Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иля: От "Абсолютно начинаещи" до Академията на изкуствата в Сан Франциско

Илиана Рикетс е родена във Варна. И живее в Сан Франциско.

Дали да започнем разказа за нея от факта, че една от героините в сериала "Сексът и градът" носи нейни модели? Или, че учи в Академията по изкуствата в Сан Франциско? Или дори, че преподава там?

Не. Достатъчно е да кажем, че става дума за Иля - за онова дръзко момиче от края на 90-те във Варна, което обърна представите за форма и материя по модните подиуми на постсоциалистическата морска столица. Иля, която нарече ревютата си "Абсолютно начинаещи" и под звуците на песента на Дейвид Боуи със същото име смесваше на сцената крачоли с ръкави, джобове с презрамки и поли с панталони.


Снимка


Във Варна Иля завършва с един от първите художествени випуски на училище "Любен Каравелов". "Беше много забавно и полезно. Но никога не съм искала да стана художник. Нищо, че рисувах непрекъснато. Винаги съм обичала да правя нещо с ръцете си. Така започнах да шия. Първо за себе си. Така, както го правеха майка ми и баба ми. Но не за да ставам дизайнер, а за да имам по-различни дрехи... някакви дрехи - в онези времена... Постепенно обикнах идеята за правене на неща от нищо. Нямах достъп до хубави платове, но баба ми имаше невероятна колекция от ковьорчета, пердета, покривки - всичко бях скроила. Експериментирах тотално - с нечепкана вълна, с плетене на една кука и какво ли не". Така разказва Иля за първите си години на творец, и не крие, че черпи от тях вдъхновението, което не я оставя вече над 25 години.

Днес Иля има две академични степени, преподава и ръководи една от най-динамичните програми за моден дизайн - тази в Академията на изкуствата в Сан Франциско. От 2004 г. е и главен дизайнер на GGblue, една от най-успешните марки в индустрията за голф и развлечения.

За работата си като директор на онлайн платформата на Академията на изкуствата Илиана Рикетс обяснява "Модата процъфтява в конфликт на идеи и разнообразна гледна точка. Създадохме учебен опит, който поставя акцента върху процеса на изследване, развитие и изпълнение, вместо да бъдем едностранни в предоставянето на лекционно съдържание“, казва Рикетс.

"От гимназистката, която открива списание Vogue след първите експерименти с кука и кадифените завеси на баба си, днес Рикетс вдъхновява по цял свят онези студенти, които са намерили страстта и смелостта", пише за нея изданието Diamondsmirror.


Цялото интервю на Светлана Вълкова с Иля - за това, колко е дълголетно вдъхновението, как модата "води" изкуството, кои са най-актуалните модни предизвикателства, можете да чуете в прикачения звуков файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05

Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна..

публикувано на 23.03.24 в 14:31