Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде снимат подводните фотографи

Варненецът Тодор Димитров е подводен фотограф, спечелил ред престижни награди. Той гостува в предаването на РАДИО ВАРНА за туризъм, пътешествия и приключения "ХОРИЗОНТИ" с водещ Иван Симеонов. Най-често варненецът снима в Черно море, но е бил и в Егейско море. Какви са емоциите там?

Средиземно море, специално Егейско, сравнено с нашето, е доста по-подходящо за този вид дейности, както за снимане, така и за гмуркане. Видимостта е прекрасна, на места стига до 40 метра, пълно е с подводни обитатели, доста е красиво и подходящо за снимане на така наречените “over-under” или под/над композиции - т.е. под и над повърхността на водата. Бих препоръчал за снимане в комбинация с плажуване о.Тасос. Източната част на острова, която е по-скалиста, има доста заливи и плажове, съчетано с рифове и скали. Особено препоръчвам така наречения Мраморен плаж - той се намира на североизточната част на острова. Това е един плаж от съвсем ситни мраморни камъчета, където водата е тюркоазено-зелена, усещането е все едно си на курорт на Малдивите, а всъщност си съвсем близо до нашето черноморие.

Снимка Снимка

А къде би искал да отидеш да снимаш?

Едното място е Червено море в Египет. То е класическото място, където всеки подводен фотограф трябва да отиде да снима, морето с най-много подводни обитатели и всеобщо признато за най-красивото море за дайвинг, снимане, шнорхелинг и т.н. Другото място, което ми е мечта, е Нова Каледония. Това е френска територия, която се намира вдясно от Австралия и е място, където могат да се срещнат абсолютно всички видове подводни обитатели - акули, манти, китове и т.н - невероятно екзотично и красиво местенце.



Как смяташ, възможно ли е от хоби за ограничен кръг хора подводната фотография да се превърне в нещо като туристическа атракция, дори и при нас?

На екзотичните места - Индонезия, Филипините, Тайланд, Соломоновите острови и т.н., има цели курорти, които са свързани именно с подводната фотография. Тя е много разпространена в световен мащаб, особено в Европа – например италианската школа, и в Северна Америка - американската. Хората са предимно водолази и обикалят целия свят, за да снимат. Влизат във водата с лодки или корабчета, цял ден снимат - правят по 3-4 влизания, включително и нощно, прибират се в курорта, хапват, спят и на другия ден пак снимане. Това им е почивката и курортите са насочени точно към тази цел. В България би могло да се направи такова нещо, но на някои определени места по нашето черноморие, където да не се допускат други туристи, а да е насочено точно към този вид дейност.

Снимка

Смяташ ли, че подводната фотография е още една причина някой да дойде на българското черноморие?

Да, разбира се. Много от чужденците, които снимат на екзотични места, отиват с цел да снимат една определена рибка по определен начин. Цялата екскурзия е насочена към това, фотографът отива с няколко фотоапарата, има помощник водолаз, който държи единия фотоапарат, наема се така нареченият шерп или някой местен, който с една пръчица рови по рифовете и търси конкретния вид рибка. За съжаление това хоби, подводната фотография, е много силно развито в другите държави, дори има хора, които си купуват лодки или малки корабчета, и обикалят света само с тази цел - да снимат под водата. Почти всички видове обитатели, които ги има в Черно море, се срещат и в другите морета, но специално ландшафтът и този вид мъхести водорасли, които цъфтят лятото на юг, почти не се срещат в нито едно море, мисля че само някъде в Австралия и по езерата се срещат. За снимане на тези водорасли съчетано с подводни обитатели - пасаж рибки, нашето черноморие е много подходяща дестинация и мисля, че това би било доста добра реклама.

Чуйте цялото интервю на Иван Симеонов с  Тодор Димитров в звуковия файл:

Публикуваните фотоси са от страницата на Тодор Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15