Голям интерес за наемане на общински земи в Балчик

Снимка: Шевкие Чакър

800 хи­ля­ди лева годишно се очак­ва да пос­тъ­пят в местната хазна от нае­та­та зе­ме­дел­ска зе­мя. През юни Община Балчик проведе търг за отдаване под наем на близо 10 хи­ля­ди де­ка­ра ниви от об­щин­ския поземлен фонд, обобщиха от ресорния отдел в администрацията. Наддаването е за  свободни зе­ме­дел­ски земи за срок от пет го­ди­ни, счи­та­но от зе­ме­дел­ска­та 2019/2020 г. Предложени са 590 имо­та в зем­ли­ще­то на общината – ниви, лозя, овощни градини и други, с площ от по­ло­вин до 275 декара край Бал­чик.

35-те участници в търга са предложили за високата категория земи от 90 и 140 лева, средната цена е около стотина лева. За неатрактивните имоти предложенията са близки до стартовата цена от 62 лв.

Участник в търга прогнозира втори търг, тъй като наемна цена от 140 лева е изкуствено завишена и много хора няма да я платят. Реалната рентна цена е около 115 ле­ва, добави земеделецът. А ка­къв ще бъ­де раз­ме­рът на рен­та­та, коя­то ще раз­да­дат сто­па­ни­те на соб­стве­ни­ци­те на зе­ми, още е мно­го ра­но да се ка­же.

От об­щин­ския от­дел от­вър­на­ха, че през сто­пан­ска­та 2016/2017 го­ди­на за ни­ва в се­ло Дроп­ла е дос­тиг­на­та и пла­те­на та­ка­ва це­на - 140 лв. за де­кар го­диш­но.

Според обобщените статистически данни за 2018 година рентата на земеделска земя в Балчишко е най-високата в Добричка област. При средно достигнати 91 лева в региона и 48 лева за страната, в община Балчик е 102 лева за декар. През 2010 година е 75 лева и оттогава върви нагоре.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първата звукозаписна компания в България, първите SMS, първият военен полет..в изложба във Варна

В Парк-музей на бойната дружба – 1444 „Владислав Варненчик“ бе открита гостуващата изложба „Музеят – неочакван, отворен, споделен“, подготвена от екип на Националния военноисторически музей (НВИМ). „Целта е да се противопоставим на стандартния консервативен подход към музейния разказ“, сподели при откриването директорът на Парк-музей..

публикувано на 20.08.19 в 17:32
Първи учебен ден, Математическа гимназия - Варна

Седем варненски училища получават 228 864 евро по програма „Еразъм+“

"Стратегията на обърнатата класна стая за борба с  отсъствията в училище, по-добра мотивация и ефективност на учениците“ (  "Flipped Classroom strategy to fight against school absenteeism improving students motivation and performance“). Така е наречен проектът, по който ще работи варненското  СУЕО "Ал. Пушкин“ през следващата учебна година. Той е един от..

публикувано на 20.08.19 в 17:20

Засилва се напрежението заради турските газови сондажи в Източното Средиземноморие

Ескалиращото вече четвърти месец напрежение в Източното Средиземноморие заради незаконните газови сондажи на Турция край Кипър нарасна още повече от началото на тази седмица. В понеделник турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че четвърти турски кораб - изследователският кораб „Оруч Рейс”, е на път към Източното Средиземноморие...

публикувано на 20.08.19 в 16:41
Майк Помпейо

САЩ признаха, че „Ислямска държава“ набира нови сили

Американският държавен секретар Майк Помпейо призна днес, че „Ислямска държава“ набира сили в някои райони, но посочи, че капацитетът на терористичната организация да извършва атака е до огромна степен намалял, предаде Ройтерс. „Сложно е. На някои места ИД е по-мощна днес отколкото преди 3 или 4 години“, каза Помпейо в интервю за Си Би Ес. Той..

публикувано на 20.08.19 в 16:40

Представят проекта за новото рибарско пристанище в "Аспарухово"

Проектът "Модернизация и реконструкция на рибарско пристанище "Карантината", район Аспарухово" ще бъде представен в сряда, 21 август, от 10:00 часа в зала "Варна".  Строителството се финансира по Процедура „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки“ на Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 год. чрез..

публикувано на 20.08.19 в 16:38
ОБЩИНА АКСАКОВО

Празникът на Аксаково започва още днес

С олимпийски игри започват празничните дни на Аксаково. По традиция градът празнува в последната неделя на август, но тази година тържествата ще са 3 дни заради  15-ата годишнина от обявяването на Акасково за град.   Днешният 20 август е посветен на най-мъдрите обитатели на общината, които ще премерят сили в различни спортове на градския стадион...

публикувано на 20.08.19 в 16:18
Община Мездра

1 500 декара нови гори ще бъдат залесени в Североизточна България

Двойно повече площи, в сравнение с предходни години, ще бъдат залесени на територията на Североизточното държавно предприятие в периода 2020/2021 година. Това стана ясно по време на среща на директорите на стопанства, в които има разсадници, както и на специалистите, които работят в тях. Събирането е по инициатива на ръководството на..

публикувано на 20.08.19 в 15:54