Майстор на късия разказ гостува във Варна

| обновено на 20.06.19 в 16:03

Сборникът с разкази “Техническа проверка“ e дебютна книга на Ангел Иванов, донесла му наградата за дебют "Южна пролет" 2019. Книгата съдържа текстове, писани през последните 12 години.

В представянето на 20 юни от 18 ч. във Варна ще участват актрисата ИНА ДОБРЕВА и писателят ЛЮДМИЛ СТАНЕВ.

Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г. Възпитаник е на Националната Априловска гимназия – първото новобългарско светско училище от 1835 г., чието Източно крило е построено от неговия пра-пра-прадядо Уста Продан Колев. Преминава през всички детско-юношески формации на местния футболен отбор „Янтра“. Завършва „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, където е един от създателите на студентското радио „Реакция“. Работил е като надничар в завод за метали, гардеробиер в НДК, рецепционист в хижа, пазач в склад за топло- и хидроизолации в ЖК „Люлин“ 3 и копирайтър на свободна практика. Бил е телевизионен сценарист в „Ку-Ку Презареждане“, „Господари на Ефира“ и други предавания. Пише в различни печатни и онлайн медии, сред които списание „Джамборе“, сп. „Мениджър“, Webcafe, Actualno, КлинКлин, портал Православие.бг, Кинематограф.бг и др. През лятото на 2013 г. сам извървява пеша цялото родно черноморско крайбрежие – от Дуранкулак до Резово – или близо 400 км за 12 дни. Пътувал е на автостоп из България, Балканите, Европа и Азия. Бил е пилигрим из Светите земи и Света гора Атон.

Чуйте интервюто на Доротея Николова с автора:

Книгата е проверка за мен като автор и на публиката като рецепция.

Някаква машинна метафора на това как през уж техническата проверка на нещо, което се случва на 1 април и 1 октомври в цялата страна. Тогава чуваме едни пробни сирени, които при нужда предупреждават населението за тревога от бедствия, аварии, въздушни атаки и т.н.  Най-общо казано един човек се завръща на старато си работно място чрез измама,  разбираме, че той години наред е провеждал тези технически проверки и е бил този глас, който казва „Внимание! Внимание! Внимание!”. Но решава вместо проверка на машинната изправност да изкрещи най-човешкото, последната спасителна истина за човечеството, която е: „Щом любов няма, значи нищо не съм”

Снимка

И какво става ?

Разбира се, „Щом любов няма, значи нищо не съм” е взето от апостол Павел от неговото послание до коринтяни. То намира своя реминисценция в още няколко текста в книгата и е като една спояваща нишка.

Пишете разкази. От колко време?

Няма по-голям режисьор от живота и от един анонимен режисьор, който всички ние наричаме по различен начин. Също и в литературата като друга форма на изкуство, харесвам документалната проза, документалните сюжети, които стъпват в реалността, но просто допълнително ги охудожествявам и стилизирам, за да добавя тази принадена стойност, която дава изкуството.

Част от разказите ви свършват неочаквано, оставяйки доста въпроси – това ли е обичайният ви начин на изказ?

За мен изкуството и литературата трябва по-скоро да отварят едни пролуки във важни пространства, психологически, духовни, а и физически защо не. Читателят, аудиторията да постига по собствен път и начин, да си изковава посланието и разбирането . Няма по-ценно за автора, ако той получи различна рефлексия и разбиране от колкото се може повече читатели. Някой път авторът дори си дава сметка, че е писал нещо, което е излязло не по начина, по който той е планирал, и това не е непременно лошо. Напротив.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Кенфийлд

Стела Кенфийлд - между Бързица и Сиатъл

Между провадийското село Бързица и американския град   Сиатъл – така преминава животът на Стела Кенфийлд. Родом е от варненско, но става гражданин на света още през 1980 година. Срещнахме се в провадийското село Бързица, покани ни в къщата, в която живее – с голям двор, овощни дървета и зеленчукова градина. След близо 35 години в чужбина..

публикувано на 14.10.19 в 08:35

Улицата на готвачите (на колела) във Варна

Поредното издание на фестивала на храната, но с нова и по-голяма локация, ще зарадва варненци и гости на града от петък до неделя включително. Мястото е по-голямо от досегашните – в градинката на пл. "Севастопол" във Варна. Три дни вкусна храна и крафт бира, атрактивни каравани, сред които трансформирана пожарна кола и автобус. Повече в аванс разказва..

публикувано на 12.10.19 в 09:00

Петко Ковачев: Въвеждането на зелена енергия не беше направено за малките производители

Възможностите за участие на гражданите в управлението на средствата от еврофондовете 2021 – 2027 г. са тема на международния форум „Граждански пространства“ във Варна. Граждански активисти от България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Чехия ще разкажат за предизвикателствата пред участието на граждански организации в оперативните програми в..

публикувано на 09.10.19 в 11:28
health

Да избереш България за своя втора родина - историята на семейство Екин

На фона на протестите на медицинските сестри, които искат достойно заплащане за труда си, български лекар е номиниран за Оскар в медицината. Един гениален и уникален български лекар извършва невероятни операции и спасява човешки живот всеки ден. Той стигна до мозъка на 10-годишно дете през вена на крака му. Това не е единичен случай за висок..

публикувано на 09.10.19 в 10:10
Надя Петрова

Тракийската певица Надя Петрова - от сватбарската сцена до Първо студио на БНР

Народната певица Надя Петрова записа три тракийски песни с Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Песните "Провикнала се Ирина", "Стоил Русанки продума" и "Дарина мома хубава" са аранжирани от Ангел Димитиров и за първи път ще прозвучат пред публика на 10 октомври в Първо студио на БНР в столицата. Надя Петрова е..

обновено на 07.10.19 в 15:29

Разговори на тротоара: Стоян Радев

Той не работи в театъра - той живее там. Заразителният му смях се чува отдалеч. Синият поглед и позитивизмът привличат и променят и най-сивия ден. Смята, че театърът се прави от отбор единомишленици и винаги говори за това изкуство в множествено число. Стоян Радев е актьор и режисьор, а как отговори от първо лице на въпросите от рубриката “Разговори на..

публикувано на 06.10.19 в 11:35

Карина Карагьоз: Делфините са младежи с голямо сърце

С началото на новата учебна година, младежката организация PTPI "Делфините" започна набирането на нови членове и доброволци, които ще помагат в различните благотворителни акции и събития. За да дадат представа на всички желаещи да бъдат от Делфините, ще бъде направена презентация на 6 октомври от 16 часа в Младежки дом, зала 17. На..

обновено на 06.10.19 в 06:54