Стефан Ножчев: Хостелът е приключение в града

Дълго време, когато чуех думата „хостел” се сещах за едноименния филм на ужасите. Сега, обаче, свързвам хостелите със забавни, интересни и обогатяващи преживявания. Трбява да си свободомислещ и отворен към приключенията, ако планираш да прекараш нощта в хостел, който и да е той, където и да е той.

В центъра на Варна има няколко хостела, които приютяват стотици туристи от целия свят.  Стефан Ножчев е собственик на един от тях и се занимава с хостелиерство вече 13 години.

Обратно на вярването ,че само млади хора отсядат в хостели, Стефан ми каза, че е настанявал и деца и много възрастни хора.  Там са спали професори от Сорбоната, главният редактор на National Geographic за Англия, както и много от родните музикални звезди, чиито снимки са облепени навсякъде по стените на уютната къща.

Ето какво още ми каза Стефан Ножчев:


-  Нашият туризъм е, така нареченият, индивидуален туризъм. При него няма големи групи от тур оператори, а разчитаме повече на индивидуални туристи или така наречените бакпакъри. Разликата между апартамент и хостел се крие в това, че ние сме градска хижа, в която можете да срещнете много най-различни интересни хора – артисти, музиканти и други пътешественици. Така туристите обменят идеи за следващата си дестинация. В хостелите нямаме телевизор, нито самостоятелни стаи, където да се затворим и да си гледаме на таблета или компютъра. Тук я има атмосферата и желанието да помогнем на всички и да ги накараме да останат възможно най-дълго. Именно това ни прави много по-различни от хотелите.

-  Семейства отсядат ли в хостелите?

-  Да, непрекъснато. Ние имаме различни стаи – единични, двойни, с отделни легла, смесени стаи, но също и стаи само за жени. В момента точно до нас има едно семейство. Те са италианци, всъщност мъжа е от Япония и детето е с тях. Пътешествениците са основно хора, които живеят в по-богати страни. Например страни в западна Европа, северна Америка, Австралия, но има и много от Япония, Китай. Има от цял свят!

-  Хостела е един от най-евтините варианти при пътуване. В такъв смисъл, каква е логиката хората от по-богатите страни, които могат да си позволят да пътуват, да избират по-евтините места?

-  Те търсят повече приключения. Хостелът е приключение в града, защото така създаваш много приятелства. В един обикновен хотел това е трудно постижимо. Тук можеш да намериш сродни души, като теб.

-  Варна благоприятен град за хостели ли е?

-  През годините са се появявали и са изчезвали много подобни места. Благоприятен е дотолкова, доколкото можеш да използваш сезона и крилете на сезона. Зимата е доста дълга и ако не намериш подходящ начин да направиш заетостта целогодишна е невъзможно да се оцелее.

-  Разкажи ми някоя щура история, нещо, което ти се е запаметило в главата за тези тринайсет години.

-  Постоянно имаме щури истории. Дойдоха една група момчета от Бирмингам. Докато дойдат до хостела, вече се бяха привели в състояние за парти. Излязоха и изчезнаха за цяла вечер. На 31-ви март беше, много странна случка, аз бях нощна смяна. Така и не дойдоха до сутринта. Дойде само една патрулка, която ме отведе в първо РПУ, за да мога да превеждам на всичките арестувани 14 футболни фенове. Моите колеги не повярваха, когато се върнах на следващата сутрин. Едва след като даваха репортаж за нас по голяма българска медия, колегите ми се обадиха и бяха много загрижени. Фактически тогава осъзнах, че е първи април и те разбраха, че наистина не съм се шегувал. Ето такива случки се случват. Много трудно има нещо, което да ме изненада.

Предизвиквам ви, прекарайте поне една нощ от следващата си ваканция в хостел. Щурите преживявания и многото смях са гарантирани!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравка Евтимова: "Високомерието е стената, която скрива невежеството!"

Писателката Здравка Евтимова е световнопризната. Нейният разказ "Кръв от къртица" (Blood) беше публикуван в американски учебник в един милион екземпляра. Редом до класическите произведения на Рей Бредбъри, Едгар Алан По и Айзък Азимов. Здравка Евтимова не признава лицемерни славословия и открито заявява позицията си по социални теми. Полиглот е,..

публикувано на 23.08.19 в 13:40

Продължават археологическите проучвания в някогашната римска колония Деултум

Археологическото лято е в разгара си  в някогашната римска колония Деултум. А нтичният град се намира на около 10 километра западно от  Бургас ,  в землището на днешното село  Дебелт .   Богатата на археологически останки местност се простира до брега на едно от най-големите езера на юг от  Стара планина  –  Мандренското. Разкопките са..

публикувано на 23.08.19 в 09:52

Възобновяват разкопките на Варненския халколитен некропол

За Варненския халколитен некропол е казано много. Изписани са статии, написани са книги. Златото от него, което е над пет килограма, е най-старото обработено злато в света. Всеки може да го види, ако посети Регионалния исторически музей във Варна. Но, мястото, където то е намерено, тъне в забрава и бурени. До него не може да се стигне и малцина знаят, че..

публикувано на 21.08.19 в 14:45

Тайните на снимките според фотографа Любомир Бенковски - Бенджи

Във време, в което ежедневно всички снимаме, основно с телефони,  в което все по-рядко вадим снимки на хартия, професионалните фотографи имат какво да ни кажат. Да ни споделят някои тайни за своята работа. Любомир Бенковски има опит като телевизионен оператор и фоторепортер на вестници и телевизии в родния си град Плевен и..

публикувано на 19.08.19 в 14:12

30 години делят Варна от първата фотография в Париж

Днешният 19-ти август е датата, на която отбелязваме раждането на фотографията, защото на 19 Август 1839, само няколко месеца след като Луи Дагер патентова метода си за заснимане, познат като дагеротипия и след като прави първата снимка на Луната, френското правителство изкупува патента и го обявява на широката публика като "подарък към света"...

обновено на 19.08.19 в 11:28

Роси Димитрова: Малдивите може да са достъпни

Роси Димитрова е пътешественик, блогър, мечтател. Тя е от Варна и вече може да се похвали, че е посетила над 18 държави, преследвайки хобито си да опознава нови места. Гостува в предаването "Хоризонти" за да коментираме не само туристическите дестинации у нас и по света, но и набиращите все по-голяма популярност туристически блогове. Блогът на Роси..

обновено на 19.08.19 в 08:37

Йордан Генов: Може да тренирам по-малко, но почивка не си давам

Варненските лекоатлети-ветерани отново блеснаха на голям международен форум. В Торино, Италия, се проведоха откритите европейски олимпийски игри за ветерани по лека атлетика. Това е своеобразна ветеранска олимпиада в този спорт, защото откритият статут на надпреварата докара състезатели от цял свят и от всички континенти. Варненският представител,..

публикувано на 17.08.19 в 11:49