Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Илия Желев: Студени билкови чайове освежават през лятото

Доц. Илия Желев е на 39 години. Роден е в гр. Дулово. През 2003 год. завършва МУ-София, Фармацевтичен факултет. От 2006 г. до 2012 г. е асистент към катедра „Фармацевтични науки”, секция „Фармакогнозия” гр. Пловдив. От 2012 г. е асистент към Фармацевтичен факултет на МУ– Варна, Катедра “Фармацевтични науки”. Придобива специалност "Лечебни растения и фитофармацевтични продукти" през 2014 година.

Снимка

- Доц. Желев, как се насочихте към билките?

- Лечебните растения винаги са ме вълнували като тема. Израстнал съм в малко населено място и от дете съм наблюдавал природата, анализирал съм, доколкото съм можел тогава. Впоследствие завършах фармация в София и любимият ми предмет беше свързан с лечебните растения - фармакогнозията. Впоследствие това се оказа и професия за мен, макар че аз не я чувствам като служебен ангажимент, а като любимо хоби.

Фармакогнозията доби голямо значени в последните години - с нарастващия интерес и търсене към природните продукти. Затова и студентите чувстват все по-голяма нужда от повече знания и умения за състава, приложението и най-важното - противопоказанията, нежеланите странични ефекти, които билките биха имали при прием. Това е много важно да се знае, защото масово се смята, че щом един продукт има натурален характер, щом е лечебно растение, щом е билка, то той няма странично и вредно действие - това е остаряла теория, която трябва да се превъзмогне.

- За какво трябва да внимаваме, когато купуваме билки? Има ли значение откъде ги купуваме?

- Целият процес на заготовка на билките - преди да стигнат до крайния потребител, независимо дали в аптека или в хранителен магазин, е доста сложен. За съжаление контролът, който се извършва, особено върху първоначалния етап на събиране и съхранение, не е достатъчно строг. Растителната субстанция, ако не е в добър външен вид, може и да не съдържа достатъчно количество активни вещества, които да окажат желания ефект.

- Откъде и как се събират билките?

- За всяко едно лечебно растение има специфични начини и срокове за събиране. Всичко това е описано в Наредба номер 2 към Закона за лечебните растения. Много важно е да кажем, че по-голямата част от билките, които са в търговската мрежа в България, се събират от диворастящи видове растения. Не повече от 30-40% от субстанциите са от култивирани растения, поне такава е официалната статистика. Точно обратно е съотношението в Западна Европа - там 60 дори 70% са от култивирани растения. Тенденцията, разбира се, е и в България да стане така. Към момента обаче преобладават диворастящите растения. Това предполага едно по-трудно ориениране с точните, правилните места, откъдето се събират субстанциите, сроковете на бране, добрия външен вид на билката, за да бъде количеството на активно вещество максимално. Затова хората, които се занимават с това, трябва да бъдат добре запознати. Има масова тенденция билки да се събират от хора, които не са добре запознати с видовото разнообразие, идентификацията на растенията, които се берат, начините на събиране - много често те нанасят вреда на растителните популации. Мога да дам пример с жълтия кантарион, който е обект на масово потребление в България, а и за износ. Хората, които го събират, не са запознати с мерките, описани в Наредба 2, и това води до унищожаване на цели популации, в резултат на което това растение изчезва от даден район за дълъг срок.

- Продължава ли модата известни хора да пропагандират дейстията на един или друг натурален продукт?

- Това е много сериозен проблем. Хора с немедицинско образование, дори без елементарни медицински познания, препоръчват и дори натякват, че това, което те казват е единствено вярно. Законът изисква всеки, който се занимава с лечебна дейност, да премине обучение за елементарни медицински познания по отношения на анатомия и физиология на човека. Дейността, с която те се занимават, е много сериозна - човешкото здраве. Затова препоръчването на един продукт само защото е модерно в момента, без да се познават добре неговия състав, въздействие и странични ефекти, е опасно. Книжарниците са пълни с книги, написани от хора, които пропагандират едно или друго лечение без да са запознати, че то в някой случаи може сериозно да навреди на здравето. Вярно е, че много малка част от лечебните растения имат директен увреждащ ефект, но дори едно хронично увреждане - настъпило с времето, пак би било доста неприятно.

- За какво най-често ви питат студентите, когато изучават билките?


- По принцип курсът на обучение е в 2 части - идентифициране на растителните видове, 80 до 100 растения, и втората - начините за извличане на биологично активните вещества. Всичко това е в компетенцията на един завършил магистър-фармацевт и той може да бъде изключително полезен в биозаготвителните предприятия, които сега най-често използват доста общи  рецепти - не винаги подходящи, и производството като цяло е на доста ниско ниво.

- Трябва ли да пием чайове през лятото и какви?

- Чайове трябва да се пият по всяко време. Както се казва "за всяка болка - и билка". Лятото предполага топло време, високи температури, а и, поради резките промени във времето напоследък, - и доста грипни заболявания. Едни тонизиращи напитки - маточина, мента, охлаждащи и седиращи, с добавен лимонов сок, са изключително подходящи. Не трябва да си представяме чая само като гореща напитка, той може да бъде консумиран и в студен вид. Горещи чайове са нужни при възпаления - на горните дихателни пътища, на стомашно-чревния тракт, но иначе не са задължителни. Аз лично си приготвям вкъщи настойка от листа на маточина, с лед и малко лимон - това е едно чудесно средство за охлаждане, леко седиране и добър сън.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03