Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Емилова: Гладуването се дели на черешово и всички останали

На Еньовден честит празник, д-р Емилова!

Вие особено цените билките и всичко, което се съдържа в природата около нас.  В сезона на черешите сме – какво е важно да знаем за тях и защо е важно да не ги пропускаме?

Винаги гладуванията при пациентите и при себе си ги деля на два вида – черешово гладуване и всички останали.

Започваме с ягоди, след това 20 дни черешово гладуване и после, ако са излезли първите вкусни сладки кайсии, оставаме на кайсии.  През цялото време, ако има истински череши, български, узрели на дървото, особено който има възможност от дървото да си ги бере, е най-добре. Никога не трябва да се пропуска да се прави гладуване на череши. Защото те са един от най-най-полезните плодчета

Какво ни дава черешата?

Черешите са един от най-наситените с хранителни вещества плодове, съотнесени към калорийното им съдържание. На 100 г. те съдържат само 63 калории в отлична комбинация с много антиоксиданти, основно представени от антоцианините, каротените и дори кверцетин.

Кверцетинът е известен със силното си противовъзпалително действие, облекчаващо болки в ставите, както и с ефекта си при очни заболявания. Според научно изследване, проведено от екип на Университета Мичиган приемът на череши може да се сравни по ефект с взимането на аспирин или друго нестероидно противовъзпалително лекарство. В отиз случай е хубаво колкото се може повече череши да изядем във времето, в което ги има пресни на пазара или в градината-нашата или на приятели

Цветът на черешата има ли значение?

Счита се, че колкото са по-цветни плодчетата, толкова повече хранителни вещества има. Поради това най-тъмно червените към вишнави се считат за най-полезни и трябва да ги предпочитаме

Снимка

Черешите поддържат здравия вид на кожата и косата, благодарение на съединенията на медта, както и на високото съдържание на витамин С, спомагащи за образуването на колаген и еластин в организма ни. Резултатът е красива и силна коса, сияйна кожа, както и здрави стави. Тези прекрасни плодове имат и внушителни количества желязо, цинк, манган, калий, магнезий и фосфор, което ги прави мощен имуностимулатор, а също и природен лек срещу анемията.

Само плодчето ли се използва от черешата?

Полезни са всички части на черешата. Черешките, техните дръжки и листа, са много популярни в народната медицина. За алените плодчета се е знаело, че премахват газовете и регулират дейността на стомаха. Консумирали са ги при тежка физическа работа за прогонване на умората, а също и за добър сън. Съвременната медицина свързва ефекта от пълноценно наспиване с наличието на мелатонин в черешите.

Снимка

Лечителите са давали плодове и пресен сок от тях при подагра и артрит с препоръка за прием преди хранене. Отвара от дръжки на бели череши се е ползвала при проблеми със сърцето и бъбреците. Моят опит показва, че отвара от дръжки на бели череши има добър ефект за премахване на камъни в бъбреците. Чай от листата на черешите се приемал за укрепване на имунната система и подобряване на апетита. Обяснението е в научно доказаното наличие на известни количества кверцетин, танини, фитонциди, етерични масла и др. в дръжките и листата на това полезно дърво. Ползвала се е даже и кората му – за приготвяне на сироп при упорита кашлица.

Има ли случаи, в които черешата е особено полезна

Много са блогоприятни черешите за пациенти с висока кръвна захар и висока кръвно налягане Препоръчвам ги на пациентите с диабет, тъй като гликемичният им индекс е среден – 63, а гликемичният товар нисък – 7. Разбира се, консумацията трябва да е с мярка. Именно този факт, както и фактът, че благодарение на антиоксидантите в състава си умело успяват да регулират кръвната захар и артериалното налягане, ги правят може би най-адекватния и пречистващ плод при практикуване на програмата на плодолечение.

Може да споменем още, че черешите съдържат и веществото рутин, богати са на витамин Р (известен като рутин). Той изглажда пукнатините в артериите и така възпрепятства образуването на плаки. Черешите съдържат и витамини от групата В. Имат много разтворими фибри, основно представени от пектините. Затова консумацията на череши подпомага редовното изхождане, прави ги предпочитани и при превенция и лечение на упорит запек.

Съветът ми е черешите да се консумират в сезона на слънчевото им зреене.

От 26 години гладувам по 20 дни на череши, набрани от дърветата в двора на дома ни в село Слънчево. Препоръчвам на пациентите си да се възползват от доказаните ползотворни ефекти на лечението с череши и чай и зареждащата им свежест.

Снимка

Клиниката на д-р Людмила Емилова  от  1 юли ще бъде в курорта Боровец.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Гладната революция на д-р Емилова" - премиера на книгата във Варна на 26 април

Новата книга на д-р Емилова ще бъде представена тази сряда, 26 април, от 18 часа в концертното студио на РАДИО ВАРНА. Книгата „Гладната революция на д-р Емилова“ разказва историите на 25-ма от нейните пациенти - вече излекувани или дори спасени. И срещата с всекиго от тях  оставя  трайна следа в живота и - заради изпитанията, рисковете,..

публикувано на 23.04.23 в 14:25

„Керанка – глад за живот“ с премиера във Варна на 9 март

„Глад за живот“ е вдъхновяващата история за изцеление то на Керанка Костова. Това е филм за изумителния дух и страстта да живее, които тази млада жена има, за да се спаси от множествената склероза. Прожекцията във Варна е на 9 март от 19 часа във във Фестивален и конгресен център - Варна.   Днес Керанка е усмихната..

публикувано на 05.03.23 в 18:45

Бавно, но сигурно, последиците от ковид-19 отзвучават с плодолечение

Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат  хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..

публикувано на 18.11.21 в 07:25

Д-р Емилова спасява здравето, променя живота

Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана   с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..

публикувано на 15.11.21 в 07:05

В Клиниката на д-р Емилова се отварят очите на хората

В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването.  Как  пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати.  Как само няколко дни,..

публикувано на 07.11.21 в 19:05

Д-р Емилова - българската Шарлот Герсон

Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..

публикувано на 01.11.21 в 12:24

Със здравословен начин на живот се преодолява постковид синдромът

При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р  Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..

обновено на 26.10.21 в 12:27