно приета и вероятно пак ще падне в съда“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Дончо Бораджиев, адвокат, къмпингар, по повод приетите от Общинския..

публикувано на 17.06.19 в 12:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева,..

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа...

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния..

публикувано на 19.04.24 в 15:29