Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 600 задържани при опозиционния протест в Москва, сред тях е и видна активистка

| обновено на 03.08.19 в 18:26
Снимка: БТА

Виден опозиционен активист е сред над 600 души, арестувани от полицията в Москва преди планирания днес протест за свободни местни избори в руската столица. Това ще е поредният масов митинг въпреки засиления натиск от страна на властите, които миналата седмица арестуваха близо 1400 души.

Любов Собол, една от кандидатките за местния вот, чиято регистрация беше отказана, беше задържана, докато се опитваше да отиде на протеста и беше откарана в неизвестна посока с полицейски микробус.

През целия ден органите на реда извършват масови проверки и отправят предупреждения към всеки, че свиканият протест е незаконен и всеки ще носи отговорност за участие в него.

Над 6000 души са заявили във фейсбук, че ще участват в протеста.

Местните власти издигнаха бариери по пътя на шествието. Към този час са се събрали значително по-малко хора от миналата събота, вероятно заради дъждовното време в Москва. Протестите са срещу отказа на властите да допуснат някои популярни кандидати на опозицията до изборите за градски парламент в столицата през следващия месец. Предстоящият вот прерасна в един от най-тежките политически конфликти през последните години с митинги с десетки хиляди участници, съпътствани от засилени мерки за сигурност и често полицейско насилие срещу демонстранти.

Руските власти предупредиха участниците в планираната, но неразрешена демонстрация в Москва, да очакват сурови мерки.

Президентът Владимир Путин все още не е коментирал вълната от протести преди местния вот в Москва на 8 септември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32