Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в България ще бъде представен съвременният стандарт в ранното образование Реджо Емилия

Варна ще бъде домакин на национална конференция “Образът на детето”, на която за първи път в България ще бъде представена образователната философия на Реджо Емилия, определена от Юнеско през 1991г. като най-добър образователен подход за ранното детство. Международната мрежа на Reggio Children - фондацията, която разпространява подхода по света - е активна в над 30 държави в 6-те континента. Нейните представители Клаудиа Джудичи и Емануела Веркали ще водят лекциите във Варна. Част от тяхното послание е, че през призмата на Реджо подхода гледат на детето в неговата сила – то идва на този свят, пълно с потенциал, а не като празен съд, който учителят трябва да напълни. Като възрастни, нашата задача е да създаваме среда, която да посреща децата с усещане за сигурност и приемане. Но как се случва това на практика? Как да се научим да виждаме и ценим детето в неговата същност и цялост? Как да се научим да чуваме и разбираме мисленето на децата и да изграждаме процесите на ученето спрямо него? Това са въпросите, които експертите от Италия ще дискутират с участниците в събитието във Варна, на 28-ми септември т.г. Негов организатор е фондация "Калейдоскоп". Нора Гавазова, психолог и специалист по ранна педагогика разксьа за този съвременен стандарт в сферата на ранното образование в предаването „На светло” на Радио Варна:

СнимкаРеджо Емилия е на първо място град в северна Италия. Град, в който по интересни културни и исторически обстоятелства се развива един общински модел на ранна грижа и образование. През 90-те години той придобива световна популярност, вследствие на няколко изследвания, които са правени в града. Така че, става дума за общинската грижа на града Реджо Емилия. В този смисъл там казват, че това не е метод, не е конкретна система, а е по-скоро философия и подход към това какво е детето и как да общуваме с него. Пример, който оказва голямо внимание на образователната система в Италия, макар че тя до голяма степен е традиционна, както и в много други държави, както и в България. Но поради това, че качеството на образование точно в Реджо Емилия е толкова високо има много хора от италианското Министерство на образованието, които вземат решения относно образователната реформа.

Ползват го за модел ?

Ползват го като източник на знания затова как учат децата и по какъв начин трябва да бъде структуриран образователния процес, за да се развие детето.

Възможно ли е някои от добрите примери в този модел да бъдат интегрирани в нашата образователна система и това ли е целта ви?

Преди да започна да мисля за идеята, а толкова мащабно събитие за Варна, доста дълго страдах от това, че общуването с децата е на много различно ниво в България. Ние все още не осмисляме това, че детето се ражда като личност с права. Като учители сме на мнение, че ще му преподаваме неща, ще го учим на неща, тоест ще го подчиняваме по някакъв начин. Като родители сме на мнение, че ще го възпитаваме, но като че ли знанието че детето носи някакъв потенциал все още не го усещах в ежедневието си.  И една от идеите, която е заложена е да почерпим опит от най-доброто по света и да го чуем. Затова и конференцията носи името „Образът на детето” – да чуем една различна гледна точка към това какво е детето.

СнимкаКаква е фокус групата ви, за кого е тази конференция?

На първо място хората, които са ангажирани с образование и в по-широк смисъл с деца. Голяма част от гостите на конференцията идват от различни училища и детски градини, както държавни, така и частни. Тя е и за родители, за различни специалисти, които работят с деца – има много логопеди, психолози, вкл. специалисти работещи с дигитални технологии в детството.

Целта ви е по-скоро информативна или търсите някаква промяна в нормативната уредба?

Промяната я търсим в главите на хората на първо място, а не в нормативната уредба.  Тук става дума за гледната точка, която всеки един човек има към децата, а не целим някаква глобална структурна промяна.

А на какво ниво се взема този модел от други държави – на общинско като партньорство с община Реджо Емилия или по-скоро частна инициатива от различни училища?

Трудно мога да говоря за това, защото не съм политически активна. Предполагам, че това е въпрос на политиката на съответната държава. Един сравнително пресен пример имам, от Форума за образование в София м.г., където говори един човек от Румъния. Когато румънците решават да преструктурират образователната система и специално откриват, че имат много голям проблем с яслите и връщането на жените на работа, те решават да почерпят опит от най-добрите и осъществяват директно партньорство  с Реджо Емилия. Така че, на политическо ниво има много партньорства между държави, където държавната реформа се извършва с помощта на специалисти, вкл. от Реджо Емилия. Но се случва и обратното, както е в момента при нас – отделни организации, които са имали досег с културата на Реджо Емилия, което отново променя културата ни на взаимодействие с децата и образованието.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Манушев

Пл.Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с - висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30