Гъбари печелят от трюфели и по 20 000 лева на година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гъбарите, които събират трюфели, печелят и по 200 до 500 лева на ден. Според изкупната цена, която силно варира от 50-60 до 700 лева на килограм. Това каза в интервю за Радио Варна директорът на Държавно ловно стопанство – Балчик инж. Калинка Тодорова. Според нея чрез тази дейност всяка година в сивата икономика потъват поне по 20 000 лева на събирач.

Снимка

Няма нормативна уредба в България, която да регламентира събирането на трюфели. На път сме да загуби този ресурс поради липса на правила, коментира за пореден път тя. Подобно на траленето в морето, заради което изчезват рапаните, и в горите има незаконно разораване на цели гори заради трюфели.  Миналата и по-миналата година не са издавани разрешителни, тъй като в стария лесоустройствен проект не са били регламентирани количества за бране. Друга причина е, че почти половината стопанство е ловно-стопански район и е недопустимо да се събират деликатесните гъби, тъй като това може да доведе до инциденти.

Обичайният сезон, когато трюфелите са узрели и е удачно да се берат без да се руши мицела им, е между май и октомври. В новия лесоустройствен проект е заложено събиране на диворастящи гъби и билки и за тази година са издадени 50 разрешителни за трюфели. Неотдавна събирачи на трюфели реагираха на високата цена от 360 лева за разрешително. Защо е така - чуйте в прикачения звуков файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравка Евтимова: "Високомерието е стената, която скрива невежеството!"

Писателката Здравка Евтимова е световнопризната. Нейният разказ "Кръв от къртица" (Blood) беше публикуван в американски учебник в един милион екземпляра. Редом до класическите произведения на Рей Бредбъри, Едгар Алан По и Айзък Азимов. Здравка Евтимова не признава лицемерни славословия и открито заявява позицията си по социални теми. Полиглот е,..

публикувано на 23.08.19 в 13:40

Продължават археологическите проучвания в някогашната римска колония Деултум

Археологическото лято е в разгара си  в някогашната римска колония Деултум. А нтичният град се намира на около 10 километра западно от  Бургас ,  в землището на днешното село  Дебелт .   Богатата на археологически останки местност се простира до брега на едно от най-големите езера на юг от  Стара планина  –  Мандренското. Разкопките са..

публикувано на 23.08.19 в 09:52

Възобновяват разкопките на Варненския халколитен некропол

За Варненския халколитен некропол е казано много. Изписани са статии, написани са книги. Златото от него, което е над пет килограма, е най-старото обработено злато в света. Всеки може да го види, ако посети Регионалния исторически музей във Варна. Но, мястото, където то е намерено, тъне в забрава и бурени. До него не може да се стигне и малцина знаят, че..

публикувано на 21.08.19 в 14:45

Тайните на снимките според фотографа Любомир Бенковски - Бенджи

Във време, в което ежедневно всички снимаме, основно с телефони,  в което все по-рядко вадим снимки на хартия, професионалните фотографи имат какво да ни кажат. Да ни споделят някои тайни за своята работа. Любомир Бенковски има опит като телевизионен оператор и фоторепортер на вестници и телевизии в родния си град Плевен и..

публикувано на 19.08.19 в 14:12

30 години делят Варна от първата фотография в Париж

Днешният 19-ти август е датата, на която отбелязваме раждането на фотографията, защото на 19 Август 1839, само няколко месеца след като Луи Дагер патентова метода си за заснимане, познат като дагеротипия и след като прави първата снимка на Луната, френското правителство изкупува патента и го обявява на широката публика като "подарък към света"...

обновено на 19.08.19 в 11:28

Роси Димитрова: Малдивите може да са достъпни

Роси Димитрова е пътешественик, блогър, мечтател. Тя е от Варна и вече може да се похвали, че е посетила над 18 държави, преследвайки хобито си да опознава нови места. Гостува в предаването "Хоризонти" за да коментираме не само туристическите дестинации у нас и по света, но и набиращите все по-голяма популярност туристически блогове. Блогът на Роси..

обновено на 19.08.19 в 08:37

Йордан Генов: Може да тренирам по-малко, но почивка не си давам

Варненските лекоатлети-ветерани отново блеснаха на голям международен форум. В Торино, Италия, се проведоха откритите европейски олимпийски игри за ветерани по лека атлетика. Това е своеобразна ветеранска олимпиада в този спорт, защото откритият статут на надпреварата докара състезатели от цял свят и от всички континенти. Варненският представител,..

публикувано на 17.08.19 в 11:49