Доц. Илия Желев: Студени билкови чайове освежават през лятото

Доц. Илия Желев е на 39 години. Роден е в гр. Дулово. През 2003 год. завършва МУ-София, Фармацевтичен факултет. От 2006 г. до 2012 г. е асистент към катедра „Фармацевтични науки”, секция „Фармакогнозия” гр. Пловдив. От 2012 г. е асистент към Фармацевтичен факултет на МУ– Варна, Катедра “Фармацевтични науки”. Придобива специалност "Лечебни растения и фитофармацевтични продукти" през 2014 година.

Снимка

- Доц. Желев, как се насочихте към билките?

- Лечебните растения винаги са ме вълнували като тема. Израстнал съм в малко населено място и от дете съм наблюдавал природата, анализирал съм, доколкото съм можел тогава. Впоследствие завършах фармация в София и любимият ми предмет беше свързан с лечебните растения - фармакогнозията. Впоследствие това се оказа и професия за мен, макар че аз не я чувствам като служебен ангажимент, а като любимо хоби.

Фармакогнозията доби голямо значени в последните години - с нарастващия интерес и търсене към природните продукти. Затова и студентите чувстват все по-голяма нужда от повече знания и умения за състава, приложението и най-важното - противопоказанията, нежеланите странични ефекти, които билките биха имали при прием. Това е много важно да се знае, защото масово се смята, че щом един продукт има натурален характер, щом е лечебно растение, щом е билка, то той няма странично и вредно действие - това е остаряла теория, която трябва да се превъзмогне.

- За какво трябва да внимаваме, когато купуваме билки? Има ли значение откъде ги купуваме?

- Целият процес на заготовка на билките - преди да стигнат до крайния потребител, независимо дали в аптека или в хранителен магазин, е доста сложен. За съжаление контролът, който се извършва, особено върху първоначалния етап на събиране и съхранение, не е достатъчно строг. Растителната субстанция, ако не е в добър външен вид, може и да не съдържа достатъчно количество активни вещества, които да окажат желания ефект.

- Откъде и как се събират билките?

- За всяко едно лечебно растение има специфични начини и срокове за събиране. Всичко това е описано в Наредба номер 2 към Закона за лечебните растения. Много важно е да кажем, че по-голямата част от билките, които са в търговската мрежа в България, се събират от диворастящи видове растения. Не повече от 30-40% от субстанциите са от култивирани растения, поне такава е официалната статистика. Точно обратно е съотношението в Западна Европа - там 60 дори 70% са от култивирани растения. Тенденцията, разбира се, е и в България да стане така. Към момента обаче преобладават диворастящите растения. Това предполага едно по-трудно ориениране с точните, правилните места, откъдето се събират субстанциите, сроковете на бране, добрия външен вид на билката, за да бъде количеството на активно вещество максимално. Затова хората, които се занимават с това, трябва да бъдат добре запознати. Има масова тенденция билки да се събират от хора, които не са добре запознати с видовото разнообразие, идентификацията на растенията, които се берат, начините на събиране - много често те нанасят вреда на растителните популации. Мога да дам пример с жълтия кантарион, който е обект на масово потребление в България, а и за износ. Хората, които го събират, не са запознати с мерките, описани в Наредба 2, и това води до унищожаване на цели популации, в резултат на което това растение изчезва от даден район за дълъг срок.

- Продължава ли модата известни хора да пропагандират дейстията на един или друг натурален продукт?

- Това е много сериозен проблем. Хора с немедицинско образование, дори без елементарни медицински познания, препоръчват и дори натякват, че това, което те казват е единствено вярно. Законът изисква всеки, който се занимава с лечебна дейност, да премине обучение за елементарни медицински познания по отношения на анатомия и физиология на човека. Дейността, с която те се занимават, е много сериозна - човешкото здраве. Затова препоръчването на един продукт само защото е модерно в момента, без да се познават добре неговия състав, въздействие и странични ефекти, е опасно. Книжарниците са пълни с книги, написани от хора, които пропагандират едно или друго лечение без да са запознати, че то в някой случаи може сериозно да навреди на здравето. Вярно е, че много малка част от лечебните растения имат директен увреждащ ефект, но дори едно хронично увреждане - настъпило с времето, пак би било доста неприятно.

- За какво най-често ви питат студентите, когато изучават билките?


