Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на НАП няма да подаде оставка

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Дестабилизиране на политическата обстановка в страната и на правителството, всяване на смут и тревога в населението. Това е била основната цел на хакерската атака по Националната приходна агенция (НАП). Цел, която според Специализираната прокуратура, е постигната. Това заяви прокурор Евгения Станкова, завеждащ отдел „Антитероризъм” в СП. В този час Специализираният наказателен съд разглежда искането на обвинението за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвинения за подбудителство към кибертероризъм Иван Тодоров, собственик на „ТАД Груп”. Обвинението иска делото да се разглежда от Специализирания съд при закрити врата. Станкова добави, че данните са били предоставяни на други средства за масова информация – Би Би Си, Ройтерс и др. Това дава възможност да се засегне националната сигурност на страната. Прокурор Станкова съобщи, че от направени разпити на служители на НАП е станало ясно, че са копирани ЕГН-та, регистрационни номера на МПС-та и други лични данни на над 5.1 милиона българи.

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова е поискала и приела оставките на ръководителите на звената за информационните системи и за информационна сигурност на приходната администрация. Това съобщи самата Димитрова на извънредна пресконференция ден след като се върна на работа след отпуск. Причина за поисканите и подадени оставки са пропуски в системите, довели до изтичане на лични данни за 4 млн. данъкоплатци. В отговор на въпрос Димитрова каза, че няма намерение самата тя да подава оставка. Тя е обсъдила въпроса с министъра на финансите Владислав Горанов, който поискал от нея не оставка, а бързо справяне с проблема с неоторизирания теч на лични данни на граждани от базите данни на приходната администрация.


Извинявам се на всички български граждани, засегнати от хакерската атака, ударът беше насочен срещу НАП. Това заяви директорът на НАП Галина Димитрова. Благодаря на всички граждани, които продължават да ползват услугите на НАП, въпреки атаката. Хакерската атака успя за съжаление. Твърдото мнение на всички специалисти, е че няма 100% сигурна система, която работи в интернет среда и е отворена за външни потребители. Вътрешните изолирани системи се считат за 100% сигурни. Това е факт за целия свят, излишно е да споменавам хакерските атаки, които успяха да пробият фейсбук, ФБР, американска банка. Това не ни успокоява, това е реалността. Нашата мисия е да сме максимално открити и достъпни за клиентите си, добави Димитрова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите гласуват отмяна на либерализацията на тока

Тази седмица депутатите гласуват на второ четене либерализацията на тока да се отмени с една година, тоест да бъде факт през юли 2025 г., предаде БГНЕС. В пленарна зала ще се гледа и Проект на решение за подкрепа на предложената от Министерския съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България. Очаква се на второ..

публикувано на 23.04.24 в 19:58

Утре е крайният срок за партии и коалиции за регистрация в ЦИК

Изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за регистрация в ЦИК за участие в изборите за национален и европарламент на 9 юни. Крайният срок изтича в 17.00 часа на 24 април. От 25 април Централната избирателна комисия започва да приема документи от инициативни комитети и за независими кандидати за Европейския парламент. До вторник общо 10..

публикувано на 23.04.24 в 18:20

ПП-ДБ подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха официалното споразумение за явяване на изборите 2 в 1 на формациите им "Продължаваме промяната - Демократична България", съобщава БНР. Така коалицията ще се яви заедно на трети поредни избори. До момента две от по-малките формации в досегашната ПП-ДБ обявиха излизане от коалицията..

публикувано на 23.04.24 в 17:53

"Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението, съобщи БНР.  "Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Повече от 12 години сме последователни в нашите..

публикувано на 23.04.24 в 15:53

Вкарват в съда двама, пребили до смърт мъж в Добрич

Двама мъже от Добрич са предадени на съд за убийство, извършено с изключителна жестокост на улица в града. Разследването по случая е започнато на 21 октомври 2022 г., след като жертвата 52-годишен мъж е намерен в безпомощно състояние, а впоследствие умира в многопрофилната болница. Обвинените за тежкото престъпление са на 23 и 30 години. От назначената..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Министър Цоков за коклюша: Засега не е нужно носенето на маски или дистанционно обучение

Според здравните експерти засега не е нужно да се въвежда носене на маски или дистанционно обучение във връзка с нарастващите случаи на заболели деца от коклюш. Това обяви в Шумен образователният министър проф. Галин Цоков, цитиран от БНР.  Министерството следи за ситуацията, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Темата "Черноморска бодлива акула" бе дискутирана сред рибарския бранш във Варна и региона

Среща на тема "Черноморска бодлива акула" се проведе във Варна по инициатива на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и за Черно море (ГКРСМ) със съдействието на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Местната инициативна рибарска група Шабла-Каварна-Балчик. Едно от предизвикателствата пред бранша, не само у нас, но и..

публикувано на 23.04.24 в 15:21