Макетът, който се превръща в гьол

| обновено на 19.06.19 в 07:11

Помните ли времето, когато триизмерният макет на Черно море пред Аквариума в Морската градина събираше деца и възрастни, които в топлите дни обсъждаха къде е Варна, колко е дълбоко в най-дълбоката му част, къде е Трабзон, Одеса или докъде пътуват фериботите?

Макетът на морето беше син, дълбочините бяха отбелязани с различни цветове, а металът на табелките с градовете беше така излъскан, че събираше промъкналите се измежду клоните на дърветата слънчеви лъчи. Нерядко беше използван и от учениците като нагледно учебно пособие. В сухия му период понякога децата "нагазваха" символично в него, за да покажат колко са пораснали, а групите с чужди туристи редовно се скупчваха, за да разучат къде точно са попаднали.

Днес макетът на Черно море е след ремонт като част от обновяването на Морската градина за около 2 млн. лв., но е далеч от онази илюстрована карта, която помнят варненци и не привлича погледите нито на децата, които играят наоколо, нито на малцината насочили се към Аквариума.

Възстановен във вида от времето на изграждането си през 30-те години на XX век, и макар около него да има ново озеленяване, градинките да са с прясно засадени цветя и храсти, сивобелият цвят на ремонтирания релефен макет, напомня по-скоро гьол.

Ако не знаете какво е, трудно бихте разбрали що за чудо се крие зад поредното езерце в бетонно корито. Липсва информационна табела, а само спомените могат да ви насочат към малкото оцелели следи от някогашните красиви надписи на различните крайбрежни части на морето ни.

Иначе, според обещанията на общината, ремонтът на макета трябваше да е готов до края на месец май.

Факт е изградената нова инсталация за циркулиране и филтриране на водата в коритото на макета. Монтирана е и мрежа, която би следвало да "обира" боклуци като пластмасови пакети и торбички, листна маса и др., както и да предпазва да не падне някое дете във водата.

Факт е, че боклуци и листа са позадръстили макета, който иначе е мащаб 1:20 000 и подсилват усещането за занемареност, въпреки ремонта. Иначе, в последните 20-тина години, макетът беше възстановян неколкократно от един от варненските строителни хипермаркети. За последно, това беше през 2013 г.

Чуйте какво видя Доротея Николова тази сутрин, както и Тихомир Тимов, началник отдел „Общинска инфраструктура”, който обяснява как трябва да изглежда макета.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Снимката като уловена емоция през погледа на Деян Стоев

Деян Стоев е сватбен фотограф, който се занимава и със събитийна, детска и стрийт фотография. Първия си фотоапарат получава като подарък от майка си, когато е на 11 години. През 2004-а, обаче, когато купува първия си дигитален апарат, започва да се занимава професионално с хобито си от дете. Две години по-късно в Щатите вече заснема и първата..

обновено на 20.07.19 в 14:15

Учени разкриха как червеното вино ще бъде от полза при полет до Марс

Учени от Харвардския университет разкриха, че полезната съставка в червеното вино - ресвератролът, може да помогне на астронавтите при бъдещ полет до Марс, пише изданието „Фронтиърс ин сайколоджи“, цитирано от БТА. Антиоксидантът ресвератрол може да бъде от полза на астронавтите в мисия до Червената планета да избегнат мускулните атрофии при..

публикувано на 19.07.19 в 14:46

"Цветният" ни замириса

За забавяне в обслужването на съдовете за битови отпадъци, разположени в „Цветен квартал“ и квартал „Васил Левски“, съобщават слушатели на Радио Варна. Служители към сектор „Екологичен контрол“ в община Варна също са констатирали нарушения. Наложената глоба само за един ден е в размер на 11 хиляди лева, съгласно условията по сключения с фирма..

публикувано на 19.07.19 в 09:08
Вивалди

10 минути с котка или куче убиват стреса

Дори 10 минути общуване с котки и кучета дневно може значително да намали нивото на стрес - хормона при човека, според проучване на студенти, публикувано миналия месец. Изследване, проведено сред 294 студенти от група учени във Вашингтонския държавен университет, показа положителното въздействие на взаимодействието с домашни любимци...

публикувано на 19.07.19 в 06:15

Две варненски училища стават център за проект на хореографа Християн Бакалов

Новия си проект „Фантасмагория” представя във Варна международният артист и хореограф Християн Бакалов. В танцовия спектакъл участват местни ученици. Иновативната форма на изкуство те ще представят в Актовата зала и Физкултурния салон на Хуманитарната гимназия и Средното училище „Св. Климент Охридски” в събота, 20 юли, в интервала между 14 и..

публикувано на 19.07.19 в 07:00

Талантът няма общо с физическите данни в балета

За 26-ти път и това лято във Варна се провежда Международна танцова академия. Ежегодно на семинарните занимания в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” идват кандидати на възраст от 8 до 30-сет. Работи се интензивно в продължение на десет дни. Кое е по-интересното в танцовата академия лято 2019-сет?- с този въпрос репортерът ни Ваня..

публикувано на 18.07.19 в 15:14
Нова Каледония се слави с райските си плажове. Снимка: Галина Петрова

Момче намери послание в бутилка отпреди 50 години

На отдалечен плаж в Австралия беше открито писмо в бутилка, писано преди 50 години, съобщава АФП. Момче намерило посланието и успяло да открие англичанина, който написал писмото и го пуснал във водата от кораб, пътуващ за Австралия. Джая Елиът, който е на 9 години, с интерес разбрал, че 63-годишния автор на писмото отново обикаля света по море..

публикувано на 18.07.19 в 06:21