Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият ден на 22 юли

времето море небе плаж слънчево
Снимка: Д.Дончева

В горещината на лятото бактериите се разпространяват скоростно. Затова хигиената ни трябва да е голяма. Особено когато става дума за хранителни продукти, за да избегнем чревни инфекции. Откриха ешерихия коли в насипния сладолед.Проби, направени от Асоциацията „Активни потребители”, показват, че сладоледът, който се продава на улицата, може да бъде опасен. В 8 от 11 проби от сладолед са открили бактерията ешерихия коли след лабораторен анализ. И все пак някои хора не могат без сладолед, като репортерът ни Ваня Славова.

Кой настоява във Варна "да освободим зебрата", след като две пешеходни пътеки във Варна бяха затворени преди почти месец, в края на юни. Репортаж на Мариела Димитрова.

Близо 1200 непълнолетни работят това лято във Варненска област. Заети предимно в сферата на услугите, почти всички в ресторанти и хотели. В активния сезон средно на ден постъпват между 10 и 15 искания за наемане на младежи под 18-годишна възраст на работа. Директорът на инспекцията по труда във Варна Иван Иванов разказва повече.

Рубриката на д-р Емилова.

Близо година след като педиатърът Симеон Тодоров започна снимките по проекта си "Конче №7", близо 40 фотографии на  млади, стари и още по-стари варненци, а и не само варненци, с емблематичната детска играчка, от днес ще могат да се видят в Арт салона на Радио Варна. Изложбата, която пресъздава и 6-годишните търсения на Тодоров да се сдобие с популярните по времето на соц-а детски кончета и да сбъдне детската си мечта, ако не да се снима с него, то поне да го притежава. Проектът "Конче №7" на Симеон Тодоров и Радио Варна е свързан колкото с възраждането на част от визуалната памет на Варна, толкова и на личните ни истории за това как пораснахме край морето. Олга Карова ни среща с дъщерята на фотографа Хачик Минасян, който е правил снимките с Конче №7 - Ани Минасян.

Жега от 31 градуса очакваме днес във Варна. Всеки успява да избяга от жегата по някакъв начин – дали на закрито, близо до климатика или на морския бряг с чаша фрапе в ръката. Как преборват високите температури варненци, провери Дана Момчилова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 27 март с Иван Барбов

В Международния ден на театъра, точно в 6.00 часа се вдига завесата за поредната сутрешна радиопостановка на честотите на Радио Варна. На ефирната сцена във времето до 10.30 часа излизат Иван Барбов, Валери Великов и звукорежисьора Недялко Добрев. Няма да ви пожелаем приятно гледане, а приятно слушане. В няколко действия ще чуете интересни..

публикувано на 27.03.24 в 05:06

НОВИЯТ ДЕН на 26 март с Мариела Димитрова

Над 80% от хората у нас планират финансите си за не повече от 1 година напред. А как се грижат за парите ни пенсионните фондове, в които всеки месец близо 5 млн. българи влагат пари от доходите си, които да им формират в бъдеще допълнително пенсионно осигуряване от държавното. Какво се случва с така нареченото доброволно пенсионно осигуряване, в..

публикувано на 26.03.24 в 06:20

На 25 март в "От другата страна" по Радио Варна

На 25 март в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Sean Killian (VIO-LENCE).Иван Лазаров, Калин Бъчваров, Бойко Николаев и Трендафил Трендафилов за новия албум на варненската траш банда TERRAVORE "Spiral of Downfall". Разговори с Даниел Иванов от HEPTAGRAM и Антон Сариев от OBSOLETE GUNS за съвместния концерт на двете групи..

публикувано на 25.03.24 в 14:25

НА СВЕТЛО в понеделник, 25 март

90-години от рождението на поета Христо Фотев отбелязваме на 25 март, Благовещение. Христо Фотев е определян като един от най-даровитите ни и лирични поети - истинско явление в изящната българска словесност. Спомен за него от архива на БНР – Радио Варна и още споделени спомени от Людмил Станев - писател и в одещ на предаването на Радио Варна "Морска..

публикувано на 25.03.24 в 13:25

В „Гравитация нула” на 22 март

„Гравитация нура“ на 22 март с Мартин Николов: -   Изложбата „Жикле +“ на художника Милко Божков; -   Танцовото представление „Отражения“ и аудио-визуалната инсталация „В тъмното има шанс да се изгубим“ – гост хореографът Искра Проданова; -   „Emergence Art Fest“ за втора година в Радио Варна – гости Деница Балинова и..

публикувано на 22.03.24 в 13:07

НОВИЯТ ДЕН на 22 март с Мариела Димитрова 

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Директорът на центъра съобщи още, че средната скорост на вятъра в Черно море е около минималната, която се изисква за..

публикувано на 22.03.24 в 06:35
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 21 март

Трима курсанти от ВВМУ – Варна, които изучават специалността „Военен лекар“ съвместно с МУ- Варна бяха наградени на 12 март тази година за виско спортни постижения на церемония в София. Това са мичман Филотея Димитрова (V – курс), която е втора в дисциплините плуване и лека атлетика и главни старшини Георги Георгиев (IV – курс) – трето място по плуване..

публикувано на 21.03.24 в 11:24