Д-р Емилова: Гладуването се дели на черешово и всички останали

На Еньовден честит празник, д-р Емилова!

Вие особено цените билките и всичко, което се съдържа в природата около нас.  В сезона на черешите сме – какво е важно да знаем за тях и защо е важно да не ги пропускаме?

Винаги гладуванията при пациентите и при себе си ги деля на два вида – черешово гладуване и всички останали.

Започваме с ягоди, след това 20 дни черешово гладуване и после, ако са излезли първите вкусни сладки кайсии, оставаме на кайсии.  През цялото време, ако има истински череши, български, узрели на дървото, особено който има възможност от дървото да си ги бере, е най-добре. Никога не трябва да се пропуска да се прави гладуване на череши. Защото те са един от най-най-полезните плодчета

Какво ни дава черешата?

Черешите са един от най-наситените с хранителни вещества плодове, съотнесени към калорийното им съдържание. На 100 г. те съдържат само 63 калории в отлична комбинация с много антиоксиданти, основно представени от антоцианините, каротените и дори кверцетин.

Кверцетинът е известен със силното си противовъзпалително действие, облекчаващо болки в ставите, както и с ефекта си при очни заболявания. Според научно изследване, проведено от екип на Университета Мичиган приемът на череши може да се сравни по ефект с взимането на аспирин или друго нестероидно противовъзпалително лекарство. В отиз случай е хубаво колкото се може повече череши да изядем във времето, в което ги има пресни на пазара или в градината-нашата или на приятели

Цветът на черешата има ли значение?

Счита се, че колкото са по-цветни плодчетата, толкова повече хранителни вещества има. Поради това най-тъмно червените към вишнави се считат за най-полезни и трябва да ги предпочитаме

Снимка

Черешите поддържат здравия вид на кожата и косата, благодарение на съединенията на медта, както и на високото съдържание на витамин С, спомагащи за образуването на колаген и еластин в организма ни. Резултатът е красива и силна коса, сияйна кожа, както и здрави стави. Тези прекрасни плодове имат и внушителни количества желязо, цинк, манган, калий, магнезий и фосфор, което ги прави мощен имуностимулатор, а също и природен лек срещу анемията.

Само плодчето ли се използва от черешата?

Полезни са всички части на черешата. Черешките, техните дръжки и листа, са много популярни в народната медицина. За алените плодчета се е знаело, че премахват газовете и регулират дейността на стомаха. Консумирали са ги при тежка физическа работа за прогонване на умората, а също и за добър сън. Съвременната медицина свързва ефекта от пълноценно наспиване с наличието на мелатонин в черешите.

Снимка

Лечителите са давали плодове и пресен сок от тях при подагра и артрит с препоръка за прием преди хранене. Отвара от дръжки на бели череши се е ползвала при проблеми със сърцето и бъбреците. Моят опит показва, че отвара от дръжки на бели череши има добър ефект за премахване на камъни в бъбреците. Чай от листата на черешите се приемал за укрепване на имунната система и подобряване на апетита. Обяснението е в научно доказаното наличие на известни количества кверцетин, танини, фитонциди, етерични масла и др. в дръжките и листата на това полезно дърво. Ползвала се е даже и кората му – за приготвяне на сироп при упорита кашлица.

Има ли случаи, в които черешата е особено полезна

Много са блогоприятни черешите за пациенти с висока кръвна захар и висока кръвно налягане Препоръчвам ги на пациентите с диабет, тъй като гликемичният им индекс е среден – 63, а гликемичният товар нисък – 7. Разбира се, консумацията трябва да е с мярка. Именно този факт, както и фактът, че благодарение на антиоксидантите в състава си умело успяват да регулират кръвната захар и артериалното налягане, ги правят може би най-адекватния и пречистващ плод при практикуване на програмата на плодолечение.

