Защо дивите ягодки и царя от пътя отбиват

Д-р Емилова, посрещате джулая в планината, а не край морето - как се чувствате с екипа на Боровец?

Толкова много се радваме по това време на годината да сме на Боровец - и екипът , и пациентите. Затова тук имаме най-много пациенти - приз юли и август. Освен прекрасния боров въздух, тук вече има и първите узрели диви горски ягоди.

С какво ще ни помогнат те,  за да бъдем по-здрави?

Те са изключително ароматни. Даже името им на латински Fragaria означава ароматен, т.е страхотен аромат.

Сега се сещам за българската поговорка: "Мъничко червеничко и царя от пътя отбива"

Да, те може да са много мънички, да скъсаш само няколко, но пък дават толкова много полезни вещества - веднага ти се оправя настроението, чувстваш се много по-лек и по-добре. Причината е в това, че те са са изключително богати, както на витамини - С и от групата В, така и имат много калий, калций, магнезий, фосфор. Имат още каротени, антоцианини и още ценни съставки. Всички тези антиоксиданти, които ни предпазват от рак и болести, а освен това хранителната стойност в 100 грама алени плодчета е 32 калории - най-малко. А фибрите са много - 2 грама. И още 0,62 г протеин, 0,3 г мазнини, 7,68 г въглехидрати.  За сравнение ще кажа, че малините имат 52 калории, черешите-63

Снимка

Силните антиоксиданти в тях водят до подтискане на възпалителни процеси при хора, приемали редовно по 50 г пресни (или замразени) плодчета, сочи проучване на Университета Уорик във Великобритания. Отчитат се намалени рискове от увреждане на съдовете, нормализиране на сърдечната дейност, и още – намаляване на риска от усложнения при диабета. Важно е да подчертаем, че ягодите имат нисък гликемичен индекс – 40, както и нисък гликемичен товар – 5. Това ги прави подходящи за умерена консумация от диабетици. Препоръчвам ги и на пациенти със затлъстяване, които искат да свалят килограми с траен ефект.

Винаги напомням на пациентите, че ягодите не са десерт, защото приети след обилно похапване могат да доведат до стомашни проблеми и да предизвикат процеси на ферментация в дебелото черво. Плодовете не бива да се комбинират със сметана, шоколад или други някакви захарни изделия.  Ягодките се ядат на гладно и поне половин час след това нищо не ядем, за да може те да се всмучат през лигавицата на стомаха и тънкото черво, за да може да се усвоят всички техни съставки

Много майки се страхуват да дават на децата си ягоди, защото се страхуват, че са алергични. Вашата практика, д-р Емилова, какво показва

Моята практика показва, че появата на алергия не е задължителна, но това зависи изцяло от отношението на майката. Ако тя се е хранила здравословно по време на бременността, а не „за двама“, ако е кърмила бебето, продължавайки своя режим на избягване на животинските храни, малкото ще хапва ягоди от най-ранна възраст без никакъв риск.  Моите внучки хапнаха за първи угоди на 4 месеца и нямат никаква алергия, а вече са на 12 години.

Все пак да не забравяме, че плодчетата имат пореста структура и лесно задържат цветен прашец и плесени, които също може да са причина за хранителна непоносимост. Точно поради този факт е хубаво да ги консумираме винаги много добре измити.

Клиниката на д-р Людмила Емилова от  1 юли е в курорта Боровец.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три поколения жени с пълно доверие към д-р Емилова

"Плодолечението е моето лечение и за всичко се доверявам на д-р Емилова". Така Феня Динкова от Пазарджик започва разказа си защо избира  да отпразнува 63 си рожден ден с дъщерята и внучката в клиниката при д-р Людмила Емилова. Всяка година тя поне по два пъти се среща с докторката и провежда гладолечение под нейно наблюдение.  Резултатите,..

публикувано на 19.08.19 в 12:50

Плодолечението помага и при анорексия

Програмата за природосъобразен начин на живот на д-р Людмила Емилова помага не само на хора с повече килограми, но и на такива, които са под нормата. За това разказва д-р Донна Спасова, която е последното попълнение в клиниката на д-р Емилова. -   Какво се случи при Вас? -   Аз не бях с наднормено тегло, а тежах 55 килограма...

публикувано на 12.08.19 в 06:00

При д-р Емилова си поемам дъх

Необходимостта да обърне духовните очи към себе си е една от причините Маргарита Хофер да дойде отново в клиниката на д-р Емилова. Тя идва от Швейцария, където живее в продължение на десетилетия. "Посвещават те в теб самия и ти казват да се вземеш в ръце“. Така звучи случващото се в клиниката на д-р Емилова през очите на една от нейните..

публикувано на 05.08.19 в 06:00

Край на главоболието с плодолечение

За втори път в клиниката на д-р Людмила Емилова край Варна идва една дама от Русия. Доволна е от постигнатите резултати и продължава борбата за своето здраве. Аз се казвам Людмила Седорина и съм от Москва. Имам много познати, които са били при д-р Емилова и са много доволни, защото имат отлични резултати. Затова по тяхна препоръка аз дойдох..

публикувано на 29.07.19 в 06:00

Плодов коктейл създава приятелства

Всички пациенти на д-р Людмила Емилова са изключително впечатлени от приятелския дух, който цари в нейната клиника. За това допълнително помагат и специалните коктейли, които се организират от няколко месеца. Докато опитват поредното кулинарно изкушение – плодов сок в различни комбинации, пациентите разказват своите лични истории. Как се стигна до..

публикувано на 22.07.19 в 06:00

Най-добрата почивка, която човек може да си подари, е при д-р Емилова

Сериозни усложнения след счупване на крайник са причината една българка да прелети хиляди километри и да дойде в клиниката на д-р Емилова. Жената сега се движи сама Какво точно се случи? Казвам се Наталия Шиндзик. Родом съм от България, но от много години живея във Франция и Швейцария. Миналата година си счупих глезена и в..

публикувано на 14.07.19 в 19:35

Да научим езика на природата сред природата кани д-р Емилова

В средата на лятото екипът на д-р Емилова е в курорта Боровец. За хората това е почивка, но не и за лекарите Да научим езика на природата сред природата дава възможност клиниката на д-р Людмила Емилова в Боровец Да, ние работим най-усилено през лятото. През това време цели семейства посещават нашия център. Идват редовни пациенти и от..

публикувано на 07.07.19 в 19:25