Nasimo: Аз съм единственото извънземно, което съм срещал

7
Снимка: Vladimir Gruev

25 години след началото на своята кариера като едно от водещите имена в европейската графити култура, Станислав Трифонов - Насимо е сред най-обичаните съвременни български художници. Печели безспорното уважение на своите колеги от графити сцената, както и признанието на артисти от различни сфери за популярността на своите творчески послания. Получава покани за участия и рисува от години в градски и специфични пространства в много страни по света. Известен е в професионалната си сфера със силата на своите послания и неизменната житейска философия, която следва и пресъздава естетически в работата си.

След невероятния успех на неговата шеста самостоятелна изложба ,,Life is a Study’’ в София и Пловдив, Насимо дойде във  Варна, за да представи както нея, така и своята нова книга ,,25 Years of Nasimo: Sketchbook’’ (Скицникът на Насимо).
Експозицията е в галерия Contemporary Space до 13-и юли.

Двата проекта проследяват в ретроспекция неговото професионално развитие - от скици и учебни етюди до живопис и монументални стенописи, същевременно подчертавайки ключови аспекти от житейския му път.

Снимка
Кога беше началото за теб, ако следваме хронологията на книгата?

Трудно е да се определи, но аз разказвам за първата ми среща със спрея, с този инструмент, наречен флакон спрей. Тогава магията се появи, онази тръпка, която изпитах от адреналина на забранената дейност, защото все пак аз не съм започнал с разрешителни да рисувам стени.

А кога съзря?

Малко по-късно започнах да осъзнавам какво правя и започнах да му обръщам по-сериозно внимание - може би когато влязох в Търновския университет да уча живопис. Всяка година все по-дълбоки и по-дълбоки аспекти на това изкуство откривам. Човек винаги има накъде да дълбае...

Какъв е визуалният материал в книгата?

Тук реших да обърна повече внимание на скицата, много често тя стои скрита от очите на зрителя, но носи главната информация, тя е душата на една творба.

Понеже майка ми е запазила някои детски рисунки съм сложил и две от тях, в които между другото личи ранния ми интерес към непознатото, към космоса...Винаги съм си мислел дали пък няма да срещна някакви извънземни!

Срещна ли?

Срещнах само едно - себе си.


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Снимка


Галерия