Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново напрежение в Кипър заради призрачния град Вароша

Снимка: Бранислава Бобанац

Ново напрежение в ескалиращия конфликт край Кипър заради незаконните газови сондажи на Турция внася решението, което правителство на непризнатата Севернокипърска турска република взе - да подготви отварянето на „града-призрак“ Вароша във Фамагуста.

Екип от експерти ще влезе в „Мъртвия град“ Вароша, за да направи цялостен преглед, инвентаризация и оценка на имуществото и инфраструктурата в него. В зависимост от резултатите от техническото проучване ще бъдат предприети по-нататъшни действия за възстановяването и отварянето на Вароша за ново заселване.

„Време е да направим осезаема стъпка за Вароша“, заяви вицепремиерът и външен министър Кудрет Йозерсай, обявявайки късно снощи решението.

Правителството на признатата само от Турция Севернокипърска турска република ще координира този процес с Анкара.

Провокативното решение на кипърската турска администрация за „града-призрак“ засилва още повече ескалиращото напрежение заради незаконните газови сондажи на Турция в офшорната зона на Кипър. То бе обявено само часове след заключенията на Съвета по общи въпроси на ЕС за приемане на мерки срещу Анкара.

Вароша е напусната от своите близо 40 000 жители кипърски гърци през август 1974 г. по време на турската инвазия. Оттогава тя е военна зона под контрола на турската армия. Оградена е с телена ограда и влизането в нея е строго забранено.

Две резолюции на Съвета за сигурност на ООН от 1984 г. и 1992 г. заявяват, че Вароша може да бъде заселена отново само от нейните законни собственици - кипърските гърци.

ЕС и Европейският парламент нееднократно призовават Турция да приложи международните документи.

Идея за международна експертна група, която да започне техническо проучване на Вароша с цел нейното възстановяване и връщане на законните ѝ собственици, възникна през 2014 г., в рамките на мирните преговори под егидата на ООН. Тя не бе реализирана, тъй като Турция не разреши в екипа да бъдат включени кипърски гръцки представители.

През 2017 г., след провала на мирната конференция по Кипърския въпрос в Кран Монтана, кипърската турска администрация обяви, че ще разреши на 16 000 бежанци да се завърнат по домовете си, като отвори Вароша под свое управление, което е в нарушение на резолюциите на ООН.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Турският президент Реджеп Ердоган

Ердоган: Никой не може да спре Турция да защитава интересите на кипърските турци

Никой не може да спре Турция да защитава интересите на кипърските турци в Източното Средиземноморие. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч в Истанбул късно снощи. Ердоган изрази учудване защо Франция, която „даже няма граница с района“,..

публикувано на 19.06.19 в 02:44
Никос Анастасиадис

Кипър и Гърция искат мерки от ЕС срещу турските сондажи за газ

Кипърският президент Никос Анастасиадис заяви днес, че очаква Европейският съюз да излъчи силно послание към Турция срещу стремежа на Анкара към сондаж за газ край острова, предаде Ройтерс. „Оптимист съм, че ЕС ще излъчи силни послания, това е..

публикувано на 18.06.19 в 13:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИТН върна веднага папката с мандата на президента (ВИДЕО)

Има такъв народ" върна веднага папката с третия проучвателен мандат. Румен Радев започва консултации за формиране на служебен кабинет, предаде репортер на БГНЕС. Представителите на ПГ на „Има такъв народ“ - в лицето на Тошко Йорданов, Станислав..

публикувано на 28.03.24 в 11:02

Обработват Морската градина срещу кърлежи

От 28 март започва първата за 2024 г. обработка против кърлежи на терени с обществено значение във Варна. Дейностите се извършват от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. Графикът предвижда първо да се обработят тревните площи в..

публикувано на 28.03.24 в 10:37

Днес местният парламент гласува важни решения за новата база на МГ и Рибарско пристанище – Варна

Редовното заседание на Общински съвет – Варна ще се проведе днес, от 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях е продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на..

публикувано на 28.03.24 в 09:40

Третият мандат отива при "Има такъв народ"

В 11 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател, съобщиха от президентството. Припомняме, че..

публикувано на 28.03.24 в 08:41

Дигитално помагало подготвя зрелостници в социалните мрежи

Образователната платформа „Как се пише“ създаде дигитално помагало със задачи и упражнения, което да е в полза на дванайсетокласниците за държавния зрелостен изпит /ДЗИ/ по български език и литература. 50 дни преди изпита, помагалото вече е..

публикувано на 28.03.24 в 07:15
Варна

Облачно, но топло

Измерените температури в 5.00 часа тази сутрин – от 7 до 13 градуса. 7 градуса е в Карнобат, 10 в Шумен, 11 в Добрич и Русе, 13 в Разград и Силистра. Край морето 8 градуса е в Ахтопол, по 9 в Шабла и Бургас, 10 градуса е във Варна, 11 на нос..

публикувано на 28.03.24 в 05:52

Адресите без ток

В периода 25.03.2024 - 29.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово. Ще се редува поетапно изключване на отделни..

публикувано на 28.03.24 в 05:00