Симеон Тодоров в очакване на "Конче №7"

Близо година след като педиатърът Симеон Тодоров започна снимките по проекта си "Конче №7", близо 40 фотографии на  млади, стари и още по-стари варненци, а и не само варненци, с емблематичната детска играчка, която иначе в руския език е довела до появата на израза "конь педальньiй" ще могат да се видят в Арт салона на Радио Варна. Изложбата, която пресъздава и 6-годишните търсения на Тодоров да се сдобие с популярните по времето на соц-а детски кончета и да сбъдне детската си мечта, ако не да се снима с него, то поне да го притежава.

Проектът "Конче №7" на Симеон Тодоров и Радио Варна е свързан колкото с възраждането на част от визуалната памет на Варна, толкова и на личните ни истории за това как пораснахме край морето.


Вие имате ли снимка с кончето?

- Аз май съм единственият с брат ми, които нямаме снимка с кончето. Баща ми навремето беше на мнение, че истинските варненци не се снимат, а си правят сами снимките. Имахме фотоапарат в къщи и той ни снимаше. Аз винаги съм искал да го имам кончето, не само да се снимам, но и да го имам.

Къде го намерихте?

- Историята е, че във Facebook, в групата „Стара Варна” , където се публикуват снимки от много години назад, в един момент започнаха да се появяват много снимки с конче №7, конче №3..., както и на разни дървени кончета на входа на Морската градина. Първо беше една, после потокът от снимки се превърна в лавина. То си беше емблематично това конче навремето. Завърза се дискусия и по едно време някой каза, „аз това конче го имам вкъщи”.  Моментално реагирах, че аз се прибирам в отпуска...

Откъде се прибирахте?

- Аз от 15 години живея в Цвикау (Саксония в Германия). Казах му да дойде с кончето, аз ще взема фотоапарата и всеки, който се появи със старата си снимка с конче – цветна, черно-бяла, каквато и да е, ще бъде сниман и ако доведе със себе си деца, внуци, правнуци, кой каквото си има, ще ги снимаме и тях. И накрая те ще си получат снимката, а аз ще направя изложба.

Но това Конче №7 (на снимките от изложбата) не е онова конче, което трябваше да снимам. Човекът, който каза, че има кончето просто изчезна.

Това кое конче е?

- Аз се впрегнах тогава и си казах, че ще си направя фотосесията с или без помощта на някой друг.Тръгнах да търся кончето. Понеже въпросният човек беше казал, че го има от бившата ГДР...

Поне сте били близо...

- Да, бях на място там и започнах да търся кога и къде са били произвеждани тези играчки. Така попаднах на една английски фирма, която от 1880 г. произвежда тенекиени играчки и имат подобно конче, но не беше същото. Продължих да ровя, попаднах на един руски сайт, в който точно тези кончета присъстваха. Това е сайт на музей за играчки. От там ми стана ясно, че става въпрос за съветска играчка, която е била произвеждана между 1950 и 1980 г. Започнах да търся откъде мога да я купя от бившия Съветски съюз. Естествено имаше много, в много окаяно състояние и на много високи цени.  И в един прекрасен момент в eBay – там всичко се намира, се появи точно това конче. Пак на някаква баснословна цена, защото човекът си беше втълпил, че това е някаква оригинална играчка.

За колко я купихте?

- Тази специално я взех за 250 евро, но се пазарихме от 1200 надолу, докато успях да го убедя, че за всеки уважаващ себе си колекционер на оригинални играчки е все едно да си купи китайска играчка, вместо да си купи оригинален Mickey Mouse на Walt Disney. Кончето е произвеждано абсолютно без лиценз от Съветския съюз навремето до 1980 г. Има различни номера – от 1 до 10. Идеята е била да се състезават с тези кончета и дори това конче е причина в руския език да се появи нарицателното "конь педальньiй". Ако се закучи някоя работа и нещо трудно се управляват нещата му казват "конь педальньiй".

Не знаех...

