Йордан Генов: Може да тренирам по-малко, но почивка не си давам

Снимка: narodensport.eu

Варненските лекоатлети-ветерани отново блеснаха на голям международен форум. В Торино, Италия, се проведоха откритите европейски олимпийски игри за ветерани по лека атлетика. Това е своеобразна ветеранска олимпиада в този спорт, защото откритият статут на надпреварата докара състезатели от цял свят и от всички континенти. Варненският представител, Йордан Генов, се завърна с два сребърни и един бронзов медал от тази голяма надпревара. Той разказа на Румен Генов какво е преживял в Торино :

-  В кои дисциплини спечели медалите – два сребърни и един бронзов?

-  Дисциплините са 80 метра с препятствия, 300 метра с препятствия и троен скок. Това бяха моите дисциплини. Разбира се, имах още един старт, на който не успях да се явя и така изпуснах още един сребърен медал, сега като видях какви са постиженията на другите участници. Имаше два часа разлика и просто техническия съвет на нашата организация сметна, че е по-добре да не участвам, за да не се преуморя.

-  Ти с каква нагласа тръгна? Очакваше ли титла от този голям шампионат?

-  Очаквах добро класиране. Имах боен дух, бях решил да се боря.

-  Като сравняваш резултатите от тренировките тук, от подготовката, това, което даде в Торино, близко ли е до върховите ти постижения?

-  Близко е, но е под истинските ми възможности. При мен се получи много интересно, защото в дисциплината 80 метра с препятствия при загрявката се представих много добре, но когато излязох на пистата не бягах добре. Въпреки това, успях да се класирам на второ място.

-  Три медала от европейски олимпийски игри не е малко постижение, независимо какви са медалите.

-  Аз съм доволен. В дисциплината 300 метра с препятствия имаше изявен лидер, много силен състезател. Неговото постижение е много по-добро от балканския рекорд и от нашия републикански.

-  Сега какво ти предстои?

-  Може да тренирам по-леко, но почивка не си давам. Имам възможност да участвам в европейското първенство, което е само за атлетика и се провежда във Венеция, но няма да се включа. Ще участвам на балканските игри, обаче. Те са в Букурещ на 20 септември. След това на турнира във Варна, който се провежда за първи път и носи името на треньора Веселин Тончев. Той беше и мой треньор като юноша, той ме е учил на препятствия и на средни бягания. В тези две състезания ще участвам със сигурност, ако съм жив и здрав.

-  На колко години си сега?

-  На 1 януари навърших 73 години.

-  Колко пъти тренираш седмично?

-  Със сигурност три пъти, понякога и четири.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Родинов и лютите му чушки

Брутално лютият "Български дух" на Христо Родинов

Нов сорт люта чушка, наречена „Български дух” създаде фермерът Христо Родинов от варненското село Страшимирово. „Българският дух” е брутално лют – много повече, отколкото друг известен наш сорт – „Български морков”, обясни за Радио Варна Христо Родинов и допълни: Интересното при новата българска люта чушка е, че тя е кръстоска между..

публикувано на 19.09.19 в 10:51

Емил Билярски от MESZECSINKA: "Когато си на върха, единственото, което ти остава, е да скочиш в дълбокото"

MESZECSINKA е онзи подсъзнателен свят, който можеш да достигнеш или с помощта на нещо по-твърдо или с помощта на музиката. Вторият вариант е за предпочитане, защото води до психеделични измерения и светове, разказва приказки и споделя теории за онова, което е отвъд реалността. А и музиката е универсален език, колкото и клиширано да звучи. А в MESZECSINKA..

публикувано на 18.09.19 в 12:55

Политолози очакват оспорвани избори в София, Пловдив, и Варна

Интригата при изборите ще бъде в София, Пловдив и вероятно във Варна, каза пред БНР проф. Александър Маринов. Според него Цветан Цветанов доста ще липсва на ГЕРБ. „Остава да видим какво ще каже избирателят. Тези избори са рубиконът за ГЕРБ. Според мен това е вододелът, от който започва спускането или падането надолу. Тази партия много дълго..

публикувано на 18.09.19 в 10:53

Пчеларите Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов - за лошия сезон и проблемите в сектора

Александър Маринов и Гюнтер Исмаилов са пчелари от Русе. Маринов има 160 пчелни семейства. Той и колегата му изкарват прехраната си с пчеларство от години. Двамата взеха участие в Международния панаир на пчеларски продукти , който се провежда във Варна до 19 септември. За нивото на пчеларството в България и проблемите на производителите на..

публикувано на 17.09.19 в 16:34

Красимир Премянов: Клисарова не е пожарно решение

Трябва да се промени политическият диалог не само вътре в партиите, но и между политическите сили, изказа мнение пред БНР Красимир Премянов, член на БСП. „Във Варна БСП беше значим фактор, защото това беше вторият по икономически статус град и област. Кадрите на БСП бяха основата, върху която се градеше това развитие. В последствие..

публикувано на 17.09.19 в 14:43

“Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“

В рамките на проявите по повод 100-годишнината на немската архитектурно-дизайнерска школа Баухаус, оказала трайно влияние върху архитектурата и изкуствата в Европа и света, в Балчик гостува изложба “Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“. Тя бе официално представена в Художествената галерия на Балчик от проф. Росица Никифорова -..

публикувано на 16.09.19 в 10:55

Домашното образование привлича все повече родители

В навечерието на новата учебна година, когато повечето деца ще тръгнат отново на училище и ще влязат в класните стаи, една част от българските семейства ще оставят децата си вкъщи, за да продължат тяхното обучение не в конвенционалното училище, а у дома. Цифрата се увеличава с всяка година и от близо 200 семейства през 2017 г. днес те са над..

публикувано на 13.09.19 в 07:00