"Конче №7" - Фотопроект на Симеон Тодоров и Радио Варна

| обновено на 19.07.19 в 17:56

Какво е КОНЧЕ №7?

Конче №7 е детска играчка, тенекиено конче с гумена грива и опашка, за което е прикачена малка двуколка. Детето сяда в нея и завърта педали, за да започне да се движи кончето. Играчката е произведена в СССР. За родените в края на ХХ и началото на ХХІ в., които нито имат спомени от онова време, нито са стигнали до уроците по история на социалистическия лагер, уточняваме - „СССР“ се  разчита като „Съюз на съветските социалистически републики“ и е държава, която вече не съществува. Цената на кончето била 21 рубли и 50 копейки. За да си представите каква е била стойността му, трябва да знаете, че по онова време лекар или инженер получавал средно  120 рубли /паричната единица в СССР и дн. Руска федерация/. Кончето било силно желано от децата, но в общия случай, недостижима играчка за тях. Няма данни кончето да е предлагано в българските магазини.

От тези някогашни тенекиени кончета в руския език се появява изразът "конь педальньiй" като илюстрация на работа, която трудно се реализира, разяснява д-р Тодоров в интервю за Радио Варна.

Кой е Симеон Тодоров?

Симеон Тодоров е варненец. Завършил е І ЕГ с немски език, а след това медицина. От години работи като педиатър в Германия, а фотографията му е повече от хоби. Живее със съпругата си Даниела в град Цвикау /четвъртият по големина град в Саксония, Източна Германия/. Имат двама синове.

Няма лична снимка на КОНЧЕ №7! 

Как се появи КОНЧЕ №7 във Варна?

Колкото и както да търсихме информация как се е появило кончето за снимки във Варна, така и не намерихме. Единственото, което знаем е, че от  60-те години на ХХ в. то се появява на две места в града – или до фонтаните при днешния Окръжен съд, или на входа на Морската градина. Фотографът, който овековечава варненските деца, поседнали в двуколката с компания или без, се казва Хачик Минасян.

Историята на д-р Симеон Тодоров с КОНЧЕ №7

От замисъла на д-р Симеон Тодоров до подреждането на фотографиите му на порасналите варненци с КОНЧЕ №7, минават шест години. Половината от времето е посветено на това да намери истинската играчка и да убеди собственика й – германец, да му я продаде на добра цена. Д-р Тодоров пътува специално от Цвикау до Дюселдорф, за да види играчката. В началото германецът поискал четирицифрена сума за нея. Бил я получил през 60-те години като подарък за Нова година от чичо си – някога студент в СССР…

През 2018 г. д-р Тодоров се спазарил за кончето, натоварил го в колата си… и „газ“ към Варна. Миналото лято той покани чрез групата „Стара Варна“ всеки, снимал се през миналия век на КОНЧЕ №7, да дойде отново на входа на Морската градина, за да го фотографира пораснал…

Сега е ред да видим старите и новите снимки с КОНЧЕ №7, да видим колко сме се променили, да усетим отново духа на нашата детска Варна в Арт салоните на Радио Варна.

Двуколката ще бъде пак в Морската градина! Доведете децата и внуците си, ще имате възможност да ги снимате и тях с КОНЧЕ №7 от 16.00 до 18.00 часа за дните 22, 23 и 24 юли. Мястото е до сградата на Радио Варна.

Проявата е част от специалната програма на медията „85 години Радио Варна“.

Откриване на изложбата 22 юли 2019 г., понеделник - 18.00 часа


ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят филма "Обичам те, Бойдин" тази вечер във Варна

Филмът „Обичам те,Бойдин“ на режисьора Борислав Михайловски ще бъде показан пред публиката на кинофестивала „Любовта е лудост“ във Варна в рамките на младежката конкурсна програма, в която младежко жури ще оценява филмите тази вечер от 20 часа. Преди премиерата изпълнителят на главната роля Деян Донков коментира пред БНР, че през цялото време е..

публикувано на 25.08.19 в 09:45

„Катерина Евро… и още нещо“ с варненска премиера

Актрисата Екатерина Евро представя биографичната си книга „Катерина Евро… и още нещо“ тази вечер в 18.30 във фоайето на ФКЦ във Варна. В нея любимката на три поколения българи с ролята си в "Оркестър без име", е събрала спомени от детство, юношество, майчинство, както и най-запомнящите се моменти пред кинокамерите. Книгата е написана от..

публикувано на 25.08.19 в 06:58
Angel Voices в звукозаписното студио на Радио Варна

Вокален квинтет Angel Voices с първи запис в Радио Варна

Вокален квинтет Angel Voices е носител на Гран При от Конкурса за млади изпълнители на класическа и популярна музика „Музикални бисери”  през 2018 г., който организира СУ за ХНИ "Константин Преславски". Радио Варна бе медиен партньор на музикалното събитие и предостави наградата професионален студиен запис. Десислава Христова, Aнгелина..

публикувано на 23.08.19 в 16:43

"Futuro" за пети във Варна

Във Варна бе открито Петото издание на Международния фестивал за дигитално изкуство Futuro. Лекции и уъркшопове ще изнесат професионалисти от Канада, Франция, Израел и България, които стоят зад най-големите хитове в киното, гейминга и комикса. По време на откриването днес кметът Иван Портних каза, че фестивалът става все по-разпознаваем и..

публикувано на 23.08.19 в 10:49

„Любовта е лудост“ за 27-и път

Днес започва 27-ото издание на кинофестивала „Любовта е лудост“. За поредна година повече от 90 игрални филмови заглавия от цял свят ще очакват своите зрители. За голямата награда на фестивала ще се борят 12 филма, произведени през последните две години и тясно обвързани с темата „любов“. Международният конкурс включва някои от най-горещите и..

обновено на 23.08.19 в 10:46

Музикантите от Deep Zone Project гостуват на "Огнена фиеста Чиракман"

"Огнена фиеста Чиракман" ще озари небето над Каварна под звуците на Deep Zone Project на  24 август /събота/ от 21:00 часа на Морска зона – Каварна (малката буна). Една от най-популярните съвременни български групи ще представи своите хитове и ремикси на златни родни класики. "Дийп зоун проджект" ще е в състав: Ева Мария (вокал), Danny..

публикувано на 22.08.19 в 10:51

Ученици пишат филмови сценарии

Ученическа работилница за киносценаристи "Ваканция във Варна" ще се проведе от 24 до 26 август във ФКЦ. Могат да се включат ученици до 18-годишна възраст, които искат да развият идеята си за сценарий на младежки игрален филм. Ръководител на работилницата е д-р Петър Айолов, преподавател по сценарно майсторство в СУ "Св. Климент Охридски", ментор на..

публикувано на 22.08.19 в 09:18