Намордниците през лятото застрашават живота на кучетата, смятат кинолози

Снимка: wikimedia commonsИскането за поставяне на задължителни намордници на кучетата е много опасна практика и застрашава живота им. Това е мнението на Българския обединен киноложки съюз (БОКС), които се обявиха против промените в Закона за ветеринарно-медицинска дейност. От съюза организираха петиция в Интернет срещу промените, която вече е подкрепена от близо 14 000 души. Идеята за задължителните намордници бе спомената от лидера на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите в парламента.

Промените са правени без участието на специалисти, каза за БНР-Бургас Лиляна Караджова от киноложкия съюз.

"Няма как всяко едно куче над 5 кг да се определи за агресивно и да бъде задължено да бъде с намордник. Това е абсурд. Особено в тези жеги няма как едно куче да диша с намордник."

От съюза ще предприемат срещи с депутати, защото "няма как да приемат такива неща без най-малкото да имат среща с кинолози, които да им обяснят за какво точно става на въпрос."

От БОКС също предлагат да се приемат законови промени, така че всеки собственик на куче да преминава курс на обучение. Според тях това ще намали значително случаите с нападения над хора от домашни любимци.

Повечето стопани на кучета в Бургас не одобряват идеята за задължителни намордници и смятат, че не може да се прави връзка между теглото и агресията на едно куче. Проблемите идват от лошото възпитание на кучетата и липсата на подготовка на стопаните.

"Може би трябва да се обмисли варианта да има някакви още по-сериозни изисквания, не само килограмите и възрастта на кучето, ами може би и самата порода трябва да се вземе предвид."

"Не е премислено добре. Със сигурност има проблеми с опасните породи, но едва ли ще може да се решат толкова лесно с административни мерки. Трябва да има някакъв диалог и с развъдчиците и със собствениците на кучета."

Чуйте повече в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Участник в събор на бесарабски българи от Молдова и Украйна

Снимка в телефона или снимка на стената?

180 години се навършват през 2019, откакто фотографията е призната за изкуство от Френската академия на науките и изящните изкуства. Оттогава фотографията се развива и модернизира, за да можем днес да държим в джоба си телефон с камера, по-хубава от някои съвременни фотоапарати. Дали заснета с..

публикувано на 19.08.19 в 16:15

Розово фламинго завладя Атанасовското езеро

Атанасовско езеро се е превърнало в привлекателно място за близки и далечни гости. Вероятно най-вълнуващи са многобройните птици фламинго, които намират спокойствие и сигурност в тихите басейни в северната част на езерото - територията на поддържания резерват. По време на орнитологичния мониторинг, извършван в рамките на проект „Лагуната на живота“..

публикувано на 19.08.19 в 15:52

Любовните графити на Варна

Невинаги е лесно да кажеш “Обичам те”. Затова много романтици го правят не чрез думи, а чрез жестове - от по-интимни като вечеря на свещи или цвете без повод до публични излияния под формата на билборд или флашмоб. А понякога, думите и жестовете се сливат и така надписът “Обичам те” се появява по стените на блокове,..

обновено на 19.08.19 в 15:32

Земляни на път

Да прекосиш Европа с колело може би не звучи като непосилна задача за трениран велосипедист. Но да го направиш заедно с 18-месечната си дъщеря и почти без да използваш електричество, гориво и пари със сигурност е обречена кауза. Особено когато крайната ти дестинация е Австралия. Изабел, Дамиен и Ориан обаче са френско семейство, което доказва, че..

обновено на 19.08.19 в 15:31

Джордж Клуни иска да продава италианско сирене

Джордж Клуни иска да продава любимото си италианско сирене в Америка, след като го открил, докато бил на почивка в езерото Комо, съобщи Контактмюзик. Говори се, че звездата е станал почитател на сиренето Пекорино де Парду - което е направено от фермер на име Пепино на езерото Лаглио - след като го опитал на закуска докато почивал във вилата си..

публикувано на 19.08.19 в 08:12

Днес отбелязваме Световния ден на хуманитарната помощ

По този повод Върховният комисариат на ООН разпространи доклад, според който бежанците в света достигнаха 70 милиона, което е рекорден брой след Втората световна война. Хората бягат главно от войни, преследвания и последици от глобалното затопляне. Хуманитарната организация "SOS детски селища" съобщи, че 12 000 деца са убити или ранени през..

публикувано на 19.08.19 в 07:11

Номинации за любими дървета

До 6-и септември фондация "Екообщност" набиране номинации за любими дървета, оставили неизличим спомен, свързан с лични преживявания, местни предания или национални исторически моменти. Конкурсът е отворен за всички. Има няколко категории - „Дърво с корен“ и „Вековните дървета говорят”. Дървото-победител ще бъде избрано сред отличени от журито..

публикувано на 18.08.19 в 14:27