Едно дърво ни спасява от 5 кг. прах годишно

Освен градските паркове и булевардните дървета имат своя голям принос за живеещите в градовете. Те са шумоизолиращи, приемат уличните вибрации, но задържат и праха – 5 кг. годишно за едно средноголямо дърво. Както и ред други вредни емисии в нашия урбанизиран свят, споделя Мариян Цветков, главен озеленител на община Балчик. Окастрянето на целите корони на дърветата се прави, за да може да се формира една овална корона от млади литорасли, които след това се поддържат лесно. Аз съм привърженик на този вид поддръжка. Тя се налага и поради дъгогодишната липса на грижа. Някои от дърветата, засадени през миналия век в българските градове не са най-подходящите видове за градска среда, защото след застрояването развиват голяма височина стремейки се към светлината. Подобно орязване на целите корони се прави почти ежегодно в съседни държави като Гърция и Турция, но също в Италия, Испания, отбеляза Цветков. Той сподели, че при скорошни свои посещения в мегаполистите Лондон и Париж е констатирал тази практика за поддръжка на булеварните дървета и там. Цветков, който е инженер озеленител, но и лесовъд, отбеляза в интервю за Радио Варна, че орязването на короните трябва да се прави при подходящо време – периода от ноември до февруари и се прилага при видове, които имат висока степен на издънкова способност. При тези условия е възможно да загинат между 5 и 7 % от дърветата, което означава, че на 100 дървета може да умрат най-много между 7 и 10 дървета. Според Цветков това не е голяма бройка и биха могли да бъдат заменени с млади дръвчета.

Каква е устойчивостта на кореновите системи на старите дървета в градовете? Има практика да се орязват повърхностните корени при ремонт на градската инфраструктура. Какви са рисковете за стабилността и здравето на дървото?

Това е чисто индивидуално, в засисимост от разтителния вид. Зависи от дълбочината на почвата, от височината на дървото. Но естествено, се крие някакъв риск. Трябва внимателно да се проверява колко важни са тези корени, дали са повърхностни – т.нар.плаващи корени или са конструктивни и държат цялата маса на дървото.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Цветният" ни замириса

За забавяне в обслужването на съдовете за битови отпадъци, разположени в „Цветен квартал“ и квартал „Васил Левски“, съобщават слушатели на Радио Варна. Служители към сектор „Екологичен контрол“ в община Варна също са констатирали нарушения. Наложената глоба само за един ден е в размер на 11 хиляди лева, съгласно условията по сключения с фирма..

публикувано на 19.07.19 в 09:08
Вивалди

10 минути с котка или куче убиват стреса

Дори 10 минути общуване с котки и кучета дневно може значително да намали нивото на стрес - хормона при човека, според проучване на студенти, публикувано миналия месец. Изследване, проведено сред 294 студенти от група учени във Вашингтонския държавен университет, показа положителното въздействие на взаимодействието с домашни любимци...

публикувано на 19.07.19 в 06:15

Две варненски училища стават център за проект на хореографа Християн Бакалов

Новия си проект „Фантасмагория” представя във Варна международният артист и хореограф Християн Бакалов. В танцовия спектакъл участват местни ученици. Иновативната форма на изкуство те ще представят в Актовата зала и Физкултурния салон на Хуманитарната гимназия и Средното училище „Св. Климент Охридски” в събота, 20 юли, в интервала между 14 и..

публикувано на 19.07.19 в 07:00

Талантът няма общо с физическите данни в балета

За 26-ти път и това лято във Варна се провежда Международна танцова академия. Ежегодно на семинарните занимания в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” идват кандидати на възраст от 8 до 30-сет. Работи се интензивно в продължение на десет дни. Кое е по-интересното в танцовата академия лято 2019-сет?- с този въпрос репортерът ни Ваня..

публикувано на 18.07.19 в 15:14
Нова Каледония се слави с райските си плажове. Снимка: Галина Петрова

Момче намери послание в бутилка отпреди 50 години

На отдалечен плаж в Австралия беше открито писмо в бутилка, писано преди 50 години, съобщава АФП. Момче намерило посланието и успяло да открие англичанина, който написал писмото и го пуснал във водата от кораб, пътуващ за Австралия. Джая Елиът, който е на 9 години, с интерес разбрал, че 63-годишния автор на писмото отново обикаля света по море..

публикувано на 18.07.19 в 06:21

Две слепи жени паднаха в дупка на ул."Петко Стайнов" 7

Пореден абсурд на пътното платно. Изкопан ров стана капан за незрящи. Жените са с охлузни рани по телата си. Чуйте какво споделиха пред Ваня Славова: Никой не е застрахован от падането в ров, ако той не е ограден, обезопасен и ако липсват каквито и да било знаци за ремонтни дейности. На място вече е екип от фирма "Елит", който запълва..

публикувано на 17.07.19 в 14:40

Дойде ли времето за слава на нашата „Слава”?

В края на октомври последната българска подводница "Слава" ще бъде базирана за последно. Мястото е край фериботния комплекс в Белослав, на южния бряг на Варненско-Белославското езеро в непосредствена близост до Музея на стъклото. Там "Слава" ще бъде превърната в музей. Преди това обаче - до края на годината, виртуален тур ще "потапя" деца и възрастни в..

обновено на 17.07.19 в 12:12