Майстор на късия разказ гостува във Варна

| обновено на 20.06.19 в 16:03

Сборникът с разкази “Техническа проверка“ e дебютна книга на Ангел Иванов, донесла му наградата за дебют "Южна пролет" 2019. Книгата съдържа текстове, писани през последните 12 години.

В представянето на 20 юни от 18 ч. във Варна ще участват актрисата ИНА ДОБРЕВА и писателят ЛЮДМИЛ СТАНЕВ.

Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г. Възпитаник е на Националната Априловска гимназия – първото новобългарско светско училище от 1835 г., чието Източно крило е построено от неговия пра-пра-прадядо Уста Продан Колев. Преминава през всички детско-юношески формации на местния футболен отбор „Янтра“. Завършва „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, където е един от създателите на студентското радио „Реакция“. Работил е като надничар в завод за метали, гардеробиер в НДК, рецепционист в хижа, пазач в склад за топло- и хидроизолации в ЖК „Люлин“ 3 и копирайтър на свободна практика. Бил е телевизионен сценарист в „Ку-Ку Презареждане“, „Господари на Ефира“ и други предавания. Пише в различни печатни и онлайн медии, сред които списание „Джамборе“, сп. „Мениджър“, Webcafe, Actualno, КлинКлин, портал Православие.бг, Кинематограф.бг и др. През лятото на 2013 г. сам извървява пеша цялото родно черноморско крайбрежие – от Дуранкулак до Резово – или близо 400 км за 12 дни. Пътувал е на автостоп из България, Балканите, Европа и Азия. Бил е пилигрим из Светите земи и Света гора Атон.

Чуйте интервюто на Доротея Николова с автора:

Книгата е проверка за мен като автор и на публиката като рецепция.

Някаква машинна метафора на това как през уж техническата проверка на нещо, което се случва на 1 април и 1 октомври в цялата страна. Тогава чуваме едни пробни сирени, които при нужда предупреждават населението за тревога от бедствия, аварии, въздушни атаки и т.н.  Най-общо казано един човек се завръща на старато си работно място чрез измама,  разбираме, че той години наред е провеждал тези технически проверки и е бил този глас, който казва „Внимание! Внимание! Внимание!”. Но решава вместо проверка на машинната изправност да изкрещи най-човешкото, последната спасителна истина за човечеството, която е: „Щом любов няма, значи нищо не съм”

Снимка

И какво става ?

Разбира се, „Щом любов няма, значи нищо не съм” е взето от апостол Павел от неговото послание до коринтяни. То намира своя реминисценция в още няколко текста в книгата и е като една спояваща нишка.

Пишете разкази. От колко време?

Няма по-голям режисьор от живота и от един анонимен режисьор, който всички ние наричаме по различен начин. Също и в литературата като друга форма на изкуство, харесвам документалната проза, документалните сюжети, които стъпват в реалността, но просто допълнително ги охудожествявам и стилизирам, за да добавя тази принадена стойност, която дава изкуството.

Част от разказите ви свършват неочаквано, оставяйки доста въпроси – това ли е обичайният ви начин на изказ?

За мен изкуството и литературата трябва по-скоро да отварят едни пролуки във важни пространства, психологически, духовни, а и физически защо не. Читателят, аудиторията да постига по собствен път и начин, да си изковава посланието и разбирането . Няма по-ценно за автора, ако той получи различна рефлексия и разбиране от колкото се може повече читатели. Някой път авторът дори си дава сметка, че е писал нещо, което е излязло не по начина, по който той е планирал, и това не е непременно лошо. Напротив.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Симеон Тодоров в очакване на "Конче №7"

Близо година след като педиатърът Симеон Тодоров започна снимките по проекта си "Конче №7", близо 40 фотографии на  млади, стари и още по-стари варненци, а и не само варненци, с емблематичната детска играчка, която иначе в руския език е довела до появата на израза "конь педальньiй" ще могат да се видят в Арт салона на Радио Варна . Изложбата, която..

публикувано на 17.07.19 в 10:30

Мария Илиева: Почти винаги съм видимо доволна

На 16 юли , вторник Мария Илиева ще пее в Летния театър на Варна . Концертът е част от националното и турне под наслов "Всичко - най-добро от Мария Илиева" . В него изпълнителката ще представи новия си албум, включващ най-големите й хитове. Отново ще чуем „Лунен сън”, „Нищо”, “Alright”, „Сама”, „Крадена любов”, „Чуваш ли ме”, “I Like”, „Играя..

обновено на 13.07.19 в 15:04
Емил Радев

Емил Радев: Приоритетите ми са свързани с ЕП, няма да приема номинация за главен прокурор

Дискусия за приоритетите в новия мандат на българските евродепутати организира днес в НДК бюрото на Европейския парламент. Там някои от българските новоизбрани евродепутати ще представят основни теми, по които ще работят през новия мандат на ЕП Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП сподели в аванс за БНР,  че очаква новия мандат в ЕП да бъде „много..

публикувано на 12.07.19 в 11:09

Nasimo: Аз съм единственото извънземно, което съм срещал

25 години след началото на своята кариера като едно от водещите имена в европейската графити култура, Станислав Трифонов - Насимо е сред най-обичаните съвременни български художници. Печели безспорното уважение на своите колеги от графити сцената, както и признанието на артисти от различни сфери за популярността на своите творчески..

публикувано на 10.07.19 в 15:19

Стефан Ножчев: Хостелът е приключение в града

Дълго време, когато чуех думата „хостел” се сещах за едноименния филм на ужасите. Сега, обаче, свързвам хостелите със забавни, интересни и обогатяващи преживявания. Трбява да си свободомислещ и отворен към приключенията, ако планираш да прекараш нощта в хостел, който и да е той, където и да е той. В центъра на Варна има няколко..

публикувано на 09.07.19 в 15:06

На лов за самолети

От няколко седмици летище Варна има своя спотърска площадка. Тя се намира отвъд оградата на летището, в западна посока и много близо до оранжериите в село Тополи. Точните ѝ координати са 43°13'40.45" северна ширина и 027°48'13.66" източна дължина. "Мястото е специално подбрано, защото от там видимостта към излитащите и кацащите самолети е..

публикувано на 08.07.19 в 12:05

Улични музиканти от България и чужбина гастролират във Варна

През лятото много улични музиканти от България и чужбина гастролират във Варна. Сред тях е 25-годишната Анна-Мария Илиева, която свири на цигулка от няколко дни в централния подлез в морската столица. Анна-Мария Илиева разказа за себе си: " Живея в Пловдив от 6 години и там е моят дом. Завърших магистратура, изпълнителско изкуство...

публикувано на 06.07.19 в 18:26