В България все още няма обосновка защо здравните услуги са с една или друга цена

Снимка: Стаматина Никова

"Когато имаме една комплексна услуга, освен какво Здравната каса, респективно пациента плаща, трябва да се вземат куп други фактори. Ние все още нямаме така нареченото остойностяване на услугата. Т.е. ако една клинична пътека струва Х лева, защо тя струва толкова", каза за Радио Варна адвокат д-р Мария Петрова, юрист по медицинско право.

Няма какво да се лъжем, че скъпо струващите пътеки са такива, просто защото хората които работят в определен сектор в здравеопазването са имали достатъчно възможности и силно лоби, за да защитят труда си и този на своите колеги в съответното направление. Това обаче не може да се случи във всички специалности в медицината. Като дръпнем ресурс примерно към кардиохирургия няма как да има за пулмолозите или педиатрите. Обявеният модел няма как да предотврати изтичането на кадри. Освен финансовия проблем който съществува, другият е лошата организация в системата, която ги принуждава да практикуват медицина която е съобразена с финансови ресурс на касата отколкото за нуждите на пациента.

Коментирайки новият здравен модел на здравния министър Кирил Ананиев тя каза, че принципа който се залага в новия здравен модел е да не се разчита само на НЗОК и 8-те процента здравна вноска от всеки осигурен. "За съжаление, не е ясно как ще се случи принципа на конкуренция”- каза в предаването "Позиция" адвокат Мария Петрова. 

„Липсата на подробности, данни, на достатъчни аргументи и срокове ме правят скептична относно този здравен модел”, каза адвокат юриста и обясни:

На първо място трябва да знаем какъв ще бъде така наречения основен пакет, който остава в НЗОК. Лансира се идеята, че здравните осигуровки, чисто процентно няма да се промени, ще продължим да плащаме 8 на сто. Няма яснота какво ще получаваме срещу тях. Отделно на това, конкуренция на здравната каса може да бъде създадена- и със здравните фондове и чрез застрахователите. Но нека не забравяме, че ресурса който ще ползваме е ограничен. Визирам лекари и лечебни заведения. 

Според нея, може да се изпадне в нелепа ситуация когато един пациент е осигурен през здравната каса да получава по ниско качество на една услуга , спрямо друг пациент който трябва да получи същата услуга, но е осигурен във фонд или ползва здравна застраховка.

В момента изгода, чисто финансова от така рекламираната здравна реформа, имат най- вече застрахователи и частни фондове.

Дори според тях обаче има поводи за недоволство, въпреки по добрата позиция която ще имат на пазара- каза д-р Петрова. И те подхождат с недоверие и скептичност защото чисто бизнес ориентирано не са наясно какво се очаква от тях и съответно дали ще генерират очакваните от тях печалби!

Голямата заблуда в нашето общество е, че с навлизането на пазара на повече здравни субекти като болници и клиники, ще се повиши качеството на услугата- каза д-р Петрова. Според в нея в момента критериите за нормативно критериите за да се отвори една нова болница са изключително занижени. „Хората започнаха да се лъжат по битовите условия, без да поставят под съмнение здравната услуга която получават, а човешкият ресурс който е в сферата на зравеопазването е силно ограничен. Лекарите са едни и същи и голяма част от тях обикалят тези частни болници. Ако нямаше толкова пари в здравната каса, нямаше да се откриват толкова нови частни болници,” каза още адвокат Мария Петрова. В Австрия има 40 пъти по малко болници от нас каза още здравният юрист.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево и горещо ще е времето и утре

Ще преобладава ясно и слънчево време с временни заоблачавания около и след обяд. Вятърът ще е до умерен, временно засилен от североизток. Минималните температури ще са високи, най-често между 17 и 22 градуса, преобладаващите максимални ще са между 30 и 35 градуса, по крайбрежието малко по-ниски. За Варна минимална температура 25 градуса,..

публикувано на 24.08.19 в 18:34

Няма пострадали хора при пожара във Варна

Няма пострадали хора от пожара във варненския квартал Владиславово, но материалните щети са големи. Към момента пожарът е напълно овладян. Все още има тлеещи огнища, но няма опасност от разпространение.  Периметърът на пожара е близо 40 декара, изгорели са дървета, два автосалона, автомобили от автоморга и гуми...

публикувано на 24.08.19 в 16:56

Румен Петков с критика срещу забавеното въвеждане на тол системата

Лидерът на партия АБВ Румен Петков критикува във Варна забавянето на въвеждането на тол системата, която трябваше да заработи от 16 август. Новият краен срок, който бе обявен е 1 март следващата година. Петков постави въпроса откъде се изплащат заплатите на служителите в тол полицията в момента, тъй като първоначалното намерение е било това да става от..

публикувано на 24.08.19 в 15:33

Пожар горя във варненския квартал "Владиславово"

Сигнал за горящи сухи треви е бил получен днес край хипермаркет в кв. "Владислав Варненчик". Незабавно към мястото са изпратени 3 противопожарни автомобила, а впоследствие, с цел максимално бързо да се локализира горенето, са изпратени още екипи. Към 13,15 ч. в овладяването на пожара са участвали 9 противопожарни автомобила и над 30..

публикувано на 24.08.19 в 14:55

Ретро рали преминава през Каварна

20 ретро автомобила ще бъдат разположени по централната пешеходна зона в Каварна. Те са част от преминаващото Класик рали „Варненски автомобилен събор“, в което ще има и два екипажа от Каварна. Домакините Детелин Нанев с автомобил „Ситроен „ и Иво Янков с ретро автомобил „Лада“ ще посрещнат ретро колите, които се очаква да пристигнат около..

публикувано на 24.08.19 в 14:13

Гости и жители на Варна протестират пред Делфинариума

Около 25 протестиращи от цялата страна се събраха пред Делфинариума във Варна. Хора на всякаква възраст застанаха заедно срещу експлоатацията и тормоза над животните. Първият час на протеста, който е под надслов:  „Вашето представление ги убива - не на затвора", премина спокойно без сблъсъци с органите на реда. Протестиращите скандираха „свобода..

публикувано на 24.08.19 в 14:07

Започна 27-ят Международен филмов фестивал „Любовта е лудост”

Десетки варненци и гости на града присъстваха на официалното откриване на 27-я Международен филмов фестивал „Любовта е лудост” във Фестивалния  и конгресен център във Варна. Художественият директор на фестивала проф. Александър Грозев и Тошко Гяуров-директор на ФКЦ посрещаха звездните гости, които преминаха по червени я килим. Меглена Караламбова,..

публикувано на 24.08.19 в 10:43