Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индия изстреля лунната си станция „Чандраян-2“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индийската организация за космически изследвания изстреля към Луната космическата си станция „Чандраян-2“ с луноход на борда, предаде БТА

Стартът на ракетата-носител GSLU Mk III, който беше предаван пряко от индийските телевизиони канали, се състоя от космодрума на остров Шрихарикота в Бенгалския залив.

Станцията с обща маса над 3,8 тона се отправи в космоса при втория си опит. Индийското космическо ведомство отложи първия старт, предвиден за 15 юли, по технически причини, 56 минути преди изстрелването.

Очаква се „Чандраян-2“ да достигне до Луната на 6-7 септември. Индия възнамерява да стане четвъртата държава, след САЩ, Русия и Китай, успешно осъществила меко кацане на естествения спътник на Земята.

Станцията се състои от орбитален модул, спускаем модул и малък луноход. Последните трябва да се прилунят на Южния полюс на Луната, който досега никой не е изследвал. Очаква се 27-килограмовият луноход „Прагиян“ да работи най-малко един лунен ден, равняващ се на 14 земни денонощия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Изтичане на гориво отложило старта на „Чандраян-2“

Изтичане на гориво от ракетата е причината за отлагането на старта на амбициозната индийска лунна мисия „Чандраян-2“ през нощта в неделя срещу понеделник, предаде БТА. Петдесет и шест минути и 24 секунди преди обявения старт Индийската организация..

публикувано на 16.07.19 в 15:17

Индия планира да изстреля към Луната автоматичната междупланетна станция "Чандраян-2"

Индийската организация за космически изследвания планира изстрелването към Луната на автоматичната междупланетна станция "Чандраян-2" с малък луноход на борда през април, предаде ТАСС.  Тази мисия следва мисията "Чандраян-1", благодарение на която..

публикувано на 19.02.18 в 02:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха двама наркодилъри във Варна

Задържаха мъж и жена от Варна за разпространение и държане на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  По време на операция за противодействие на престъпността по линия на дрогата са задържани и  двама от клиентите им по..

публикувано на 25.04.24 в 15:43

От 1 май такситата във Варна поскъпват

Одобриха нови, по-високи цени, за таксиметровия превоз във Варна.  С 38 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" общинските съветници гласуваха повишаване на минималната тарифа за километър пробег във Варна. С решението минималната дневна тарифа..

публикувано на 25.04.24 в 15:28

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба...

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници...

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина...

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос..

публикувано на 25.04.24 в 14:02
Награда Варна

ОУ "Добри Чинтулов" и ОУ "Васил Априлов" с награда "Варна" за колектив на 2024-та

Две училища ще си поделят награда „Варна“ в категория „Колектив на годината“ в областта на основното образование. Това реши след дискусия Общинският съвет на днешното си редовно заседание. Престижното отличие ще получат ОУ „Васил Априлов“ , което през..

публикувано на 25.04.24 в 13:04