Хакери са ударили над дузина глобални телекоми, предимно в Западна Европа

Хакери са проникнали в системите на повече от дузина световни телекомуникационни компании и са се сдобили с големи количества лични и корпоративни данни, съобщиха във вторник анализатори от компания за киберсигурност, идентифицирайки връзки с предишни китайски кибер-шпионски кампании, съобщава Ройтерс.

Следователи в американско-израелската фирма за киберсигурност Cybereason заявиха, че киберпрестъпници са компрометирали компании в повече от 30 държави и са се стремили да събират информация за правителствени лица, правоприлагащите органи и политики.

Хакерите също така са използвали инструменти, свързани с други атаки, приписвани на Пекин от страна на Съединените щати и на техните западни съюзници, посочи Лиор Див, главен изпълнителен директор на компанията Cybereason.

"За това ниво на сложност, това не е обикновена престъпна група. Това вероятно е правителство, което има способност за провеждане на такива атаки", посочи той пред Ройтерс.

Говорител на китайското външно министерство заяви, че не е запознат с информацията, но добави, че "никога няма да позволим на когото и да било да се занимава с подобни дейности на китайска територия, или да използва китайска инфраструктура".

От Cybereason отказаха да назоват засегнатите телекомуникационни компании или страните, в които те оперират, но лица, запознати с китайските хакерски операции, заявиха, че Пекин все повече се насочва към телекомите в Западна Европа.

Западните страни вече започнаха да обвиняват Пекин за негови действия в киберпространството, предупреждавайки, че китайските хакери са компрометирали компании и правителствени агенции по света, открадвайки търговски тайни и лични данни за целите на шпионажа.

Лиор Див посочи, че тази последна хакерска кампания, която екипът му е разкрил през последните девет месеца, е компрометирала вътрешната ИТ мрежа на някои от засегнатите цели, което е позволило на нападателите да персонализират инфраструктурата и да откраднат огромни количества данни.

В някои случаи те са успели да компрометират цялата активна директория на дадената цел на хакерската атака, като са имало достъп до всяко потребителско име и парола в съответната организация. Те също така са се сдобили лични данни, включително информация за разплащания и записи на обаждания, посочва в свой блог пост компанията Cybereason.

"Те изградиха перфектна среда за шпионаж", заяви Див, който е бивш командир в израелското военно разузнавателно звено 8200. "Те биха могли да вземат информация, каквато пожелаят, за целите, които ги интересуват", допълни той.

Компанията Cybereason посочи, че няколко инструмента, използвани от нападателите, са били използвани от китайска хакерска група, известна като APT10.

Ройтерс напомня, че Съединените щати повдигнаха през миналия декември обвинения срещу двама предполагаеми членове на APT10 и се присъединиха към други западни страни, осъждайки атаките на групата спрямо доставчиците на глобални технологични услуги, за да откраднат интелектуалната собственост от техните клиенти.

Компанията Cybereason отбеляза, че в предишни случаи тя е идентифицирала хакерски нападения, за които се предполага, че са дошли от Китай или Иран, но никога не е била достатъчно сигурна да назове тези държави конкретно.

От Cybereason казаха: "Този път, в противовес на миналото, ние сме достатъчно сигурни, за да кажем, че атаката е възникнала в Китай". "Успяхме да намерим не само част от хакерски софтуер, но също така успяхме да намерим повече от пет различни инструменти, които тази конкретна група (APT10) използва", посочи Лиор Див през Ройтерс.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Ремонтът на крайбрежната алея пред

Общината и бизнесът в Балчик преговарят за ограничения за автомобили по Дамбата

Няма да позволя паркиране по новоремонтираната дамба. Това заяви на пресконференция днес кметът на Балчик Николай Ангелов. Темата на срещата бе съвместният инфраструктурен проект, който се изпълнява с румънската община Мангалия и е свързан с модернизиране на крайбрежните зони в двата града. Предстоят разговори с бизнеса как..

публикувано на 15.07.19 в 17:15

548 килограма от декар е средният добив на пшеница в Добричко

Производството на пшеница в Добричкия регион достигна 545 640 тона като над 530 комбайна прибират зърнената реколта, съобщава пред БТА областната дирекция "Земеделие". Земеделските стопани в Добричка област традиционно отглеждат най-много пшеница в страната. Близо 996 000 декара или 76.6 на сто от общите площи с културата вече са ожънати...

публикувано на 15.07.19 в 17:09

Нова детска градина ще има на ул. "Хъшове" във Варна

Строителните дейности на новия корпус на детска градина "Карамфилче" (район "Приморски") и на новата сграда на детска градина "Иглика" (кв. "Виница") завършват. Сградите трябва да бъдат напълно готови в края на лятото, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.  Отчитайки по-големия интерес от страна на..

публикувано на 15.07.19 в 16:52
Досегашният председател Борислав Гуцанов

Христо Боев е новият председател на градската организация на БСП във Варна

Юристът Христо Боев, който е и общински съветник в местния парламент, е новият председател на градската организация на БСП във Варна - това оповести на брифинг в морската столица лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя посочи, че от Борислав Гуцанов, досегашен председател на организацията, е снето политическото доверие заради противоречията..

публикувано на 15.07.19 в 16:28
Архив

Сигнал за мъртва риба в Ропотамо, експертите - всичко е наред

Експерти от три институции извършиха проверка по сигнал за замърсяване на река Ропотамо с умряла риба по горното течение на реката. Служителите на РИОСВ - Бургас, Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионална лаборатория - Бургас към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) са взели  водни проби, на които бе извършено изследване по..

публикувано на 15.07.19 в 15:26

Урсула фон дер Лайен обеща минимална заплата в ЕС

Номинираната за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен се ангажира да предложи въвеждането на минимална заплата за всички работещи в ЕС, както и схема за социално подпомагане при безработица, ако заеме поста. Това заявява самата тя в писмо до европейските депутати, в което излага някои от приоритетите си, ако бъде избрана за наследник на Жан Клод..

публикувано на 15.07.19 в 15:25
Детска градина Варна

Още 187 свободни места има в детските градини във Варна

До края на седмицата продължава поредното класиране за детска градина, за малчуганите, родени през 2016 г., както и  за останалите възрастови групи. По данни от електронния регистър за първа група (деца, родени през 2016 -а г.) има обявени 187 незаети места във всички райони, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. В..

публикувано на 15.07.19 в 14:48