Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бебето на принц Хари и Меган Маркъл ще бъде кръстено днес

Бебето на принц Хари и Меган Маркъл ще бъде кръстено днес. Редица обичаи ще бъдат нарушени по време на кръщенето, съобщава Би Би Си. Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор няма да бъде показан пред публика, както става обикновено с кралските бебета в деня на кръщенето им. Церемонията ще е частна, като дори няма да бъдат обявени имената на кръстниците на бебето. Кръщенето не е нещо, което кралско бебе може да избегне. Кралицата на Великобритания се явява Защитниk на вярата и Върховен управител на Църквата на Англия, което означава, че децата в семейството биват кръщавани скоро след раждането им. 

Децата на принц Уилям бяха кръстени както следва Джордж на 3 месеца, Шарлот едва на 9 седмици и Луи на 11 седмици. Арчи ще е точно на 2 месеца, когато бъде кръстен. От всички тях, Джордж беше единственият престолонаследник, който не беше кръстен в Бъкингамския дворец. Родителите му принц Уилям и Кейт Мидълтън избраха по-малка църква и по-скромна церемония в двореца Сейнт Джеймс през 2013 г. Традицията, която ще бъде спазена е Арчи да бъде повит в същата дреха от набрана дантела, в която бяха кръстени братовчедите му. Досега дрехата с кремав цвят е послужила за кръщенето на Джордж, Шарлот и Луи, както и за дъщерите на Зара и Майк Тиндал Мия и Лена. Дрехата е нова, копие на традиционната, използвана за кралски кръщенета, като досега е служила за тези церемонии в последните 11 години. Оригиналната бебешка роба е произведена през далечната 1841 г. и е послужила за кръщенетата на десетки кралски бебета. За последно тя беше използвана през 2004 г., но беше преценено, че е прекалено крехка и кралицата разпореди да бъде запазена, като се изработи копие. 

Във Великобритания бебетата имат по трима кръстници. Кралските бебета обикновено имат повече. Трите деца на Уилям и Кейт имаха съответно: Джордж, седем кръстници, Шарлот пет кръстници и Луи шест кръстници, Спекулации в британските медии твърдят, че най-добрата приятелка на Меган Маркъл, канадската стилистка Джесика Мълрони може да е сред кръстниците на Арчи, както и най-добрите приятели на принц Хари, братята Томас и Чарли ван Стробензий, с които е бил съученик. Църквата на Англия не налага ограничения на броя на кръстниците, стига да са поне трима - двама от същия пол като бебето и един от противоположния пол.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна откриха Българо-арменски културно-информационен център

Българо-арменски културно-информационен център беше открит във Варна. Той се намира на ул. "Княз Александър Батенберг" 47.  Той поставя пред себе си задача да поддържа и развива годишен събитиен календар, който отразява дейността, усилията и стремежите на всички организации и обединения, свързани с арменската общност в България.  Българо-арменският..

публикувано на 23.04.24 в 10:06

По Ваш сигнал: Шофьори във Варна паркират на инвалидни места и стоят там с дни, дори седмици

Шофьори със стикери за инвалидност паркират автомобилите си на предназначените за трудноподвижни хора паркоместа и стоят там с дни, дори със седмици. За този проблем алармира в БНР-Радио Варна Тодор Савов, който живее на улица "Русе" 31 във Варна, която се намира в района на Синия пазар. По този начин те заемат местата за паркиране на хора с инвалидност,..

публикувано на 23.04.24 в 10:00

Варненец оглави Института на дипломираните експерт-счетоводители

Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) избра нов състав на управленски органи. Илия Илиев е новият председател на професионалната организация на одиторите, избран с гласуване след провелото се Общо събрание през изминалата седмица. Новият Управителен съвет, както и членовете на отделните съвети, поемат управлението на..

публикувано на 23.04.24 в 09:45

В Добрич откриват Мотосезон 2024 на 27 април

Мотористи от Североизточна България ще се съберат в Добрич на 27 април, за да отбележат официалното откриване на Мотосезон 2024. Събитието, организирано от мотоклубовете "Орлите" МСС "Скития Минор" и "Добруджански Братя МСС", обещава да бъде един незабравим старт на новия мото сезон. Откриването ще започне в 14:30 часа в клубната база на МСС "Орлите"...

публикувано на 23.04.24 в 09:22
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Димитър Главчев

Меглена Плугчиева, която бе назначена като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, е подала оставка, съобщава БГНЕС, позовавайки се на източници от Министерския съвет. Плугчиева изпълняваше ролята на външнополитически съветник на служебния министър-председател, който в понеделник стана и министър на външните работи. В последните дни Плугчиева и..

публикувано на 23.04.24 в 08:56

Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

От днес, 23 април, до 14 май на интернет страницата на Централната избирателна комисия може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната.  Българските граждани могат да направят това от 12 часа (българско време) днес до 24 часа (българско време) на 14 май.  ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

публикувано на 23.04.24 в 08:38

Здравната комисия заседава извънредно заради коклюша

Данни за разпространението на коклюш у нас ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване на извънредно заседание. Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на Националния център по заразни и паразитни болести.  От началото на годината..

публикувано на 23.04.24 в 08:12