Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакери са ударили над дузина глобални телекоми, предимно в Западна Европа

Хакери са проникнали в системите на повече от дузина световни телекомуникационни компании и са се сдобили с големи количества лични и корпоративни данни, съобщиха във вторник анализатори от компания за киберсигурност, идентифицирайки връзки с предишни китайски кибер-шпионски кампании, съобщава Ройтерс.

Следователи в американско-израелската фирма за киберсигурност Cybereason заявиха, че киберпрестъпници са компрометирали компании в повече от 30 държави и са се стремили да събират информация за правителствени лица, правоприлагащите органи и политики.

Хакерите също така са използвали инструменти, свързани с други атаки, приписвани на Пекин от страна на Съединените щати и на техните западни съюзници, посочи Лиор Див, главен изпълнителен директор на компанията Cybereason.

"За това ниво на сложност, това не е обикновена престъпна група. Това вероятно е правителство, което има способност за провеждане на такива атаки", посочи той пред Ройтерс.

Говорител на китайското външно министерство заяви, че не е запознат с информацията, но добави, че "никога няма да позволим на когото и да било да се занимава с подобни дейности на китайска територия, или да използва китайска инфраструктура".

От Cybereason отказаха да назоват засегнатите телекомуникационни компании или страните, в които те оперират, но лица, запознати с китайските хакерски операции, заявиха, че Пекин все повече се насочва към телекомите в Западна Европа.

Западните страни вече започнаха да обвиняват Пекин за негови действия в киберпространството, предупреждавайки, че китайските хакери са компрометирали компании и правителствени агенции по света, открадвайки търговски тайни и лични данни за целите на шпионажа.

Лиор Див посочи, че тази последна хакерска кампания, която екипът му е разкрил през последните девет месеца, е компрометирала вътрешната ИТ мрежа на някои от засегнатите цели, което е позволило на нападателите да персонализират инфраструктурата и да откраднат огромни количества данни.

В някои случаи те са успели да компрометират цялата активна директория на дадената цел на хакерската атака, като са имало достъп до всяко потребителско име и парола в съответната организация. Те също така са се сдобили лични данни, включително информация за разплащания и записи на обаждания, посочва в свой блог пост компанията Cybereason.

"Те изградиха перфектна среда за шпионаж", заяви Див, който е бивш командир в израелското военно разузнавателно звено 8200. "Те биха могли да вземат информация, каквато пожелаят, за целите, които ги интересуват", допълни той.

Компанията Cybereason посочи, че няколко инструмента, използвани от нападателите, са били използвани от китайска хакерска група, известна като APT10.

Ройтерс напомня, че Съединените щати повдигнаха през миналия декември обвинения срещу двама предполагаеми членове на APT10 и се присъединиха към други западни страни, осъждайки атаките на групата спрямо доставчиците на глобални технологични услуги, за да откраднат интелектуалната собственост от техните клиенти.

Компанията Cybereason отбеляза, че в предишни случаи тя е идентифицирала хакерски нападения, за които се предполага, че са дошли от Китай или Иран, но никога не е била достатъчно сигурна да назове тези държави конкретно.

От Cybereason казаха: "Този път, в противовес на миналото, ние сме достатъчно сигурни, за да кажем, че атаката е възникнала в Китай". "Успяхме да намерим не само част от хакерски софтуер, но също така успяхме да намерим повече от пет различни инструменти, които тази конкретна група (APT10) използва", посочи Лиор Див през Ройтерс.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29