Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Професор Кактус" отказа да се върне на работа в Ботаническата градина в Балчик

Отменено е дисциплинарното уволнение на Професор Кактус, Комисията за защита от дискриминация оставя без уважение жалбата на Галин Радков

С ре­ше­ние на Бал­чиш­кия ра­йо­нен съд от този месец е пос­тиг­на­та спо­год­ба меж­ду глу­хо­немия спе­циа­лист по как­ту­си­те Га­лин Рад­ков и Со­фий­ския уни­вер­си­тет, под чие­то уп­рав­ле­ние е Бо­та­ни­чес­ка­та гра­ди­на в Бал­чик. От­ме­ня се на­ло­же­но­то дис­цип­ли­нар­но на­ка­за­ние "увол­не­ние". Университетът трябва да плати финансово обезщетение на бившия си служител. Той няма да се върне на мястото си като градинар поради отказ от негова страна.

При­пом­ня­м, че през ноем­ври 2018 г. известният като „Професор Кактус“ Галин Радков бе увол­нен дис­цип­ли­нар­но със за­по­вед на рек­то­ра на Алма матер. То­ва от­клю­чи въл­на от не­до­вол­ство в со­циал­на­та мре­жа и съп­ри­час­тност към съд­ба­та му. В мо­мен­та Га­лин Рад­ков е на ра­бо­та в пар­ка "Ев­кси­ног­рад".

Меж­дув­ре­мен­но с да­та 15 юли пет­чле­нен със­тав на Ко­ми­сия­та за за­щи­та от дис­кри­ми­на­ция ос­та­вя без ува­же­ние жал­ба­та му. От всич­ки съб­ра­ни в произ­вод­ство­то до­ка­за­тел­ства не се ус­та­но­вя­ва ня­коя от от­вет­ни­те стра­ни да се е дър­жа­ла обид­но или уни­зи­тел­но с жал­бо­по­да­те­ля и това да е до­ве­ло до вло­ша­ва­не на здра­вос­лов­но­то му със­тоя­ние, по­соч­ва със­та­вът. Твърди се, че Со­фий­ският уни­вер­си­тет "Св. Кли­мент Ох­рид­ски", пред­став­ля­ван от рек­то­ра Ата­нас Гер­джи­ков, ръ­ко­во­ди­те­лят на УБГ - Бал­чик Ва­ля Маш­ка­ро­ва и глав­ният гра­ди­нар Ва­ня Ра­де­ва не са из­вър­ши­ли на­ру­ше­ние на За­ко­на за за­щи­та от дис­кри­ми­на­ция по приз­на­ци­те "ув­реж­да­не" и "лич­но по­ло­же­ние" спря­мо Га­лин Рад­ков.

В жал­ба­та си той заявява, че от 2016 г. жи­вее в ежед­не­вен стрес от тор­моз, кой­то му оказ­ва­ли на ра­бот­но­то мяс­то, цел­та би­ла да на­пус­не по соб­стве­но же­ла­ние, но по­ра­ди лип­са на та­ко­ва же­ла­ние му при­пис­ва­ли раз­лич­ни на­ру­ше­ния на тру­до­ва­та дис­цип­ли­на. 

Ре­ше­ние­то на КЗД мо­же да бъ­де об­жал­ва­но в за­ко­но­вия 14-дне­вен срок от по­лу­ча­ва­не­то му.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вкарват в съда двама, пребили до смърт мъж в Добрич

Двама мъже от Добрич са предадени на съд за убийство, извършено с изключителна жестокост на улица в града. Разследването по случая е започнато на 21 октомври 2022 г., след като жертвата 52-годишен мъж е намерен в безпомощно състояние, а впоследствие умира в многопрофилната болница. Обвинението за тежкото престъпление са на 23 и 30 години. От..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Министър Цоков за коклюша: Засега не е нужно носенето на маски или дистанционно обучение

Според здравните експерти засега не е нужно да се въвежда носене на маски или дистанционно обучение във връзка с нарастващите случаи на заболели деца от коклюш. Това обяви в Шумен образователният министър проф. Галин Цоков, цитиран от БНР.  Министерството следи за ситуацията, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Темата "Черноморска бодлива акула" бе дискутирана сред рибарския бранш във Варна и региона

Среща на тема "Черноморска бодлива акула" се проведе във Варна по инициатива на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и за Черно море (ГКРСМ) със съдействието на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Местната инициативна рибарска група Шабла-Каварна-Балчик. Едно от предизвикателствата пред бранша, не само у нас, но и..

публикувано на 23.04.24 в 15:21

Инженерните специалности са най-търсени в Нидерландия

XX-о юбилейно издание UniExpo - Образование в BeNeLux+ /Белгия, Нидерландия, Люксембург/ се провежда днес във Варна.  Събитието предлага възможност на студенти, кандидат-студенти и техните семейства да се срещнат лично с представители на престижни университети, да посетят полезни семинари и да получат ценни съвети относно процеса на..

публикувано на 23.04.24 в 15:19

Музеите във Варна с лятно работно време от 1 май

От 1 май на лятно работно време преминават следните музеи и обекти в системата на Регионален исторически музей-Варна: -  Археологически музей Работно време: 10:00 – 17:00 часа, без почивен ден -  Музеен обект "Аладжа манастир" Работно време: 09:00 – 17:00 часа, без почивен ден -  Музей на Възраждането Работно време: 10:00 – 17:00 часа,..

публикувано на 23.04.24 в 15:06
Христо Григоров

Григоров за обучението на водни спасители не от БЧК: Дано не стане така, че давещият да спасява спасителя

Дълги години искаха да отнемат обучението на водни спасители от Българския червен кръст. Това каза Христо Григоров, председател на БЧК, който присъства на представянето на програмата на академията на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна.  Той изрази надежда фирмите, които ще издават сертификати, да са професионални и да не..

публикувано на 23.04.24 в 14:05

От Балчик започва пролетна ваксинация на лисиците срещу бяс

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извършване на пролетна орална ваксинация на лисиците срещу бяс, която е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването от 2009 година. Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и..

публикувано на 23.04.24 в 11:48