Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас: Гърция няма да допусне ескалация на напрежението в Егейско море

Армията е в бойна готовност за реакция срещу Турция

Снимка: БГНЕС

Гръцката армия е в бойна готовност за реакция срещу Турция, съобщават  медиите в Атина.

Премиерът Алексис Ципрас е категоричен, че Гърция няма да допусне ескалация на напрежението в Егейско море.

Всички отпуски на военните са отменени, съобщават гръцки медии, въпреки че министерството на отбраната не потвърждава, че армията е в бойна готовност заради провокациите от страна на Турция.

Гръцките партии преодоляха острите си спорове в предизборната кампания и подкрепят изцяло гръцкия премиер за позицията му за заплахата от навлизане на турски сондажен кораб в гръцки териториални води.

В интервю за гръцката държавна телевизия ЕРТ премиерът заяви категорична готовност за реакция на Атина:

„Съвсем различни неща са случаен инцидент и проучване за петрол и сондажи в континенталния шлейф на Гърция. Проучването не е инцидент. Това би било провокативно действие, което ние няма да допуснем. Ние имаме план да предотвратим такова действие и това ще се случи. Категорично Гърция няма да допусне сондажи в нейния континентален шлейф“.

Правилният ход от страна на Анкара би бил да се споразумее с Никозия за обединяването на Кипър, заяви още Ципрас.

Гръцкият премиер отхвърли възможността да приеме предложението на френския президент Еманюел Макрон за присъствие на френски бойни фрегати във водите източно от остров Родос и южно от остров Кастелоризо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Алексис Ципрас, премиер на Гърция

Атина има план за предотвратяване на проучването на кипърските газови находища от Турция

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че Атина има план за предотвратяването на всички стъпки от страна на Турция за проучване на газови находища в изключителната икономическа зона, намираща се между гръцкият остров Кастелоризо и Кипър, съобщава..

публикувано на 19.06.19 в 22:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ректорът на ИУ-Варна: Свиване на приема „Държавна поръчка“ и прекласиране на студентите всяка година ще повишат мотивацията

До 2030 г. 30% от българите в активна възраст да имат възможност да преминат през допълнително обучение, квалификация, етл. преквалификация. Това е една от големите цели на Министерство на труда и социалната политика, обяви във Варна ресорният..

публикувано на 28.03.24 в 14:42

Прехвърлят собствеността на салона на VII СУ „Найден Геров“ на Община Варна

Собствеността върху изградения физкултурен салон на VII СУ „Найден Геров“ ще бъде прехвърлена на Община Варна, а след това ще бъдат предприети действия по завършване на базата.  Кметът на Варна Благомир Коцев и неговият екип проведоха поредица от срещи..

публикувано на 28.03.24 в 13:15

ОбС-Варна одобри продължаване на процедурата за изграждане на нова база на МГ

Общинският съвет във Варна даде съгласието за продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Решението беше взето на днешното заседание на местния парламент с пълно единодушие, с 46 гласа „за“...

публикувано на 28.03.24 в 13:01

ИТН върна веднага папката с мандата на президента (ВИДЕО)

Има такъв народ" върна веднага папката с третия проучвателен мандат. Румен Радев започва консултации за формиране на служебен кабинет, предаде репортер на БГНЕС. Представителите на ПГ на „Има такъв народ“ - в лицето на Тошко Йорданов, Станислав..

публикувано на 28.03.24 в 11:02

Обработват Морската градина срещу кърлежи

От 28 март започва първата за 2024 г. обработка против кърлежи на терени с обществено значение във Варна. Дейностите се извършват от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. Графикът предвижда първо да се обработят тревните площи в..

публикувано на 28.03.24 в 10:37

Днес местният парламент гласува важни решения за новата база на МГ и Рибарско пристанище – Варна

Редовното заседание на Общински съвет – Варна ще се проведе днес, от 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях е продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на..

публикувано на 28.03.24 в 09:40

Третият мандат отива при "Има такъв народ"

В 11 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател, съобщиха от президентството. Припомняме, че..

публикувано на 28.03.24 в 08:41