Астрономът Иван Иванов: Трябва да има зони, в които интернет е забранен, за да могат хората да си почиват от него

МКС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на пика на метеорния поток Персеиди разговаряме с астрономът Иван Иванов от варненската Народна астрономическа обсерватория с планетариум "Николай Коперник".

"Понякога виждаме светлинка, която се движи и не мига, това обикновено е някой спътник. В момента има седем или осем проекта за създаване на  т.нар.орбитални групировки, които да излъчват интернет долу на Земята. Това ще пречи на нашите наблюдения, да се надяваме, че няма да стане. Това ще е повече за самореклама, отколкото за някаква съществена полза", сподели дългогодишният астроном.

"Аз нямам никакъв интерес да се свързвам директно със спътниците, за да получавам интернет, при условие че могат да ми го доставят тук по кабела. Идеята обикновено е да има навсякъде достъпен интернет, но трябва да има зони, където е забранен интернет за да могат хората да си почиват от него", каза още с усмивка Иван Иванов. 

Метеорният дъжд Персеиди започва в края на юли и продължава до края на август, но в средата на август е пикът му. "Луната пречи на наблюдението, защото ще е доста ярка, но все пак ще е в страни от потока. Търсете го на изток", каза в интервю за Радио Варна Иван Иванов. "Земята е твърде голяма и трудно могат да улучат конкретно място и човек", отбеляза астрономът.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Археологически музей-Варна

Изложба на Модел клуб-Варна

От днес до 1-и септември в Археологическият музей ще се проведе IX-тата клубна изложба на Модел клуб-Варна. Ще бъдат показани модели-макети на самолети, танкове, автомобили, кораби, къщи, сгради, фигури и др, .изработени от различни материали – пластмаса, дърво, картон. Поканени са моделисти от града и страната, както и чужденци. Извън..

публикувано на 17.08.19 в 08:20

Петрова нива

Национален възпоменателен събор по повод 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание ще се проведе в местността „Петрова нива“ в община Малко Тръново.Събитието е под почетния патронаж на президента Румен Радев.В местността край странджанското село Стоилово на 29 юни 1903 година е взето решението за избухването на Преображенското..

публикувано на 17.08.19 в 08:11

Земляни на път

Да прекосиш Европа с колело може би не звучи като непосилна задача за трениран велосипедист. Но да го направиш заедно с 18-месечната си дъщеря и почти без да използваш електричество, гориво и пари със сигурност е обречена кауза. Особено когато крайната ти дестинация е Австралия. Изабел, Дамиен и Ориан обаче са френско семейство, което доказва, че..

публикувано на 16.08.19 в 19:15

3 000-те км на Abora IV започват от днес

Дългоочакваното начало на плаването на построената край Варна тръстикова лодка „Abora IV” започва в 16 ч. на днешният 16 август. Целта на експедиция Абора IV е да докаже сведенията на Херодот, че са били осъществявани търговски контакти между древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие през..

публикувано на 16.08.19 в 12:35

Варна след концерта

Чист се оказа рано сутринта районът на Морска гара - Варна, където снощи се проведе концертът по повод празника на града. Работният ден на  хората  от общинската фирма "Проектиране и озеленяване" е започнал още в 6 часа сутринта. На помощ с метли и лопати са им се притекли работници от "Чистота" към район "Приморски". До 8 часа камионът на "ЗМБГ-АД"..

публикувано на 16.08.19 в 10:45

Набират пари за паметника на моряка

При добро стечение на обстоятелствата следващата пролет във Варна ще бъде  готов и монтиран паметника на моряка. Това каза за Радио Варна кап. Димитър Димитров, председател на УС на фондация "Морски съдби", която е ангажирана с паметника. За момента около 55 хил. лв. са нужни за довършването на паметника на моряка. Набирането на парите започна..

публикувано на 16.08.19 в 10:36

Зона 30 км/час - мисия възможна и във Варна

Намаляване на броя на загиналите и тежко ранените при катастрофи, снижаване на шума и вредните емисии, както и улеснено пресичане на улиците са ползите от обособяването на зона с ограничение на скоростта на движение до 30км/час, това коментира арх. Максим Недков - част от екипа на сдружение "Таляна" и един от инициаторите на кампанията "С 30 км/ч в..

публикувано на 15.08.19 в 15:31