Валерий Пощаров: Фотографията може да накара времето да спре

Автор:
4
Ибрахим от Рибново

Винаги съм смятал, че фотографията е сравнима с поезията. Тя е поезията на визуалните изкуства, защото при нея няма толкова техника. При нея си освободен от много условности, които откриваме в други жанрове на визуалните изкуства. Там има един директен прочит, особено що се отнася до документалната фотография, когато фотографът усеща света около себе си и трябва да го покаже такъв, какъвто го е почувствал. Има още една, макар и по-тривиална енергия, свързана с фотографията – силата и да спира времето, разкри в интервю за Радио България фотографът Валерий Пощаров. Снимките му ни пренасят в пространството, където времето наистина е спряло. Запечатали магията на погледите на неговите герои обикновените хора, те сякаш говорят с естествената си непринуденост. Такива са и фотографиите от проекта „Последният човек на Родопите“, по който Валери работи през изминалата година.

Димитрина от Филипово
За да го осъществи, той предприема няколкомесечно пътуване, което го отвежда в 556 села, пръснати из митичната планина. Кадрите, с които се връща обратно в София, са лишени от всякаква суета. В тях няма нищо излишно, акцентът е в погледа, през който прозира душата на героите. Те нямат за цел да покажат недоимъка или битовите неволи на хората, а по-скоро да напомнят на публиката за някои от ценностните и морални устои, спазвани от предците им, но пренебрегвани днес. Пощаров признава, че предпочита черно-белите снимки, защото зрителят много по-лесно се концентрира върху основното в тях – сюжета, но уточни, че отскоро снима и в цвят:

През последната година, след повече от 15 лета работа в жанра на документалната фотография, започнах да работя в цвят. Това е едно предизвикателство за мен, което ми позволява да погледна по различен начин на същите теми, които винаги са ме вълнували. Цветът също може да бъде адекватно изразно средство, но имайки предвид, че аз съм завършил живопис, той за мен не е самоцел, а по-скоро нещо, което трябва да изразява дадено състояние, да носи емоция, хармония. Ние фотографите, особено в жанрове, които не позволяват режисиране на кадрите, в голяма степен сме зависими от реалността. Затова цветът не е нещо, което можем да си измислим, за да постигнем хармония, така както го прави един живописец с палитрата си.

Пощаров е участвал в над 30 самостоятелни и колективни изложби в Париж, Берлин, Франкфурт и други западноевропейски градове. Номиниран е за множество награди, но всичко това не е стимулът, който го кара да продължи да се занимава със своето призвание. Може би ще прозвучи странно, но в периода, когато живеех в Париж и редовно правех изложби в Западна Европа, търсех тази изява, но впоследствие бях доста разочарован от суетата на този живот, признава Пощаров.

Това, което винаги е било интересно за мен е, да се срещам с хората, които ще заснема, а не толкова с публиката. Моментът на реализацията на един артист е този, в който той създава творчеството си. Вероятно това е много сериозен конфликт за твореца, защото често търси успеха в общественото одобрение, в материалния статус или в образа, който си е изградил пред една или друга институция. Вярвам също, че един творец е актуален, докато има желанието да изразява себе си. Тогава нищо не може да спре онази сила, която бушува в него.

Емрах от Късак

През 2011 г. Пощаров се завръща от Франция и се установява в София, където създава първата онлайн галерия в Източна Европа, посветена изцяло на българските художници от модернизма до наши дни. Желанието му е по някакъв начин да участва в културния живот на страната. Днес картините в нея вече са 4000. Стремежът му е да направи един своеобразен виртуален музей на българските майстори, тъй като много от творбите им са частна собственост, или твърде рядко са експонирани в държавните галерии.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Илиева: Почти винаги съм видимо доволна

На 16 юли , вторник Мария Илиева ще пее в Летния театър на Варна . Концертът е част от националното и турне под наслов "Всичко - най-добро от Мария Илиева" . В него изпълнителката ще представи новия си албум, включващ най-големите й хитове. Отново ще чуем „Лунен сън”, „Нищо”, “Alright”, „Сама”, „Крадена любов”, „Чуваш ли ме”, “I Like”, „Играя..

обновено на 13.07.19 в 15:04
Емил Радев

Емил Радев: Приоритетите ми са свързани с ЕП, няма да приема номинация за главен прокурор

Дискусия за приоритетите в новия мандат на българските евродепутати организира днес в НДК бюрото на Европейския парламент. Там някои от българските новоизбрани евродепутати ще представят основни теми, по които ще работят през новия мандат на ЕП Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП сподели в аванс за БНР,  че очаква новия мандат в ЕП да бъде „много..

публикувано на 12.07.19 в 11:09

Nasimo: Аз съм единственото извънземно, което съм срещал

25 години след началото на своята кариера като едно от водещите имена в европейската графити култура, Станислав Трифонов - Насимо е сред най-обичаните съвременни български художници. Печели безспорното уважение на своите колеги от графити сцената, както и признанието на артисти от различни сфери за популярността на своите творчески..

публикувано на 10.07.19 в 15:19

Стефан Ножчев: Хостелът е приключение в града

Дълго време, когато чуех думата „хостел” се сещах за едноименния филм на ужасите. Сега, обаче, свързвам хостелите със забавни, интересни и обогатяващи преживявания. Трбява да си свободомислещ и отворен към приключенията, ако планираш да прекараш нощта в хостел, който и да е той, където и да е той. В центъра на Варна има няколко..

публикувано на 09.07.19 в 15:06

На лов за самолети

От няколко седмици летище Варна има своя спотърска площадка. Тя се намира отвъд оградата на летището, в западна посока и много близо до оранжериите в село Тополи. Точните ѝ координати са 43°13'40.45" северна ширина и 027°48'13.66" източна дължина. "Мястото е специално подбрано, защото от там видимостта към излитащите и кацащите самолети е..

публикувано на 08.07.19 в 12:05

Улични музиканти от България и чужбина гастролират във Варна

През лятото много улични музиканти от България и чужбина гастролират във Варна. Сред тях е 25-годишната Анна-Мария Илиева, която свири на цигулка от няколко дни в централния подлез в морската столица. Анна-Мария Илиева разказа за себе си: " Живея в Пловдив от 6 години и там е моят дом. Завърших магистратура, изпълнителско изкуство...

публикувано на 06.07.19 в 18:26

Гъбари печелят от трюфели и по 20 000 лева на година

Гъбарите, които събират трюфели, печелят и по 200 до 500 лева на ден. Според изкупната цена, която силно варира от 50-60 до 700 лева на килограм. Това каза в интервю за Радио Варна директорът на Държавно ловно стопанство – Балчик инж. Калинка Тодорова. Според нея чрез тази дейност всяка година в сивата икономика потъват поне по 20 000 лева на..

публикувано на 05.07.19 в 12:15