- По принцип курсът на обучение е в 2 части - идентифициране на растителните видове, 80 до 100 растения, и втората - начините за извличане на биологично активните вещества. Всичко това е в компетенцията на един завършил магистър-фармацевт и той може да бъде изключително полезен в биозаготвителните предприятия, които сега най-често използват доста общи  рецепти - не винаги подходящи, и производството като цяло е на доста ниско ниво.

- Трябва ли да пием чайове през лятото и какви?

- Чайове трябва да се пият по всяко време. Както се казва "за всяка болка - и билка". Лятото предполага топло време, високи температури, а и, поради резките промени във времето напоследък, - и доста грипни заболявания. Едни тонизиращи напитки - маточина, мента, охлаждащи и седиращи, с добавен лимонов сок, са изключително подходящи. Не трябва да си представяме чая само като гореща напитка, той може да бъде консумиран и в студен вид. Горещи чайове са нужни при възпаления - на горните дихателни пътища, на стомашно-чревния тракт, но иначе не са задължителни. Аз лично си приготвям вкъщи настойка от листа на маточина, с лед и малко лимон - това е едно чудесно средство за охлаждане, леко седиране и добър сън.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Пламен Панайотов в студиото на предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“

Над 3000 сърца е оперирал Лекарят на 2019-а

Началникът на Клиниката по кардиохирургия при Университетската болница "Св.Марина" във Варна проф. Пламен Панайотов  е оперирал над 3000 сърдечно болни пациенти ,  но не скрива, че въпреки близо 30-годишния си стаж преживява всеки неуспех като свое лично поражение.Той смята, че всеки хирург, особено сърдечният, не би постигнал успех, ако няма до..

публикувано на 21.10.19 в 16:01

Проф. Димитър Иванов: Реалната инфлация в България върви към 6-7%

Първите признаци за финансова криза бяха налице още през пролетта, подчерта пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов.       „Над 90% от световната икономика е с намаляващ растеж. Очаква се растежът за цялата световна икономика тази година да бъде не повече от 3%, а за Европа и особено за еврозоната – между 1 и 1,5%. Тази рецесия, тази..

публикувано на 21.10.19 в 14:03

Александър Габровски: Представям си стихотворенията като цветове

Александър Габровски е на 17 години, ученик в Първа езикова гимназия – Варна. Освен че рисува, прави изложби, занимава се със съвременен танц, участва в кино-клуб, Александър пише и поезия. Той е един от двамата стипендианти по литература „С усилия към звездите“ на Фондация „Културни перспективи“. Негов ментор е писателят Георги..

публикувано на 20.10.19 в 10:11
Синика Раудаскоски

От стреса във Финландия до спокойния живот в българско село

Когато през 2003 година финландското семейство Раудаскоски идва за първи път в България, посещава курортните ни комплекси Златни пясъци и Албена. По време на една от почивките си у нас се разхождат в района на Балчик и остават впечатлени от красотата на България. Тогава решават да си купят къща в страната ни, в която да идват на почивка за..

обновено на 18.10.19 в 07:42

Рекордно малко кандидати за властта в Балчик

Двама кандидати за кмет и 8 листи за съветници със 121 кандидати да влязат в местния парламент, който се състои от 21 членове. Такава е картината на местни избори 2019 в община Балчик. От 1989 година насам не се е случвало битката за кметския стол в Белия град да е между двама. 2003 година например броят на кандидат-кметовете е бил 10, а листите за..

публикувано на 17.10.19 в 15:31

Богдан: Къде е Вашето ТАМ?

След 23 години в Америка Богдан получава зелена карта и се завръща в България за първи път. При първото си стъпване в родината заснема пълнометражния документален филм "Там", с който обикаля страната тази година. "ТАМ" показва България през моите очи, както я виждам за първи път след 23-ри години. Нарочно няма трейлър с кадри от България,..

публикувано на 14.10.19 в 17:43
Стела Кенфийлд

Стела Кенфийлд - между Бързица и Сиатъл

Между провадийското село Бързица и американския град   Сиатъл – така преминава животът на Стела Кенфийлд. Родом е от варненско, но става гражданин на света още през 1980 година. Срещнахме се в провадийското село Бързица, покани ни в къщата, в която живее – с голям двор, овощни дървета и зеленчукова градина. След близо 35 години в чужбина..

публикувано на 14.10.19 в 08:35