Едно дърво ни спасява от 5 кг. прах годишно

Освен градските паркове и булевардните дървета имат своя голям принос за живеещите в градовете. Те са шумоизолиращи, приемат уличните вибрации, но задържат и праха – 5 кг. годишно за едно средноголямо дърво. Както и ред други вредни емисии в нашия урбанизиран свят, споделя Мариян Цветков, главен озеленител на община Балчик. Окастрянето на целите корони на дърветата се прави, за да може да се формира една овална корона от млади литорасли, които след това се поддържат лесно. Аз съм привърженик на този вид поддръжка. Тя се налага и поради дъгогодишната липса на грижа. Някои от дърветата, засадени през миналия век в българските градове не са най-подходящите видове за градска среда, защото след застрояването развиват голяма височина стремейки се към светлината. Подобно орязване на целите корони се прави почти ежегодно в съседни държави като Гърция и Турция, но също в Италия, Испания, отбеляза Цветков. Той сподели, че при скорошни свои посещения в мегаполистите Лондон и Париж е констатирал тази практика за поддръжка на булеварните дървета и там. Цветков, който е инженер озеленител, но и лесовъд, отбеляза в интервю за Радио Варна, че орязването на короните трябва да се прави при подходящо време – периода от ноември до февруари и се прилага при видове, които имат висока степен на издънкова способност. При тези условия е възможно да загинат между 5 и 7 % от дърветата, което означава, че на 100 дървета може да умрат най-много между 7 и 10 дървета. Според Цветков това не е голяма бройка и биха могли да бъдат заменени с млади дръвчета.

Каква е устойчивостта на кореновите системи на старите дървета в градовете? Има практика да се орязват повърхностните корени при ремонт на градската инфраструктура. Какви са рисковете за стабилността и здравето на дървото?

Това е чисто индивидуално, в засисимост от разтителния вид. Зависи от дълбочината на почвата, от височината на дървото. Но естествено, се крие някакъв риск. Трябва внимателно да се проверява колко важни са тези корени, дали са повърхностни – т.нар.плаващи корени или са конструктивни и държат цялата маса на дървото.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Учени: Рязкото отслабване крие сериозни рискове

Ако хора над средна възраст рязко се отърват от излишни килограми, това може да съкрати живота им. До този извод са стигнали китайски учени, чието изследване е публикувано от „Бритиш медикъл джърнъл“, предаде ТАСС. Изследователите изучили медицински данни на над 36 000 американци, които участвали в национално проучване за здравословното им..

публикувано на 18.10.19 в 10:51
На 4200 м над земята

Да скочиш с парашут

18 октомври е Денят на българския парашутист. На тази дата през 1944 г. легендарната Парашутна дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в бойни действия в битката при Стражин. При жестоките боеве с нацистите само в този ден загиват 36 български парашутисти. Укрепената линия на войските на Третия райх, обаче, е пробита и..

публикувано на 18.10.19 в 07:17

Експедиция: Намаляват китоподобните в наши води

Експедиция за проучване на китоподобните в български териториални води се проведе от 6 до 13 октомври. Първоначалните резултати показват изключително ниски числености, съобщава координаторът на проекта Димитър Попов от сдружението Зелени Балкани. С финансовата подкрепа на швейцарската организация OceanCare  този месец се проведе пета експедиция за..

публикувано на 17.10.19 в 10:33

„Архитектурното наследство на Таляна“ вече и в Младежкия дом

Изложба, посветена на ценните сгради на Стара Варна, вече ще може да бъде разгледана в Младежкия дом.  Експозицията, открита в навечерието на Световния ден на архитектурата в Морското казино, представя произведенията на ученици с профил "Изобразително изкуство" от СУ за хуманитарни науки и изкуства "К. Преславски" – Варна. Младите художници..

публикувано на 17.10.19 в 09:59

Международен конкурс за котешка красота ще се проведе в Истанбул

Организиран за седми път от Котешката федерация и асоциация „Щастлива котка“ на Турция, Международният конкурс за котешка красота ще бъде домакин на общо 200 котки от различни породи, пристигнали от цял свят. Състезанието ще се проведе в Истанбулския панаирен център. Котките порода Турски ван, на име Су и Башак, в момента се подготвят за големия..

публикувано на 16.10.19 в 15:47

Що е то ментална аритметика и как сработва при децата?

Менталното смятане стои в основата на менталната аритметика. Менталната аритметика е древен метод на смятане, който използва сметалото “абакус”. Първоначално децата се учат да смятат със сметалото, а впоследствие – чрез образа на абакуса. Т.е. менталното смятане е действие наум, при което децата си представят абакуса като холограма и..

публикувано на 16.10.19 в 11:22

Пикът на грипната епидемия се очаква през януари

Пик на грипната епидемия отново се очаква в края на януари или началото на февруари. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев . В момента нито у нас, нито в Европа има грип, в края на ноември ще има отделни случаи, допълни той. За поставяне на противогрипна ваксина не е късно. Подходящ е целият период от последното тримесечие на..

публикувано на 15.10.19 в 11:40