Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стопаните, чиито свине не са регистрирани по европейския регламент, няма да бъдат компенсирани

Десислава Танева обяви ново регистрирано огнище на африканска чума по свинете в Монтана

Танева определи като основателни критиките на еврокомисаря по здравеопазването Витянис Андрюкайтис по отношение на предприетите мерки за справянето с разпространението на заразата.
Снимка: БГНЕС

Стопаните, чиито свине не са регистрирани по европейския регламент, няма да бъдат компенсирани, заради чумата, но правителството ще мисли как да ги подкрепи, не като пряко обезщетение.

Това каза министърът на земеделието Десислава Танева. Тя добави, че към днешна дата огнищата на зараза при домашната свиня са 19, а при дивата – 20.

Танева призова кризата да не се политизира:

"Всяко използване на ситуацията за политически цели е държавно, безотговорно в най-голяма степен. Става въпрос, че един конкурентноспособен сектор, какъвто е индустриалното  свиневъдство, което задоволява близо 50% от местното потребление на свинско месо, е поставено на риск“.

Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че днес има ново регистрирано огнище на африканска чума по свинете – и то е в Монтана.

"Сектор "свиневъдство", задоволяващ почти половината от местното потребление, е под огромна заплаха. Трябва спешно да спрем разпространението на африканската чумата по свинете и да спасим сектора", каза Танева, откривайки първата дискусия с бранша за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г. 

Тя определи като основателни критиките на еврокомисаря по здравеопазването Витянис Андрюкайтис по отношение на предприетите мерки за справянето с разпространението на заразата: "Знам неговите забележки и очевидно е, че имат основания. Аз не мога да ги коментирам, освен в момента ситуацията, в която сме, да направя това, което наистина е максимално възможно, за да се овладее кризата. Небрежност, вероятно има предвид, че е проявена в хода на превенцията преди заболяването". 

По-рано в интервю за "Хоризонт" Андрюкайтис предупреди, че България може да загуби цялото си свиневъдство, ако не се предприемат нужните действия. По препоръка на евроексперти днес ще има и среща с председателите на ловните дружинки, за да започне масово претърсване за умрели диви прасета близо до огнищата на болестта. 

И според народния представител от ВМРО Александър Сабанов има голяма опасност България да загуби индустриалното свинепроизводство заради африканската чума. При такова развитие икономическите загуби за страната ни ще бъдат сериозни, прогнозира Сабанов в кулоарите на НС:

"Загубите за икономиката ще са доста по-големи. Там имате разходи, изключително ДДС, които са приход в държавата, съпътстващи бизнеси като фуражопроизводството и други такива, които подпомагат свинекомплексите. Да не говорим за хората. Това са стотици хора, да не кажа хиляди, заети в този бранш, които ще останат на улицата, които не се знае дали ще останат в България. За да започне един такъв бизнес, все пак трябват специалисти за възстановяването му".

ДПС критикува действията на институциите в опитите за справяне с африканската чума по свинете. Бюрхан Абазов изрази опасенията, изказани и от еврокомисаря по безопасността на храните пред "Хоризонт", че България може да загуби цялото си свиневъдство. Според Абазов институциите не са сработили в критична ситуация и са необходими спешни мерки по примера на Чехия, която е използвала дори спецчасти, за да се справи със заразата:

"В Чехия как е направено? Снайперисти влизат, армията и те свършват тази работа, влизат спец. части – тюлени, кобри, рамбовци и така нататък. Това, което днес се прави в Николово и в Бръщен, трябваше да се направи в първото тутраканско село, в което избухна първият път заразата – пълна блокада, пълно изолиране, пълна дезинфекция, никакво движение на журналисти и на политици в огнището и ветеринарите да си свършат работата в огнището".

Според Бюрхан Абазов отказът на правителството да обезщети всички стопани на свине е друга причина за разпространение на африканска чума. 

От БСП поискаха изслушване на вицепремиера Томислав Дончев, който е шеф на Националния епизоотичен щаб за разпространение на чумата и на ресорния министър Десислава Танева. Пенчо Милков от БСП каза пред журналисти в парламента, че няма нормативна регламентация за масово умъртвяване с пяна, каквито кадри бяха разпространени в социалните мрежи. Според Милков възниква и друг въпрос – къде ще бъдат загробени  умъртвените животни:

"40 хиляди животни трябва да бъдат загробени. И само да кажа на всички, че Бръщен е вододайна зона, влажна зона, Калимок-Бръшлен и това всички русенци го знаят какво означава, да заровиш 40 хиляди животни на четири метра под земята във вододайна зона".

"Проблем е и че у нас няма нормативен акт как да бъдат умъртвявани животни в такъв обем. Сега у нас го правят с пяна в различни сгради. Това оставя много въпроси“, каза той. 

Унищожаването на свинете в заден двор не трябва да се прехвърля като изискване към кметовете, а да се организира от Централния епизоотичен съвет, настоя Милков.

Вицепремиерът Томислав Дончев ще бъде изслушан утре в Народното събрание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност. По-късно следобед и вечерта на места ще превали, възможни са и гръмотевици. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието. Ше духа слаб вятър предимно от юг-югоизток, който следобед в Североизточна България, а до вечерта и по Черноморието ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили до умерен. Максимални..

публикувано на 25.04.24 в 05:49

Адресите без ток

В периода 23.04.2024 - 26.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 25.04.2024 от 09:00 ч. до..

публикувано на 25.04.24 в 05:00

Грешно задание на инвестиционния проект за разширение на бул. "Цар Освободител" - около тази теза се обединиха участниците в общественото обсъждане по темата

Близо три часа продължи общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител" във Варна. На срещата в зала "Пленарна" бе изразено единното мнение, че проблемът за бъдещото изпълнение на идейния проект идва още със самото му задание.  Подробният комуникационно-транспортен план в териториалния обхват на бул. „Цар..

публикувано на 24.04.24 в 20:50

ОбС-Варна утре решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание в четвъртък – 25 април, в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Безплатна винетка за хората с увреждания с електрически автомобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили, предаде БНР. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на..

публикувано на 24.04.24 в 18:52

23 партии и 11 коалиции са подали документи за вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес, предаде БНР. Всички, подали документите си в срок, ще бъдат регистрирани от ЦИК в условията на така..

публикувано на 24.04.24 в 17:52

Бивши офицери от службите за сигурност във Варна искат реформа в системата

Варненската асоциация „Сигурност“, която е новосформирана от бивши офицери от службите за сигурност в града, иска повече експертност и консултативни съвети към институциите по проблемите на сигурността. Председателят на организацията Марин Черкезов посочи, че той и останалите му колеги искат да помогнат на ръководството на града. Павлин Павлов,..

публикувано на 24.04.24 в 16:23