Кои са най-желаните паралелки след 7-и клас във Варна?

| обновено на 18.07.19 в 15:00
Снимка: БГНЕС

Вече е ясно и второто класиране за гимназиите във Варна. То доведе до минимални промени в класацията на най-желаните паралелки.

Традиционно на първите три позиции са паралелки в Математическата гимназия.

След първото класиране най-висок беше минималаният бал за паралелката "Математика и информатика" с преподаване на немски език. Тук последния приет бъдещ осмокласник имаше 475 точки. 451,750 точки бяха нужни за прием във втората по интерес специалност - "Софтуерни и хардуерни науки" с изучаване на немски език. В топ 3 беше и "Системно програмиране" с английски език - 446 точки.

Същите три специалности остават най-трудно достъпните във Варна и след второто класиране. Най-незабележимо е мръднал надолу балът на  паралелката "Системно програмиране" с английски език - последният приет на второ класиране тук е с бал 444,250. На второ място е "Математика и информатика" с преподаване на немски език с минимален бал 440,250, а на трето "Софтуерни и хардуерни науки" с изучаване на немски език - 440 точки. Следва "Математика и информатика" с усилено изучаване на английски език - 431.

Нататък в топ 10 се редуват различните паралелки в Първа езикова и ГПЧЕ "Йоан Екзарх", разделени според това кой друг предмет ще се изучава с допълнителни часове.


Първо класиране:

Снимка

Второ класиране:

Снимка


Ето и какви са минималните балове на елитните гимназии във Варна:

В  Математическата гимназия "летвата е паднала" на 431 точки.

На второ място е Първа езикова, където за влизане са били нужни поне 404 точки.

В ГПЧЕ "Йоан Екзарх" - 365, а в 4-та езикова - 352 точки.

Сред професионалните гимназии най-висок бал е бил нужен за специалността "Икономика и мениджмънт" във Варненската търговска гимназия "Г.С. Раковски" 342 точки. .

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Каталуния започна всеобща стачка

Започна предварително обявената всеобща стачка в Каталуния. Затворени са няколко транспортни артерии в автономната област. Летището в Барселона отмени повече от 50 полета. Общественият транспорт се движи с увеличени интервали, съобщава РИА Новости. Стачката беше обявена от двата големи профсъюза CSC и Алтернатива за Каталуния във връзка..

публикувано на 18.10.19 в 12:46
Плакатите със зов за помощ на моряците от

Христо Раев: Десетки моряци с години се борят за да получат дължимите им заплати

Около 1 милион долара за неизплатени заплати трябва да получат моряците от кораба „Амсел”. Това съобщи за морското предаване на Радио Варна „Море и бряг” адвокатът им Христо Раев. "Корабът е бил продаден и парите са налични, но има трети лица, които предявяват претенции съм сумата и това бави изплащането на заплатите, въпреки че съдия-изпълнител..

публикувано на 18.10.19 в 10:54

Проф. Пламен Панайотов е „Лекар на годината 2019“

Началникът на Клиниката по кардиохирургия при УМБАЛ „Света Марина“ – Варна проф. д-р Пламен Панайотов бе удостоен с отличието на БЛС „Лекар на годината 2019“. Призът му беше връчен от председателя на съсловната организация д-р Иван Маджаров на тържествена церемония в София. Високото отличие, което БЛС традиционно връчва в навечерието на Деня на..

публикувано на 18.10.19 в 09:57

Варна посреща световни топ лектори за форума Innowave Summit 2019

На 18 и 19 октомври Варна ще събере световни имена в сферата на иновациите, маркетинга и технологиите на най-голямото събитие от подобен род в Югоизточна Европа – Innowave Summit 2019. Сред топ лекторите се отличават водещи мениджъри и предприемачи от световни брандове като Apple, Facebook, Google, Amazon, eBay, Trip Advisor, Booking, CNN,..

обновено на 18.10.19 в 08:43

Адреси без вода

Без вода в района на Варна са живеещите в част от курортния комплекс Ален Мак до около 15 часа, информират от ВиК-Варна. До 16.00 часа водоподаването ще е спряно и в  част от местност Свети Никола.

публикувано на 18.10.19 в 08:28

САЩ въвеждат нови мита за европейските стоки

Съединените щати въвеждат от днес мита на редица стоки от Европейския съюз по силата на решение на администрацията на президента Тръмп. Това стана, след като по-рано в началото на месеца Световната търговска организация разреши на Съединените щати да наложат наказателни мита върху стоки от ЕС за 7 милиарда и 500 млн. долара заради незаконно отпуснати..

публикувано на 18.10.19 в 07:21

18-и октомври: Европейски ден за борба с трафика на хора

Информационна кампания по повод 18-и октомври - Европейски ден за борба с трафика на хора, започва във Варна. Тя е организирана от общинската дирекция „Превенции“, съвместно с местната и националната комисии за борба с трафика на хора. Партньори са превантивни клубове от I ЕГ, III ПМГ „Акад. Методий Попов“, IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“,..

обновено на 18.10.19 в 07:07