- И аз не знаех откъде идва изразът, но го научих. Понеже това конче много трудно се управлява, ако решиш наистина да го караш. Горе долу две години отне целият пазарлък, докато успея да го взема. Бях впрегнал всякакви връзки да ми го търсят из бившите съветски републики. Даже се оказа, че една позната и тя има такова конче, но номер 6. Нейното е много ръждясало и ще го оставим за друг проект.

Цялото интервю със Симеон Тодоров може да чуете в звуковия файл.


От 16 до 18 ч. на 22 юли се организира фотосесия с "Конче №7" за всички, които не са успели да се снимат с двуколката.

Изложбата "Конче №7" се открива в 18.00 ч. същия ден.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Йордан Генов: Може да тренирам по-малко, но почивка не си давам

Варненските лекоатлети-ветерани отново блеснаха на голям международен форум. В Торино, Италия, се проведоха откритите европейски олимпийски игри за ветерани по лека атлетика. Това е своеобразна ветеранска олимпиада в този спорт, защото откритият статут на надпреварата докара състезатели от цял свят и от всички континенти. Варненският представител,..

публикувано на 17.08.19 в 11:49

След Виена талантливата Жасмина Темелкова пее и във Варна

За пръв път в празничния концерт край фонтана ще посрещнем още едно талантливо варненско сопрано – младата Жасмина Темелкова Шест пъти ще излезе на сцената, шест арии ще изпее тази вечер най-младият изпълнител в празничния концерт за Деня на Варна, 15 август. Тя е възпитаничка на Варненската детско-юношеска опера, сега студентка по..

публикувано на 16.08.19 в 17:05

1500 проверки и едва 8% нарушения в хотелите и в заведенията по Черноморието

„Контролните органи не установяват съществени нарушения в хотелите и заведенията по Черноморието. Въпреки единичните сигнали за дублиране, за отмяна на резервации, за нелюбезно отношение към клиенти, в общата картина се наблюдава старание от страна на предоставящите туристическата услуга“. Това каза в предаването „Преди всички“..

публикувано на 14.08.19 в 10:15

Неделчо Ралев, рибар: Черно море не е бездънна яма, трябва да се мисли за бъдещето

„Тенденцията е рибата да е по-малко. Няма добър улов на сафрид, например. И цацата не е „цъфнала“. Моето виждане е, че едно нещо, стане ли обект на печалба, спира“. Това каза в предаването „12+4“ Неделчо Ралев, рибар от Черноморец и член на Съюза на ловците и риболовците, в коментар за актуалното състояние на риболова по българското крайбрежие..

обновено на 13.08.19 в 09:38

Да пееш фламенко като андалусец

Фламенко формацията на Еду Вико прави европейско турне в Белгия, Франция, Холандия, Полша, Швейцария и България, където аудиторията се докосва до това, което българската публика вече е изживяла – експлозивните емоции от докосващата сетивата музикаи страстните танци, които оставят трайна следа в сърцата на хората. Фламенко танци и поезия..

публикувано на 12.08.19 в 09:25

Mon Amour, разговорът започва...

Понякога интервютата стават без уговорка, без предварителни въпроси и без дълго мислени отговори. Спонтанно. Естествено и случайно - неслучайно. Точно такъв  се оказа разговорът на Ваня Славова с Патрис Рейсак. Французин, който, освен родната Франция, обича и нашата България: с разнообразието на природата в нея, с аромата на морето,..

публикувано на 08.08.19 в 15:14

Околосветско пътешествие с яхта и десет литра ракия от Мъглиж

Днес от морската гара във Варна за Румъния потегли яхтата "WAMM III". Защо Ви занимаваме с това? Защото с нея плава шкиперът Мариус Албу, който планира околосветско пътешествие, при което смята да не спира никъде. 64-годишният ветроходец и алпинист е първият румънец обиколил света с яхта през 1994-97. Предстоящото приключение отново ще е първо в..

публикувано на 07.08.19 в 10:20