След Виена талантливата Жасмина Темелкова пее и във Варна

За пръв път в празничния концерт край фонтана ще посрещнем още едно талантливо варненско сопрано – младата Жасмина Темелкова

Шест пъти ще излезе на сцената, шест арии ще изпее тази вечер най-младият изпълнител в празничния концерт за Деня на Варна, 15 август.

Тя е възпитаничка на Варненската детско-юношеска опера, сега студентка по оперно пеене във Виена с изяви на европейската музикална сцена.

Тази вече от 20 часа и 30 минути варненци и гостите на града могат да се насладят на прекрасния и глас. Какви емоции изпитва талантливата Жасмина Темелкова преди концерта, чуйте в разговора и с Дана Момчилова:

Няма търпение да се срещна с варненската публика, с толкова много приятели в нея.  Голяма чест е за мен да съм тук и да участвам в празничния концерт

Кога разбра, че ще имаш този ангажимент?

Не много отдавна в интерес на истината. Поканата дойде преди месец и половина и се съчета прекрасна с планираната ми почивка във Варна

Пея две самостоятелни арии, два дуета и участвам в още два номера като терцет

Кое ти е най-любимото ти произведение?

Най-любима ми е арията, която завършва моето участие в концерта. Това е арията на Мюзета от Бохеми. Тя е много важна за мен, защото дълго време работих. Това е ария, която съм пяла по различни конкурси, на различни концерти във Виена. Значи много за мен, защото това е арията, с която  започнах да се изявявам на по-важни места,  да участвам на сериозни събития. Помня колко много време ми отне докато се получи затова я ценя толкова много и се радвам, че е включена в концерта.

Може ли да те помоля да запееш малко

Да, да, ще запея, но в друга тоналност, а зрителите на концерта ще я чуят в оригинал

Снимка

Ти участва ли в избора на произведения?

Да, с диригента Кръстин Настев коментирахме и подбрахме конкретните произведения

Какви са емоциите ти за довечера?

Приятното вълнение и адреналинът надделяват, защото за първи път ще пея опера пред варненската публика и се надявам да я зарадвам

Имаш ли други изяви досега?

Най-ярката ми изява досега е в театър Баден до Виена, където дебютирах в опера  в цялостна роля. Това бе ролята на Марцелина от „Фиделио“, операта на Бетовен. Това беше изключителен опит, в  който научих страшно много за поставянето на оперен спектакъл.  Вдъхна ми надежда, че нещата се получават.

Снимка


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Родинов и лютите му чушки

Брутално лютият "Български дух" на Христо Родинов

Нов сорт люта чушка, наречена „Български дух” създаде фермерът Христо Родинов от варненското село Страшимирово. „Българският дух” е брутално лют – много повече, отколкото друг известен наш сорт – „Български морков”, обясни за Радио Варна Христо Родинов и допълни: Интересното при новата българска люта чушка е, че тя е кръстоска между..

публикувано на 19.09.19 в 10:51

Емил Билярски от MESZECSINKA: "Когато си на върха, единственото, което ти остава, е да скочиш в дълбокото"

MESZECSINKA е онзи подсъзнателен свят, който можеш да достигнеш или с помощта на нещо по-твърдо или с помощта на музиката. Вторият вариант е за предпочитане, защото води до психеделични измерения и светове, разказва приказки и споделя теории за онова, което е отвъд реалността. А и музиката е универсален език, колкото и клиширано да звучи. А в MESZECSINKA..

публикувано на 18.09.19 в 12:55

Политолози очакват оспорвани избори в София, Пловдив, и Варна

Интригата при изборите ще бъде в София, Пловдив и вероятно във Варна, каза пред БНР проф. Александър Маринов. Според него Цветан Цветанов доста ще липсва на ГЕРБ. „Остава да видим какво ще каже избирателят. Тези избори са рубиконът за ГЕРБ. Според мен това е вододелът, от който започва спускането или падането надолу. Тази партия много дълго..

публикувано на 18.09.19 в 10:53

Пчеларите Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов - за лошия сезон и проблемите в сектора

Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов са пчелари от Русе. Маринов има 160 пчелни семейства. Той и колегата му изкарват прехраната си с пчеларство от години. Двамата взеха участие в Международния панаир на пчеларски продукти , който се провежда във Варна до 19 септември. За нивото на пчеларството в България и проблемите на производителите на..

публикувано на 17.09.19 в 16:34

Красимир Премянов: Клисарова не е пожарно решение

Трябва да се промени политическият диалог не само вътре в партиите, но и между политическите сили, изказа мнение пред БНР Красимир Премянов, член на БСП. „Във Варна БСП беше значим фактор, защото това беше вторият по икономически статус град и област. Кадрите на БСП бяха основата, върху която се градеше това развитие. В последствие..

публикувано на 17.09.19 в 14:43

“Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“

В рамките на проявите по повод 100-годишнината на немската архитектурно-дизайнерска школа Баухаус, оказала трайно влияние върху архитектурата и изкуствата в Европа и света, в Балчик гостува изложба “Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“. Тя бе официално представена в Художествената галерия на Балчик от проф. Росица Никифорова -..

публикувано на 16.09.19 в 10:55

Домашното образование привлича все повече родители

В навечерието на новата учебна година, когато повечето деца ще тръгнат отново на училище и ще влязат в класните стаи, една част от българските семейства ще оставят децата си вкъщи, за да продължат тяхното обучение не в конвенционалното училище, а у дома. Цифрата се увеличава с всяка година и от близо 200 семейства през 2017 г. днес те са над..

публикувано на 13.09.19 в 07:00