Може да споменем още, че черешите съдържат и веществото рутин, богати са на витамин Р (известен като рутин). Той изглажда пукнатините в артериите и така възпрепятства образуването на плаки. Черешите съдържат и витамини от групата В. Имат много разтворими фибри, основно представени от пектините. Затова консумацията на череши подпомага редовното изхождане, прави ги предпочитани и при превенция и лечение на упорит запек.

Съветът ми е черешите да се консумират в сезона на слънчевото им зреене.

От 26 години гладувам по 20 дни на череши, набрани от дърветата в двора на дома ни в село Слънчево. Препоръчвам на пациентите си да се възползват от доказаните ползотворни ефекти на лечението с череши и чай и зареждащата им свежест.

Снимка

Клиниката на д-р Людмила Емилова  от  1 юли ще бъде в курорта Боровец.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288



Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-добрата почивка, която човек може да си подари, е при д-р Емилова

Сериозни усложнения след счупване на крайник са причината една българка да прелети хиляди километри и да дойде в клиниката на д-р Емилова. Жената сега се движи сама Какво точно се случи? Казвам се Наталия Шиндзик. Родом съм от България, но от много години живея във Франция и Швейцария. Миналата година си счупих глезена и в..

публикувано на 14.07.19 в 19:35

Да научим езика на природата сред природата кани д-р Емилова

В средата на лятото екипът на д-р Емилова е в курорта Боровец. За хората това е почивка, но не и за лекарите Да научим езика на природата сред природата дава възможност клиниката на д-р Людмила Емилова в Боровец Да, ние работим най-усилено през лятото. През това време цели семейства посещават нашия център. Идват редовни пациенти и от..

публикувано на 07.07.19 в 19:25

Защо дивите ягодки и царя от пътя отбиват

Д-р Емилова, посрещате джулая в планината, а не край морето - как се чувствате с екипа на Боровец? Толкова много се радваме по това време на годината да сме на Боровец - и екипът , и пациентите. Затова тук имаме най-много пациенти - приз юли и август. Освен прекрасния боров въздух, тук вече има и първите узрели диви горски ягоди. С какво ще ни помогнат..

публикувано на 01.07.19 в 06:15

Д-р Емилова: "Най-често всички, които идват за първи път, не го правят за последен"

Лятото е сезонът, в който повечето хора обръщат внимание на това как изглеждат Винаги e подходящо човек да направи нещо за себе си. Има периоди в годината обаче,  които са особено подходящи  - от днес започва Петровият пост. Д-р Емилова, какво е хубаво да направим- сега има и много пресни сезонни зеленчуци Прекрасно време..

публикувано на 17.06.19 в 15:41

Трябва да сте горди, че д-р Емилова е от Варна

Марияна Пантелеева e от Пазарджик. Тя вярва в програмата на д-р  Емилова защото я е изпитала.  Пациентка е от 2001 година. Тук успявам да разтоваря стреса си, негативните преживявания от нормалния живот. Гладът помага и при автоимунните ми заболявания. Почти 20 години спазвате тази програма? За съжаление у дома не успявам да..

публикувано на 09.06.19 в 19:05

Миглена Йорданова посвещава 15 години от живота си на здравословния начин на живот

15 години Миглена Йорданова се опитва да живее и се храни здравословно по съветите на д-р Емилова. Тя е родом от Генерал Тошево, но от години живее в Южна Испания. В търсене на щастие и по-добър живот Миглена намира своя втори дом в туристическия град Торемолинос. Ценител на топлото време, активния спорт и хубавата храна в свободното време,..

публикувано на 03.06.19 в 05:25

Чесънът - природният антибиотик

Чесънът е неизменна част от трапезата и от много готварски рецепти в българската кухня. Мнозина обаче го избягват заради неприятната миризма въпреки полезните съставки. Според д-р Людмила Емилова пресният чесън е много по-полезен и неговата антиоксидантна сила е в пъти по-голяма от тази на стария. За предпочитане е той да бъде доставен от..

публикувано на 27.05.19 в 05:00