Балчик пак остана без бюджет

| обновено на 18.07.19 в 15:28
Снимка: Радио Варна
Община Балчик продължава да работи без утвърден бюджет за тази година. Проектът, внесен още през януари от кмета, не срещна  и днес одобрението на местния парламент.

Този път вносител е съветникът Виктор Лучиянов от местната коалиция „Силен Балчик“ с мотив, че около половин година Общината е без приет бюджет, което не е от полза за гражданите.

Този мотив бе атакуван от съветника Атанас Жечев, който се аргументира, че в средата на годината се правят актуализации според постъпленията, които към момента са по-слаби, и намекна, че парите са внасят заради заплатите, които съветниците не получават без утвърден бюджет.

Не са отразени предложенията за инвестиции в улици, които бяха направени на обществено обсъждане, обясни друг местен депутат Атанас Атанасов защо не подкрепя бюджета.

На всичко това Виктор Лучиянов отговори, че със сигурност има още какво да се направи за гражданите, но проектобюджетът се съставя от кмета, и припомни ситуация от мандат 2007-2011 г., когато местният парламент приема свой бюджет, който съдът впоследствие отменя. Всеки съветник решава дали да вземе заплатата си, или да я дари, добави той.

След като бюджетът не беше приет, кметове на села отново напуснаха демонстративно залата в знак на несъгласие. Кметовете на Гурково и на Оброчище, Тодор Георгиев и Данаил Караджов, обясниха, че имат неразплатени сметки.

Какви са последствията, когато няма утвърден бюджет, коментира кметът на община Балчик Николай Ангелов: „Пречката е, че не можем да изпълним капиталовата програма от средствата, които са делегирани от държавния бюджет. Неразплатените сметки на селата не са толкова много и са заради забавянето на парите от концесиите и от търга за земеделски земи, които очаквам да влязат до края на седмицата.“