Успение Богородично честваме днес

Снимка: sv-prorok-ilia.ikonata.eu

Днес православната църква отбелязва Успение на пресвета Богородица.Според Светото писание това е денят, в който Божята майка напуска земния си живот и отива при сина си. Храмов празник във Варна честват двата храма „Успение Богородично“ - Катедралният и старият, известен като "Малката Богородица". Точно в 9 ч. ще започне тържествената архиерейска Света литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“. В 10,30 ч. ще бъде тържествено издигнат флагът на града, след което ще започне литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица. 

Успение на Пресвета Богородица е и един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици – чуйте защо в словото на свещеник Теодор Стойчев от храма „Успение Богородично“ ("Малката Богородица") :


Стотици миряни се стекоха в манастираНегово Светейшество българският патриарх Неофит ще отслужи Божествената Света литургия в Троянския манастир, който има храмов празник. Днес Троянската света обител ще посрещне хиляди поклонници на храмовия си празник, които ще се помолят пред чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. По традиция след Светата литургия тя ще бъде пренесена с литийно шествие до параклиса край манастира, където е извършила първото си чудо.Там ще бъде отслужен водосвет, поясни игуменът на манастира епископ Сионий. „И всички искат да се докоснат до пречистата икона, за да получат изцерение, да получат благословение и да почетат по този начин майката Божия“, добави той.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф.д-р Анелия Клисарова: Искам да съм обединител на БСП във Варна

Проф.д-р Анелия Клисарова, която беше определена за кандидат-кмет на Варна от националния съвет на БСП, заяви, че поема голяма отговорност с кандидатирането си и иска да бъде обединител на членовете на БСП в морската столица. Тя възприема кандидатирането си като предизвикателство (повече чуйте в прикачения звуков файл). Проф.Анелия Клисарова..

публикувано на 16.09.19 в 15:26

1400 първокурсници положиха клетва в Медицинския университет

Представители на първокурсниците от специалностите „Медицина", „Военен лекар", „Дентална медицина", „Фармация", „Медицинска сестра", „Акушерка", „Рентгенов лаборант“ и „Медицински оптик" с най-висок бал от приема положиха традиционната за първия учебен ден в Медицинския университет - Варна клетва за „посвещение в медицината". Отличниците по..

публикувано на 16.09.19 в 15:21

Домакинствата във Варна могат да предават опасни отпадъци

Мобилен събирателен пункт ще приема за безвъзмездно обезвреждане на опасни отпадъци от домакинствата. В дните от 25-ти до 28-ми септември пунктът ще бъде разположен в определени точки във всеки район в града, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна.  Видовете отпадъци, които гражданите ще могат да предават,..

публикувано на 16.09.19 в 15:05
Кораб

Морски одитори се обучават във Варна

Доброволната схема за одит за изпълнението на конвенциите на Международната морска организация ще бъде  задължителна за всички страни-членки след 2020 година. Това съобщи  във Варна главният секретар на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Петър Киров преди официалното откриване на регионален курс за морски  одитори, в който са включени..

публикувано на 16.09.19 в 15:03

Говориш по телефон и шофираш = 50 лв. + 6 контролни точки

Служители на „Пътна полиция” започнаха акция за контрол на използването на мобилни телефони от страна на шофьорите на автомобили. Тя ще продължи до 22 септември и се провежда във всички страни членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, съобщиха от МВР. „Целта на операцията е да се припомнят още веднъж последствията от..

публикувано на 16.09.19 в 13:29

2877 са първолаците във Варна: На добър час!

2877 са първокласниците, които ще чуят първия звънец днес в 35-те общински училища във Варна.   Близо 50 000 са всички ученици във Варненска област.  За началото на новата учебна година са приключили предвидените летни ремонтни дейности в сградите на 23 училища и 12 детски градини. По-големите от тях включват поставяне на хидроизолация на..

обновено на 16.09.19 в 10:38

Огнената стихия на гръцкия остров Закинтос продължава

Продължава борбата с мащабния пожар на остров Закинтос. Евакуираха туристите и жителите, които се намираха в близост до огнената стихия. Властите разследват умишлен палеж на острова. Над 10 километра е огненият обръч на остров Закинтос. Засилени екипи на пожарната през нощта се опитваха да ограничат движението на огъня, разпалван..

публикувано на 16.09.19 в 10:22