Хакери са ударили над дузина глобални телекоми, предимно в Западна Европа

Хакери са проникнали в системите на повече от дузина световни телекомуникационни компании и са се сдобили с големи количества лични и корпоративни данни, съобщиха във вторник анализатори от компания за киберсигурност, идентифицирайки връзки с предишни китайски кибер-шпионски кампании, съобщава Ройтерс.

Следователи в американско-израелската фирма за киберсигурност Cybereason заявиха, че киберпрестъпници са компрометирали компании в повече от 30 държави и са се стремили да събират информация за правителствени лица, правоприлагащите органи и политики.

Хакерите също така са използвали инструменти, свързани с други атаки, приписвани на Пекин от страна на Съединените щати и на техните западни съюзници, посочи Лиор Див, главен изпълнителен директор на компанията Cybereason.

"За това ниво на сложност, това не е обикновена престъпна група. Това вероятно е правителство, което има способност за провеждане на такива атаки", посочи той пред Ройтерс.

Говорител на китайското външно министерство заяви, че не е запознат с информацията, но добави, че "никога няма да позволим на когото и да било да се занимава с подобни дейности на китайска територия, или да използва китайска инфраструктура".

От Cybereason отказаха да назоват засегнатите телекомуникационни компании или страните, в които те оперират, но лица, запознати с китайските хакерски операции, заявиха, че Пекин все повече се насочва към телекомите в Западна Европа.

Западните страни вече започнаха да обвиняват Пекин за негови действия в киберпространството, предупреждавайки, че китайските хакери са компрометирали компании и правителствени агенции по света, открадвайки търговски тайни и лични данни за целите на шпионажа.

Лиор Див посочи, че тази последна хакерска кампания, която екипът му е разкрил през последните девет месеца, е компрометирала вътрешната ИТ мрежа на някои от засегнатите цели, което е позволило на нападателите да персонализират инфраструктурата и да откраднат огромни количества данни.

В някои случаи те са успели да компрометират цялата активна директория на дадената цел на хакерската атака, като са имало достъп до всяко потребителско име и парола в съответната организация. Те също така са се сдобили лични данни, включително информация за разплащания и записи на обаждания, посочва в свой блог пост компанията Cybereason.

"Те изградиха перфектна среда за шпионаж", заяви Див, който е бивш командир в израелското военно разузнавателно звено 8200. "Те биха могли да вземат информация, каквато пожелаят, за целите, които ги интересуват", допълни той.

Компанията Cybereason посочи, че няколко инструмента, използвани от нападателите, са били използвани от китайска хакерска група, известна като APT10.

Ройтерс напомня, че Съединените щати повдигнаха през миналия декември обвинения срещу двама предполагаеми членове на APT10 и се присъединиха към други западни страни, осъждайки атаките на групата спрямо доставчиците на глобални технологични услуги, за да откраднат интелектуалната собственост от техните клиенти.

Компанията Cybereason отбеляза, че в предишни случаи тя е идентифицирала хакерски нападения, за които се предполага, че са дошли от Китай или Иран, но никога не е била достатъчно сигурна да назове тези държави конкретно.

От Cybereason казаха: "Този път, в противовес на миналото, ние сме достатъчно сигурни, за да кажем, че атаката е възникнала в Китай". "Успяхме да намерим не само част от хакерски софтуер, но също така успяхме да намерим повече от пет различни инструменти, които тази конкретна група (APT10) използва", посочи Лиор Див през Ройтерс.


ВИЖТЕ ОЩЕ

1 милиард лева до края на годината в подкрепа на земеделската общност

До края на годината Министерството на земеделието планира паричен поток от около 1 милиард лева по различни инструменти в подкрепа на земеделската общност. Съвместно с Българската агенция по храните се подготвят и промени в подзаконовата нормативна база в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Това съобщи днес при посещението си в Добрич министърът..

публикувано на 21.10.19 в 17:34

Саркис Караджиян: 30 милиона лева са задълженията на В и К - Добрич

Над 30 милиона лева са задълженията на „Водоснабдяване и канализация – Добрич“. Те са към басейновите дирекции и към основния акционер – В и К-Бургас. Това каза в интервю за предаването „Пост фактум“ на Радио Варна новият директор на водоснабдителното дружество в Добрич Саркис Караджиян. Повече от 70 процента от приходите отиват за плащане на..

публикувано на 21.10.19 в 17:20

Роботи решават проблема с дефицита на кадри в туризма

Основен проблем в хотелиерския бранш в страната е липсата на квалифициран персонал. Причината е в слабата мотивация на служителите. Това твърдят Феодор Василев и Георги Луканов, ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Асен Златаров“ във Варна.  Те са разработили проект с киоск, за автоматизация в хотелиерството, който представиха в Бургас...

публикувано на 21.10.19 в 16:37

Варна утвърди своето място на иновационен хъб с петото издание на Innowave Summit 2019

За пета поредна година една от най-големите конференции в Югоизточна Европа за иновации, технологии и дигитализация се проведе в морската столица на България - Варна. Innowave Summit 2019 събра над 4000 посетители , като 70% от тях бяха C-level мениджъри, CEO-та и представители на фирми от България и Европа. Конференцията се проведе на..

публикувано на 21.10.19 в 16:10
Много ми е приятно да се срещна с моя колега – външният министър на Руската федерация Сергей Лавров и да обсъдя с него двустранните отношения по множество международни теми, включително ситуацията в Сирия. Това написа в профила си в Туитър външният министър Екатерина Захариева, която е на официално посещение в Русия.

Захариева и Лавров очакват до края на 2020-а да приключи строежът на българската отсечка от "Турски поток"

До края на 2020-а година ще бъде завършена наземната част на газопровода "Турски поток" през територията на България. Такава надежда изразиха в ицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и руският ѝ колега Сергей Лавров по време на срещата им в Москва. Захариева е на работно посещение в руската столица по покана на външния министър на..

публикувано на 21.10.19 в 15:30

Танцова терапия за жени с рак на гърдата организира Община Добрич

Безплатна танцова терапия за жени, диагностицирани с рак на гърдата, се провежда в Добрич.. Заниманията включват 32 сесии с адаптирани към физическото състояние на пациентите с рак на гърдата танци. Дейностите са по проект „Танцувай със здравето“, който стартира през 2018 г. в шест държави, сред които Великобритания, Холандия, Италия, Литва и България...

публикувано на 21.10.19 в 15:17

МФ: Българската икономика ще отбележи растеж от 3,4%

Българската икономика ще отбележи растеж от 3,4 на сто тази година, сочи есенната прогноза на Министерството на финансите. Догодина ще има леко забавяне до 3,3%. Инфлацията ще се ускори до 2,8% тази година, но през следващите три ще се забави с части от процента. Безработицата ще продължи да спада, но с по-бавни темпове. 

публикувано на 21.10.19 в 15:04